TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ AYVALIK’TA TOPLANACAK

Nilgün KAYA

Tarihi Kentler Birliği ‘Ayvalık Bölge Toplantısı’ 23-24 Mart tarihlerinde Ayvalık’ta yapılacak. 400’ü aşkın üyesi bulunan birlik Ayvalık’ta, doğal ve kültürel mirasın korunması konusunu ele alırken çeşitli incelemelerde bulunacak.

Tarihi Kentler Birliği üyeleri Ayvalık’ta bir araya gelecek. ‘Yerel Yönetimlerde yeni Yaklaşımlar ve Ayvalık Örneği’ başlıklı seminer, 24 Mart 2018, Cumartesi Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Organizasyonun bir günü kent gezisine ayrılacak.

AYVALIK’TA DOĞAL-KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI ELE ALINACAK

İTÜ/Özyeğin Üniversitesi çalışmalarının gün boyunca sergileneceği seminer, 09.30’da Saygı Duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. 09. 35-09. 50 saatleri arasında Yönetmen Hasan Özgen’in Tarihi Kentler Birliği Filmi-‘Vatan Nedir?’ izlenecek. 09. 50-10. 30 saatleri arasında Ayvalık Belediye Başkanı-Rahmi Gençer, ‘ Kıyı Kenti Ayvalık’ta Doğal-Kültürel Mirasın Korunması’ başlıklı sunum yapacak.  10.45-12.30 saatleri arasında ‘Yerel Yönetimlerde Son Gelişmeler ve Ayvalık Örneği’ başlıklı panel gerçekleştirilecek. Panelde; ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü Mimar Alp Arısoy, ‘Yasallaşma Sürecindeki Kentsel Tasarım Rehberlerinin Oluşturulmasında Temel Noktalar’ İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi Karul ‘Arkeolojik Alanlarda Yeni Denemeler: Arkeoparklar’ konusunu ele alacak.  ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı-Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ‘ın değerlendirmeleri ile birlikte seminer sona erecek. 14.15-17.30 Ayvalık merkezinde kent inceleme gezisi yapılacak.

2000 yılında, 52 kent ile yola çıkan Tarihi Kentler Birliğine, öncelikle tarihi ve doğal çevre korumasına yerel yönetim politikalarında ağırlık veren; kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabası içindeki kentler kabul ediliyor. Tarihi kentler Birliği’nin 400’ü aşkın üye kent temsilcileri, yıl boyunca farklı kentlerde düzenlenen iki buluşma, iki seminer ve iki bölge toplantısıyla bir araya geliyorlar. ÇEKÜL’ün konularını belirlediği ve organizasyonunu yaptığı bu seminerlerin amaçlarından biri üye kent belediyelerinde görev alan, özellikle doğal ve kültürel çevre alanlarında çalışan uzmanların yeni bir bakış açısı kazanmalarını sağlamak. Seminerler ayrıca sivil toplum kuruluşlarından yerel yönetimlere toplumun farklı kesimlerinin kentle ilgili deneyimlerini paylaştığı, verimli tartışmalar yaptığı bir platform olması açısından da önem taşıyor.