“14 MART, SAĞLIKTA FARKINDALIK YARATILDIĞI BİR GÜN”

Nilgün KAYA

Tıp Bayramı Ayvalık’ta sessiz sedasız kutlandı. Ata’nın anıtına çiçek bırakan sağlık çalışanları adına sorunları ve talepleri belirten Balıkesir Tabip Odası Ayvalık Temsilcisi Dr. Neşe Zengin, sağlık hizmetinin kolay ulaşılabilir, yeterli insan gücü, bina ve donanım ile koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikli olduğu şekilde sunulması ve parasız olması gerektiğine dikkat çekti.

Balıkesir Tabip Odası Ayvalık Temsilcisi Dr. Neşe Zengin öncülüğünde, Ayvalık Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Mehmet Onur Koçak, sağlık personeli, CHP ilçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, İlçe yönetimi, ÇYDD Şube başkanı Nuray Özer, Türk Anneler Derneği Şube Başkanı Dilek Yenim, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube başkanı Vedat Tekten’in de katılımıyla düzenlenen Tıp Bayramı kutlaması, 14 Mart günü saat 12.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından katılımcılar Atatürk anıtına çiçeklerini sundu.

“SAĞLIK HALEN PEK ÇOK SORUNUN ÇÖZÜM BEKLEDİĞİ SEKTÖRDÜR”

Sağlık sektörünün çözüm bekleyen birçok sorunu barındırdığını söyleyen Dr. Neşe Zengin, “Bugün yine bir 14 Mart. Sağlıkta farkındalık yaratıldığı, sağlıktaki sorunların ve sağlıkçıların sorunlarının konuşulduğu, çözüm üretilmesinin beklendiği bir gün. Bugünün geçmişi çok anlamlıdır:  Vatanı kurtarmak uğruna verilen Millî Mücadele yıllarında, Tıbbiyeli Hikmet önderliğinde, hocaların da katılımıyla, 14 Mart 1919’da,  İstanbul’un işgalini protesto, ilk kutlama olmuş ve bu olay, Tıp Mensuplarının Yurt Savunma Hareketi olarak anılmıştır. Günümüze gelince,  sağlık, halen, hizmeti alan ve veren açısından çözüm bekleyen pek çok sorunun bulunduğu bir sektördür.   Sağlıklı olmak, fiziksel ve ruhsal açıdan tam bir iyilik halidir. Sağlıklı birey bir toplumun huzuru,  refahı ve gelişmesi için öncelikli koşuldur. Sağlık, hizmeti alan için, kolay ulaşılabilir olmalıdır. Yeterli insan gücü, bina ve donanım ile koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikli olduğu şekilde sunulmalıdır.  Bu imkânlar ülkemizin en ücra köşelerine kadar götürülebilmelidir ve en önemlisi tüm bu hizmetler, sosyal devlet anlayışı gereği parasız olmalıdır. Bireye sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının da; malî, özlük ve sosyal haklarının, çalışma saat ve koşullarının iyi olması zorunludur. Çünkü ekip olarak ve ekip ruhuyla uğraşımız, hata kabul etmeyen insan hayatıdır. Ülkemizde hasta başına düşen sağlık çalışanı sayısı, halen istenilen düzeyde değildir. Performans sistemi ve Hastaneleri, aile hekimliği merkezlerini işletme, hastayı müşteri gören anlayış nedeniyle hastaya ayrılan süre yetersizdir. Koruyucu sağlık hizmetleri, Nusret Fişek hocamızın emekleriyle yapılan sosyalizasyon kanunu kapsamındaki sağlık ocaklarının kapatılması ile geri planda kalmıştır. Hekimler arasındaki rekabet ve sağlık çalışanlarının sendika ve odalara üyeliklerine müdahaleler ile atanamama veya atanmada gecikmeler,  sorunların çözümünde bir araya gelinmesine engel olmakta ve hizmetin sunumundaki sorunları çözümsüz bırakmaktadır. Bir diğer çok önemli sorun da, sağlık çalışanlarına karşı uygulanan ve yine çözümsüz kalan, üzüntüyle kınadığımız şiddettir. Bütün bu olumsuzluklar nedeniyle hayatına son veren, hayatını kaybeden bütün sağlık emekçisi arkadaşlarımızı saygıyla anıyorum. Bizler insan hayatını korumak ve kurtarmak için yemin etmiş, zaman, mekân gözetmeden,  fedakârca hizmeti şiar edinmiş sağlık çalışanları, yetkililerden,  sorunlarımızın dinlenmesini ve çözüm getirilmesini, hak ettiğimiz saygıyı görmeyi, emeğimizin karşılığının layıkıyla verilmesini, insanca çalışma koşullarının sağlanmasını; daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir toplum yaratabilmek adına, talep ediyoruz. Sağlık emekçisi tüm arkadaşlarımızın gününü kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.