“KARAKOÇ BARAJI DA CEZAEVİ DE İSTENMİYOR”

Nilgün KAYA

CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı’nın Cumartesi günü, Sarı Zeybek Tesislerinde düzenlediği istişare toplantısına katılan Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Altınova’da planlanan Karakoç barajı ve hastane binasının cezaevine dönüştürülmesi konularıyla ilgili açıklama yaptı.

Ülke olarak çok zor günlerden geçtiğimizi söyleyen vekil Tüm, “Bir yandan AKP iktidarı ekonomik kriz içinde bütçe açığını kapatmak için ‘yerli ve milli’ ne varsa satışa çıkarıyor. Diğer yandan, insanlar sağlıktan eğitime, işsizlikten adalete birçok alanda çaresizliklerle yüzleşiyorlar. Bir insana dokunuyorsunuz, bin ah işitiyorsunuz. Biz, CHP olarak, Saray iktidarının, bu bozuk çarkın neresinde bir sıkıntı varsa orada mücadele ediyoruz” dedi.

“AKP İKTİDARININ 15 YILDA ÇEVREYE VERDİĞİ TAHRİBATI, 90 YILLIK TARİHİMİZDE HİÇBİR HÜKÛMET VERMEDİ”

Tüm, “AKP iktidarının 15 yılda çevreye verdiği tahribatı, 90 yıllık tarihimizde hiçbir hükûmet vermedi. Türkiye’nin her karış toprağı, suyu, ağacı, AKP eliyle rantın ve talanın bir parçası durumuna geldi. Sadece son 1 haftada, İstanbul Maçka Parkı’nda, Çanakkale Atikhisar Havzası’nda, Karabük Yenice’de Şeker Kanyonu’nda doğa katliamları başladı. Dünyanın ve ülkemizin en güzel koylarına, ormanlarına kepçeler giriyor. Türkiye’nin doğası ve bitki örtüsü AKP eliyle betonlaştırılıyor. Balıkesir de ne yazık ki doğa katliamlarından en fazla zarar gören şehri olmuştur. Türkiye’de en fazla doğa katliamı Balıkesir’de gerçekleşti. Güzel şehrimiz, altın maden şirketlerinin, HES’lerin, ağaç kıyımlarının, rant lobisinin başkentine dönüştürüldü. Bugün Ayvalık’ta yaşananlar da AKP’nin çevre politikalarının acı bir sonucudur. Ayvalık’ın doğasına yapılan saldırılar saymakla bitmiyor. Deniz’de maden araması yapılarak deniz florası katlediliyor. Kozak Yaylası, maden tehdidi altında büyük bir tehlikeyle yüzleşiyor. Şimdi de ne amaçla yapıldığı bilinmeyen bir baraj projesiyle Ayvalık’ın doğası, insanı, geçimi bitirilmeye çalışılıyor. Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde yaklaşık yüzde 80’i zeytinlik olduğu ileri sürülen verimli bir ovada Karakoç Barajı yapılıyor”

“HALKA RAĞMEN, AMAÇSIZ, NEDENSİZ BİR ŞEKİLDE BİR BARAJ YAPILIYOR”

“Bölge halkı barajı istemiyor, 17 mahallenin muhtarı projenin iptali için imza topluyor, Çiftçiler istemiyor,  Kimse baraja ihtiyaç duymuyor. Halka rağmen, amaçsız, nedensiz bir şekilde bir baraj yapılıyor. Barajın olduğu yerlerin neredeyse tamamı zeytinliktir. İnsanlar burada tarımla, zeytinle veya hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Burası köylülerin hayatlarını sürdürdükleri yerlerdir. Bu barajla, yasayla koruma altında olan zeytincilik faaliyeti bitecek ve bölgedeki nerdeyse tüm tarımsal faaliyetler sonlandırılmak zorunda kalacaktır. Ağılların yok edilmesi, hayvancılığın da yok edilmesi anlamına da geliyor. Bölge halkının, muhtarların, çevrecilerin itirazları hiçbir şekilde dikkate alınmıyor. Bu toprakların hepsi özel mülkiyettir. İnsanlar topraklarını da kaybetmek istemiyor. Halk burada muhtarlarıyla birlikte defalarca Kaymakamlığa itirazını bildirdi ancak insanların görüşleri hiçbir şekilde dikkate alınmıyor. Burada yapılanlar bölge halkına, tarıma, hayvancılığa, kısaca Ayvalık’a ihanettir. Planlanan baraj alanının bir bölümü ormanlıklardan oluşuyor, yani yeni ağaç kesimleri de söz konusu olacak.  Burada bölgenin bir biyolojik çeşitliliği, bir ekolojik dengesi var. Eğer bu baraj yapılırsa, bölgedeki tüm doğal yapı baraj yüzünden bozulacaktır. AKP’nin kalkınma diyerek, geleceğimizi işte böyle mahvetmektedir. Buna karşı, biz asla sessiz kalmayacağız. AKP’nin rant ve talan projesini kabul etmiyoruz. Daha önce nasıl zeytinliklere sahip çıktıysak, burada da Ayvalık’a sahip çıkacağız” dedi.

“İÇME SUYU İÇİN MADRA BARAJI KULLANILABİLİR”

İçme suyu gereksinimi için Madra Barajını işaret eden Vekil Tüm, “Burada yapılması planlanan baraj, erozyonu da artıracaktır. Altınova kıyı kesiminde 30 yıldan bu yana devam eden kıyı erozyonu var. Deniz bu bölgede yazlık evlerin bahçelerine kadar kara içerisine ilerlemiştir. Madra Barajı yapımıyla birlikte son 20 yılda yaklaşık 100 metre genişliğinde kara deniz tarafından işgal edilmiştir. Şu an Karakoç Barajı’nın kıyı erozyonunu ne kadar artıracağı hiçbir şekilde hesaba katılmamaktadır. Dünyaca ünlü Sarımsaklı bile bu barajdan dolayı olumsuz etkilenebilir. Yetkililer, eğer içme suyu temin etmek istiyorsa, Madra Barajı’ndan içme suyu sağlanabilir. Orada Büyükşehir Belediyesi’nin demir madeni çalışması da bir an önce son bulmalıdır. Bu maden ocağı, Madra Barajı’nın içme suyuna da zarar vermektedir. Eğer maden ocağı kapatılırsa, Madra Barajı’ndan sağlanan içme suyu herkese fazlasıyla yetecektir. AKP 15 yıllık doğa politikalarıyla sınıfta kalmıştır. Ülkemizin cennet doğası, toprağı, suyu, havası, rant uğruna kirletilmiştir. Doğaya verilen zarar, geleceğimize verilmektedir. Buradan yetkililere tekrar sesleniyorum: Karakoç Barajı projesinden vazgeçiniz. Bu barajın vereceği zarar, faydasından çok üstündedir. Biz çözümü de söylüyoruz, Madra Barajı, demir madeni kapatılırsa içme suyunu sağlayacaktır. Eğer halkımızla inatlaşıp doğayı ve tarımı yok etmeyi düşünüyorsanız, biz CHP olarak, buna asla izin vermeyeceğiz. Gerekirse direneceğiz ama doğamızı rantçı anlayışa teslim etmeyeceğiz” dedi.

 “HAPİSHANELER, OKULLARIN YERİNİ ALMAYA BAŞLAMIŞTIR”

Vekil Tüm,“Ayvalık’ı yakından ilgilendiren bir sorundan daha bahsetmek istiyorum.  Bugün sizlerle OHAL Türkiye’sinde insana verilen değeri sizlere anlatacağım. Bugünün Türkiye’sinde ne yazık ki hapishaneler, okulların yerini almaya başlamıştır. Okullarda, üniversitelerde olması gereken hocalar, akademisyenler, aydınlar, bugün cezaevlerinde gerçekleri dile getirdikleri için cezalandırılmaktadır. Okul yapması gereken iktidar, yeni hapishaneler yaparak daha birçok aydını ve hocayı cezalandıracağının işaretini vermektedir. Ayvalık’ta belediye ve belediye meclisleri tarafından okul olarak kullanılmasına karar verilen bir binamız var. Altınova mahallesinde, uzun yıllardır atıl durumda bulunan 100 yataklı Alaattin Süberoğlu Devlet Hastanesi binası bulunuyor. Bu bina sorgusuz sualsiz hapishane yapılmak üzere geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığına verildi. Ayvalık halkı hapishane istemiyor. Binlerce imza toplandı. Belediye istemiyor. Hiç kimse cezaevi istemiyor. Burada halka rağmen tıpkı Karakoç projesinde olduğu gibi bir adım atılmak isteniyor. Gelin, bu binayı hep birlikte Ayvalık’a bir eğitim kurumu verelim. Ülkemizin tam teşekküllü cezaevlerine değil, tam teşekküllü okullara ihtiyacı var. Eğitime yapılan yatırım, asla boş bir yatırım değildir. Ayvalık’a sahip çıkmak istiyorsak burada okul yapımına hepimiz destek olmalıyız. Biz, CHP olarak, bu konunun da takipçisi olacağız” dedi.