‘HALKIN İTİRAZLARI HİÇBİR ŞEKİLDE DİKKATE ALINMIYOR’

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde yüzde 80’i zeytinlik olduğu belirtilen verimli bir ovada yapılacak Karakoç Barajı’na tepkiler sürüyor.

Bölge halkının, muhtarların ve çevrecilerin bölgede bulunan zeytinliklere ve tarımsal faaliyetlere büyük zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktığı barajın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci onaylanmadan ihaleye çıktığı iddia edildi.

‘BARAJLA BİRLİKTE ZEYTİNLİKLER VE TARIM FAALİYETLER TÜMDEN SON BULACAK’

CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Tüm, Karakoç Barajı’nın bölgedeki tüm ovayı verimsizleştireceğini, koruma altında olan zeytinlikleri yok edeceğini ve hayvancılığı bitireceğini ifade etti. Bölgedeki 17 mahalle muhtarının baraj projesine itiraz ettiğini belirten CHP’li Tüm, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ayvalık Altınova’da toplam 3 bin 500 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan baraj projesine, bölge halkı başta olmak üzere, muhtarlar, çevreciler, belediyeler tümden karşı çıkıyor; ancak AKP iktidarı doğa düşmanı yaklaşımıyla yine bildiğini okuyor. Barajın yapılması planlandığı alanda köylüler yıllardır tarım, zeytincilik ve hayvancılık yapıyor. Burası köylülerin hayatlarını sürdürdükleri yerlerdir. Bu barajla, yasayla koruma altında olan zeytinciliklere ve bölgedeki nerdeyse tüm tarımsal faaliyetleri bitirilmek zorunda kalacaktır.”

“KALKINMA BAHANESİYLE YAPILAN BU PROJELER, GELECEĞİMİZİ BÖLE MAHVEDİYOR”

Vekil Tüm, “Yöre halkı muhtarlarıyla birlikte defalarca Kaymakamlığa ve yetkililere itirazını bildirdi, ancak insanların görüşleri hiçbir şekilde dikkate alınmıyor. Planlanan baraj alanının bir bölümü ormanlıklardan oluşuyor, yani yeni ağaç kesimleri de söz konusu olacak. Bölgenin biyolojik çeşitliliği, ekolojik dengesi, kısaca yöredeki tüm fauna ve hayvan coğrafyası baraj yüzünden bozulacak. AKP’nin kalkınma bahanesiyle yaptığı bu tarz projeler, geleceğimizi işte böyle mahvediyor.”

‘DÜNYACA ÜNLÜ SARIMSAKLI KUMSALI DA BARAJDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Uzmanların Altınova ile ilgili uyarılarını hatırlatan Tüm, “Uzmanlar Altınova kıyı kesiminde 30 yıldır devam eden kıyı erozyonunun da barajla birlikte daha da artacağının uyarısını yapıyorlar. Erozyon nedeniyle 4000 dönüm arazi bugüne dek sular altında kaldı. Kıyı şeridinde bulunan yazlık evlerin bahçelerine kadar kara içerisine ilerleyen deniz, bölgede büyük risk oluşturuyor. Şimdi aynı durum Karakoç Barajı nedeniyle dünyaca ünlü Sarımsaklı kumsalı olumsuz etkilenebilir.”

‘DOĞAL DENGENİN BOZULMASI VE DOĞAYA VERİLEN ZARARIN TELAFİSİ MÜMKÜN OLACAK MIDIR?’

​Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı soru önergesi de veren CHP’li Mehmet Tüm, önergede şu soruları yöneltti: Karakoç Barajı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin son durumu nedir? Baraj yapımının ihaleye çıkarıldığı iddiaları doğru mudur? Barajın yüzde 80’i zeytinliklerden oluşan verimli bir ovaya yapılmasının gerekçesi nedir? Barajın bölgedeki ekolojik yapıya ve biyolojik çeşitliliğe ne tür etkileri olabileceği üzerine bir çalışma yapılmış mıdır? Doğal dengenin bozulması ve doğaya verilen zararın telafisi mümkün olacak mıdır? Barajın zeytinlikler ile yöredeki tarımsal faaliyetlere vereceği zarar nasıl telafi edilecektir? Bölge halkının geçim kaynağı olarak tarımın bitmesi durumunda halk yaşamını nasıl sürdürecektir? Baraj yapımına ilişkin bölgedeki 17 mahalle muhtarının, ÇED toplantılarında halkın ve çevrecilerin itirazları hangi gerekçelerle dikkate alınmamaktadır? Bölge halkının Kaymakamlığa ve Bakanlığınızın ilgili birimlerine yaptığı şikayetler neden reddedilmektedir? Karakoç Barajı Altınova kesiminde yaklaşık 30 yıl boyunca devam eden kıyı erozyonunu artıracak mıdır? Buna ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?’