“2017 YILINDA 100 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ”

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi Alibey Adası girişini Ortaçağ Hisarı gibi süsleyen bir manastır ve değirmenden oluşan Sevim -Necdet Kent Kütüphanesi 2017 yılında 100 bin kişi tarafından ziyaret edildiği açıklandı. Kütüphanenin müdavimleri arasında Ayvalık ve Ada halkı kadar öğrenci ve yabancı turistlerde bulunuyor.

Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilerek Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent’in babası Necdet Kent ve annesi Sevim Kent adına açılan kütüphanenin kitap kapasitesinin, bağışlarla birlikte 3 bin 580 adede ulaştığı öğrenildi.

Sanat, Tarih, Edebiyat,18-19 y.y İngiliz, Fransız edebiyatından kitaplar, Osmanlıca eserler gibi nadir eserler koleksiyonunun yanı sıra çocuk kitapları ve süreli yayınlar bulunuyor. 1621 yılında yazılan el yazması Kitabı-ı Muhammediye okuyuculara sergileniyor. Bir değirmen ve kiliseden kütüphaneye dönüştürülen binalar, nadide kitapları kadar mimarisi ve manzarası ile de dikkat çekiyor.

AYVALIK’IN ESKİ GÖRÜNÜMLERİ EŞLİĞİNDE NADİDE KİTAPLARI KARIŞTIRMANIN KEYFİ

Emekli Büyükelçi Necdet Kent’in 1360 adet kitap koleksiyonunun sergilendiği Ali Bey Adası’ndaki Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Rahmi Koç ve Yapı Kredi yayınlarının bağışlarından oluşan 3580 adet kitabı da okuyucuların hizmetine sunuyor.

Sadece geçtiğimiz yıl 100 bin kişinin ziyaret ettiği Kütüphaneye en büyük ilgiyi yerli turistler gösteriyor. Türkiye’nin her köşesinden ziyaretçi akınına uğrayan Kütüphane de üniversite mezunları gezi ve inceleme yaparken Kütüphanenin müdavimleri ise öğrenciler oldu.13 bin 640 öğrenci ve 11 bin 798 öğretmenin kütüphaneden faydalandığı öğrenildi.

Müdür Yasemin Site “Ziyaretçi profilimiz;  öğrenci ve öğretmenler kadar profesörler, avukat, doktor, sanatçı, mimar, arkeolog, sanat tarihçi gibi meslek mensuplarından oluşmaktadır. Resmi heyet ziyaretlerine ve okul turlarına da ev sahipliği yapan kitaplığımız aktif olarak kullanılmaktadır. Ayvalık’a gelen bürokrat, sanatçı, tarihçi, gazeteciler tarafından da sürekli ziyaret edilmekteyiz. Ödünç verme hizmetimizin olmadığı kitaplığımız da okuyucularımızı kitaplardan faydalanmaları için her konu da yardımcı olmaktayız. Ülkemizin her yerinden gelen ziyaretçilerimiz sayesinde bu yıl 100.000 kişi ziyaretçimize hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Özellikle nisan ayı itibari ile kasım ayına kadar olan süreçte ülkemizin her şehrinden turlarımızın ziyaret ettiği bir noktayız. Kış aylarında ise Ayvalık ve çevre il, ilçe okullarının katıldığı kültür turları kapsamında öğrencilerimize kitaplığımızın tanıtımı yapıldığı gibi Ayvalık ve Cunda adası tarihi hakkında bilgiler vermekteyiz. Özellikle Kütüphaneler Haftası ve Müzeler haftasında davet aldığımız okullara bizzat giderek bilgilendirme yapmakta ya da kendi kitaplığımız da öğrencileri ağırlamaktayız. Öğrencilerle okuma saatlerinin de yapıldığı kitaplığımız da keyifli saatler geçirilmektedir. Öğrenciler tarihi bir şapel ve değirmenin restorasyon sürecini de öğrenerek, kültürel miraslarımıza sahip çıkmanın bilinci ile kitaplığımızdan ayrılmaktadır. Panoromik seyir terasımız kitaplığımıza ayrıca bir değer katmaktadır. Cunda Adası’nın eşsiz manzarası eşliğin de kitap okumanın keyfine varılacak tek kitaplık olarak ziyaretçilerimizi her gün bekliyoruz” dedi.

RESİM ÖĞRENCİLERİ AYVALIK MANZARASINA KARŞI RESİM YAPTI

Kütüphaneden kitap okuma dışında faydalanmakta mümkün. Bunun bir örneğini 2008 yazında Ressam Gülseren Kayalı verdi. Kayalı, ders verdiği öğrencilerle birlikte Kütüphane binasının önünde Ayvalık manzarasına karşı resim çalışması yaptı.

YUNANİSTAN’DAN BİR ZEYTİN AĞACI

213 adet çocuk kitabı ve internet hizmeti ile ada çocuklarının derslerini yaptıkları bir kütüphaneye dönüşen binanın duvarlarını Ayvalık’ın 1900’lü yıllardaki halini gösteren Fotoğraflar ve din motifli resimler süslüyor. Kütüphane’de bir Yunanlının açılış sırasında hediye ettiği zeytin ağacı heykelciği bulunuyor.  Yasemin Site’nin yöneticiliğini yaptığı kütüphane de   kitaplar dışarı  ödünç verilmiyor.  Kış aylarında Kütüphaneden  ve kafeteryasından her gün 09.30–17.30 faydalanmak mümkün. Yazın kafeterya 20.00 kadar hizmet vermektedir.