NİKİTA DA, SARIMSAKLI DA KAPKARA

Nilgün KAYA

Vatandaş Adil Buluş’un, balık tutmak amacıyla açıldığı denizin kapkara olduğunu fark edip, yetkililere sesini duyurmak istemesinin üzerinden 17 gün sonra bölgede yapılan incelemede, Nikita deresini kaplayan zeytin karasuyunun Sarımsaklıda denizi de kirlettiği görüldü.

29 Ocak Pazartesi günü Nikita Deresi ve Sarımsaklı plajında incelemede bulunan Çevre Koruma ve Ayvalık Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, ‘Canlıların yok olmasına neden olabilecek bir kirlilik’ yaşandığına dikkat çekerek, dernek olarak konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Çevre Koruma ve Ayvalık Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, bölgede yoğun bir prina kokusu ve kirlilik olduğunu belirterek, “Dünyaca ünlü Sarımsaklı sahillerinde zeytin karasuyu yüzünden turizme balta vurulmaktadır. Karasuyu, döküldüğü denizi kirletiyor. Canlıların yok olmasına neden olabilecek bir kirlilik söz konusu. Çevre derneği olarak bu konunun takipçisi olacağız. Sarımsaklının turizme çok büyük katkısı var. Burada yatırım yapan turizm şirketleri, bu görüntü sonrası insanları buraya nasıl davet edecek merak ediyoruz. Aynı zamanda bu bölgede yaşayan insanlar için sağlıklı bir ortam oluşturulmuyor ve deniz yok ediliyor. Bu karasu atıklarının bir an önce durdurulması gerekiyor. Nikita deresi üzerindeki fabrikaların deşarj noktalarından örnekler alınarak, özellikle hafta sonları kontrol edilip bu deşarjın önüne geçilmesi gerekiyor. Bu bir hastalık nedenidir, çevre kirliliği felaketidir. Doğada bu şekilde yıkıcı kirletmelerin önüne geçmek zorundayız” dedi.