“ARNAVUT KALDIRIMLARINI İSTİYORUZ”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın tarihi At Arabacılar Meydanında geçtiğimiz hafta başlatılan yenileme projesini ‘Arnavut kaldırımları’  yerine granit döşeneceği için eleştiren vatandaşlar, kentin tarihi dokusunun korunması gerekliliğine dikkat çekerek, söz konusu meydanın bu gereklilik dikkate alınarak düzenlenmesini ve Arnavut kaldırımlarının meydanda kalmasını istedi.

At Arabacılar Meydanı’nda Ayvalık Belediyesi tarafından hazırlanan iyileştirme projesi başladı. Proje çalışmasına göre meydanın özgün Arnavut Kaldırımları kaldırılarak alt yapı çalışmasının ardından granit taş ve Holland parke döşeneceği açıklandı. Arnavut kaldırımı yerine granit taş döşenecek olması ise tartışma yarattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüşler arasında öne çıkan konu, Arnavut kaldırımlarının meydanın tarihi dokusunun bir parçası olması ve kaldırılmasının olumlu bulunmaması oldu. İyileştirme çalışmasının meydan için gerekli olduğunu belirten vatandaşlar, Ayvalık’ın çok özel bir yer olduğuna dikkat çekerek,  tarihi dokuya ve taşlara dokunulmadan bir düzenleme yapılmasını istedi.

“O TAŞLAR BOZULMAMALI”

Bir vatandaş, Arnavut kaldırımı yerine granit ve parke döşemenin yanlış bir hareket olacağı ve meydanın tüm özelliğinin yok olup gideceğini belirtirken Cunda köprüsünün şeklinin Ayvalık dokusuna yakışmadığını hatırlatan bir başka vatandaş, ‘Bu alanda da benzer hata yapılmamalı” cümlesini kullandı.  Pervin Saatçi Kıyak adlı vatandaş, “ Yakınlarda satılan kahvede oturup kahve içmenin keyfini yaşadığım ve özellikle Perşembe pazarında soluklandığım yer, düşmemek için yürürken dikkat ettiğim o taslar bozulmamalı. Bizim düşündüklerimizi ve kaygımızı belediye yetkililerinin ya da yüklenici firmanın düşüneceği umuduyla güzel olan yapılsın” derken Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş ta konuyla ilgili görüşlerini “Ayvalık At Arabacılar Meydanı projesinden anlaşıldığı kadarı ile yerler beton olarak düşünülüyor.  Halbuki Ayvalık’ın yerlerine döşeli o güzelim taşları gözümüz gibi korumalıyız. Lütfen ilgililer hiç olmazsa karşı kıyıdaki Molivos’a gidip bir yer döşemelerini görsünler. Ayvalık gibi Unesco’ya girme iddiası olan bir yerde en azından tarihi meydanlarda otantik yapı malzemeleri kullanılarak düzenleme yapılmalıdır. Aslında, Unesco hazırlık sürecinde Ayvalık için ekolojik, ekonomik ve bütüncül bir planlama yapabilmek için bu konuda uzman akademisyenlerden bir komite oluşturulabilirse çok faydalı olacaktır” şeklinde paylaştı.