AYVALIK’TA ‘VEREM EĞİTİMİ VE PROPAGANDA HAFTASI’ ETKİNLİĞİ

Nilgün KAYA

Verem ve Propaganda Haftası nedeniyle Ayvalık İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’nce pazaryerinde vatandaşlara, İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde öğrencilere yönelik eğitim çalışması yapıldı.

İnsan sağlığı açısından en tehlikeli hastalıklardan biri olan Vereme her yıl -14 Ocak arasında yapılan çalışmalarla dikkat çekiliyor. Ayvalık İlçe Toplum Sağlığı Merkezi, hasta sayısının artmaması için Verem hastalığına karşı bilgilendirici çalışmalar yapıyor.

Sağlıklı yaşam aracıyla, Ayvalık’ın Altınova Mahallesi Pazar yerinde yapılan çalışmada, Toplum Sağlık Merkezi Eğitim hemşiresi Duygu Bağcı tarafından vatandaşlara bilgi verildi. Vatandaşlara broşür vererek hastalıkla ilgili uyarıda bulunan Hemşire Bağcı, 11 Ocak günü  de  Ayvalık Halk Eğitim Müdürlüğü’nde öğrencileri bilgilendirdi.

VEREM ‘TÜBERKÜLOZ’ NEDİR?

Yapılan bilgilendirme çalışmasında , ‘Yakın zamana kadar amansız hastalık olarak bilinen VEREM yani TÜBERKÜLOZ hala dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Erken ve hızlı tanı ile hastalığın önlenmesi mümkündür. Verem, mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. En belirgin belirtileri ise; 2 haftadan uzun süren öksürük, göğüs ağrıları iştahsızlık, ateş, gece terlemesi, halsizlik, kilo kaybı, çocuklarda kilo almama, ileri vakalarda nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesidir. Bu belirtilerle ortaya çıkan tüberküloz yani verem hastalığı; kişiden kişiye öksürük yoluyla havaya yayılan, içinde mikropların bulunduğu damlacıkların nefesle alınması sonucunda bulaşır. Havada asılı duran bu damlacıklar özellikle güneş almayan nemli ve kapalı ortamlarda, kalabalık bölgelerde daha hızlı yayılmaktadır. Güneş gören ortamlarda ise yayılma olasılığı düşüktür çünkü UV ışınları mikropların hızla yok olmasına yol açmaktadır. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden mikrobu alma olasılığı düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur’

‘VEREM HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?’

‘Bir toplumda veremden  korunmanın  en  etkili  yolu  verem  hastalarının  erken teşhisi  ve  başarılı tedavisidir. Bu nedenle verem hastalarının yakın temaslılarının taranması ve verem hastalığı belirtileri olanların verem birimlerine başvurması önemlidir. Etkili tedavi ile ilk  günlerden  itibaren  mikrop sayısı azalacağı için bulaşıcılık da azalır. 2-3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur. BCG  (Verem)  aşısı özellikle çocukları verem hastalığından  ve  verem  hastalığının  ağır formlarından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2. Ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrobu alan her kişi mutlaka hasta olmaz. Alınan mikrop vücutta yıllarca uykuda kalabilir ve vücut direnci düştüğünde hastalığa dönüşebilir.  Verem tedavisi gözetimli olarak yürütülmesi gereken oldukça önemli bir hastalıktır. Verem tanısı alan hasta her bölgede ilgili merkezlere ve Aile Hekimlerine yönlendirilmektedir. Hasta buradan ilaçlarını almakta ve düzenli kontrollerini yaptırmaktadır. İlaçlar düzenli olarak ve süresi boyunca kullanılmazsa ilaca karşı direnç gelişebilmektedir. İlaca dirençli hale gelmiş verem mikrobu, hastanın çevresindeki kişiler açısından da büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Hastayı iyileştiren tedavi, hastanın sağlığı yanında toplum sağlığı açısından da son derece önemlidir. Tedavi, veremle savaşın en önemli yöntemidir. Bu nedenle, tedavinin düzenli sürdürülmesi ve tamamlanması zorunludur’ denildi. Ayvalık’ta tedavi ve takibi yapılan 5 verem hastası bulunuyor.