‘SÜRGÜN’ KARARLARINA SORUŞTURMA İSTENDİ

Nilgün KAYA

Balıkesir’de 13 Aralık tarihinde düzenlenen Balıkesir İli Hayvanları Koruma Kurulu kararlarına tepki gösteren Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkanı Nesrin Çıtırık, kararları ‘sürgün’ olarak niteledi ve iptalini istedi. Çıtırık, Balıkesir Orman Su İşleri Müdürü hakkında, yasaya aykırı kararlardan dolayı soruşturma açılmasını istedi.

Kararları eleştiren Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkanı Nesrin Çıtırık, “Balıkesir İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun ‘Hayvanları sürgüne gönderecek ve katliamlarla neticelenecek’ kararlarının iptalini istiyoruz. Biz Sürgün kanununa karşı çıkarken, kurul kararları yolu ile sürgünü hayata geçirecekler. Şikâyet edilen hayvanların (olmayan) bakım evlerine ve (olmayan) beslenme odaklarına götürülmesini içeren bu karar gerçeklere de aykırı. Çünkü Balıkesir’in ilçelerinin hiç birisinde ruhsatlı bakım evi yok, kısırlaştırma tedavi yok, olan bir kaç tane de derme çatma ve yasal koşulları taşımıyor.  Hayvanları olmayan Bakım evlerine ve olmayan beslenme odaklarına yollama kararı bunları yok olmaya yollamakla eşdeğerdir.  Sayısı 19 olan İlçelerin hayvanlarını Balıkesir Merkez Bakım evine getirmesi kandırmacasına kimse inanmasın. Aralarda 100 km ye varan mesafeler var ve bu karar zaten hali hazırda diğer ilçelere kaçak olarak hayvan atan belediyelere yasal zemin hazırlayacak.  Hayvan dolu arabası ilçe sınırları dışında yakalanan ilçe belediyesi  ‘Şikayet edilen hayvanları il kurulu kararı ile merkez Balıkesir bakım evine götürüyorum’ yalanı ile kendini kurtaracak. İlçeler birbirlerine daha hızlı köpekleri atarken, bir taraftan da gözlerden uzak yok edecekler, gözü açılmadık yavrular bile dağa taşa atılacak, yazın susuzluktan kışın da kar altında ölecekler. Otoyollarda bir yudum su bir lokma yemek aranırken ezilerek can verecekler. Belediyeler Kısırlaştırma yapmadıkları için, atıldıkları yerlerde canlı kalanlar hızla üremeye devam edecekler. Ve ait oldukları şehirlere ve insana dönmeye çalışacaklar. Talebimiz; hayvanlara sürgün ve katliamla neticelenecek kararlar iptal edilmeli. Balıkesir İl Hayvanları Koruma Kurulu, şimdiye kadar Balıkesir’in ilçe belediyelerinin yasaya uygun bakım evi kurmalarını sağlayamazken, kısırlaştırma yapılmasını sağlayamazken, ilçelerin birbirlerine köpek atmalarını önleyemezken, bu konuda yaptırımcı kararlar alamazken, Balıkesir Orman Su İl Müdürü ve görevlileri bizzat ‘Belediyeler üzerinde idari yaptırımımız yok’ derken, hayvanların sürgüne yollanması konusunda yaptırımcı karar alabiliyorlar. Orman Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, bu kararın iptali ve Balıkesir Orman Su İşleri Müdürü hakkında bu yasaya aykırı karardan dolayı soruşturma açılmasını talep ediyoruz” dedi.

Toplantıda alınan kararlar, ‘Belediyeler tarafından gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde belirlenen beslenme odak noktalarının kabul edilerek onaylanması, tespit edilen beslenme odak noktaları haricindeki noktalara zorunlu haller dışında kedi-köpek evi verilmemesi, beslenme odak noktası olarak kurulda onaylanmayan alanlarda, vatandaşa rahatsızlık verecek sayıya ulaşan ve bu nedenle şikâyetlere konu olan sokak hayvanlarının, ilgili belediyenin beslenme odak noktalarına veya geçici bakımevine alınması, Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili halkın bilinçlendirilmesi maksadıyla il Şube Müdürlüğünce belediyelere dağıtılacak olan afiş ve görsellerin reklam panolarına, billboardlara, sahipsiz hayvanların yoğun olarak bulunduğu besleme odaklarına ve hayvan severlerin talep ederek ilgili belediyece uygun görülen yerlere asılmasının sağlanmasını’ içeriyor.