HİDRANTLAR KIRILIYOR, PARÇALARI ÇALINIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yer altı ve yer üstü hidrantlarının (yangın muslukları) hırsızlık, kullanımı engelleyecek şekilde araç parkı ve araçların çarpıp zarar vermesi nedeniyle kullanım dışı kalması risk oluşturuyor.  Hafta içinde Altınova’da bir aracın çarpıp kırdığı hidrantı yenileyen Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği, önceki gün Hamdibey Mahallesi’nde hastane, sanayi, ormanlık alan ve yerleşim alanı ortasında bulunan hidrantın hırsızlık sonucu kullanım dışı kaldığını belirledi.

31’i Ayvalık merkezi ve Sarımsaklı, 34’ü Altınova olmak üzere faal durumda toplam 65 yerüstü yangın hidrandı, ile 1960’lardan kalma 114 yer altı yangın hidrandı bulunuyor. Ayvalık’ta dar ve araç girmesi mümkün olmayan sokaklarda, ilçelere uzak mahallelerde bulunan yeraltı ve yerüstü hidrantları sık sık kullanım dışı kalıyor. Yangın anından itfaiyenin su alabilmesi için yapılan hidrantların kullanım dışı kalmasının nedenleri; parçalarının çalınması, araçların çarparak kırması ve yanlış araç parkları.

Yer altı hidrantlarının zaman içinde bozulduğu, Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı yenileme çalışmaları sırasında yeni hidrantların planlandığı öğrenildi.

2 GÜN ARAYLA İKİ HİDRANT DEVRE DIŞI KALDI

26 Aralık günü Altınova Mahallesinde kırılan hidrantı yenilediklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amiri Ahmet Yalvaç, 28 Aralık günü Hamdibey Mahallesi Deve Boynu mevkiindeki hidrantın demir aksamlarının çalınması nedeniyle kullanım dışı kaldığını söyledi.

“SU ALMAK İSTERKEN HİDRANTI BOZUP DEFORME ETMESİNLER”

Bunların aparatı var, biz bunları kullanarak su alıyoruz hidrantlardan. Aparat olmadığı zaman vatandaş bunu zorlayıp deforme ederek su almak istiyor. Su alırken hidranta zarar eriyor. Belki o an için su ihtiyacını gideriyor ama büyükşehrin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden gelip zaten bizden, BASKİ’den su alabilir. Bu hidrantları bozup, deforme ederek su almalarını istemiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLMALI, BUNLAR MİLLİ SERVET”

Yangın musluklarının önünü kapatarak itfaiyenin geçişini güçleştirecek şekilde araç park edilmesinin de sorun yarattığını söyleyen Yalvaç, “Park ederken geçenlerde bir hidratımıza araba çarpmıştı, kırmışlardı. Bunlara dikkat edelim çünkü bunlar milli servet. Bunları kıran insanların evinde yangın çıkarsa onu söndürebileceğimiz bir mekanizma. Hidrantlarımız demir aksamlı olduğu için bazen kapaklarını kırdığını ve çaldığını görüyoruz. Biz yangın yerine vardığımızda ve hidranttan su almak istediğimizde su alamamamız demek. Bu da bize akit kaybettirir. Bu hepimizin mali sadece itfaiyeyi değil hepimizi ilgilendiriyor. Yapmış olduğumuz bu hidrantların maliyeti yine vatandaşlarımızın cebinden çıkıyor” dedi. Bir hidrantın yenilenme maliyetinin malzeme ve işçiliğin ile yaklaşık 10 bin lirayı bulduğu açıklandı.

Vatandaşlardan Ruhsar Üstünsoy, Bunu yapanları kınıyorum. Bu bizim milli servetimiz. Bu durumlarda yetkililere bildirmek gerekiyor” derken Beliz Van Der Velde, “Böyle hırsızlıkların olmaması gerekiyor. Yangın musluklarının kapaklarını çalmak Ayvalık’taki evlerin yanmasına sebep veriri. Çünkü Ayvalık’taki eler bitişik. Lütfen çalınmasın. Evlerimiz ve hayatımız tehlikede. Ayvalık’ımızı yok ederiz” dedi.