AYVALIK, YAĞMUR SUYU KANALLARI BEKLİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık sokakları, Perşembe sabaha karşı yoğunlaşarak Cuma öğle saatlerine kadar hızını kaybetmeyen sağanak yağışla yine Venedik’e benzedi. Sular kenti Venedik’i andırsa da görsel ve kullanım açısından aynı keyfi sunmayan, vatandaşlara zor saatler yaşatan durumun, kentin yağmur suyu kanalları olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Hayrettin Paşa Mahallesi başta olmak üzere ilçe merkezinde deniz kıyısına en fazla 100 metre mesafesi olan sokaklar, bu sağanak yağışta da geçit vermedi. Migros market arkası ve Camlı Kahve yanındaki sokaklar göle dönerken, Merkez Hastane Caddesi 1. Sokak ta yağmur boyunca akan bir dereye dönüştü.

“YAĞMUR KANALI YOK. KANALİZASYON HATLARI YAĞMUR KANALI GİBİ ÇALIŞIYOR”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Ayvalık Müdürlüğü, yıllardır yaşanan sorunun, ilçede yağmur kanalları olmamasından kaynaklandığını açıkladı. Müdürlükten yapılan açıklamada, ‘ Ayvalık’ta  yağmur kanalları olmadığı için bizim kanalizasyon hatlarımız yağmur kanalı gibi çalışmakta. Kanalizasyon hatları sadece atık sular için yapılır yağmur suyunu da kaldıracak büyüklükte yapılmaz. O yüzden hatlar taşımamakta ve kanalizasyon bacalarından taşıntılar olmakta.  Yağmur suyu kanal yapımı,  tamiri, temizliği Ayvalık Belediyesi sorumluluğundadır. Yönetmeliğimiz ‘yağmur suyu için ilçe belediyeler ile protokol imzalandığında, sular idaresi sorumluluğuna girer’ der. Ayvalık Belediyesi ve kurumumuz arasında böyle bir protokol olduğu için sorumluluk Ayvalık Belediyesinde. Yani hatlarımız da herhangi bir tıkanıklık yok. Hatlar kaldırmadığı için bacalardan tasmalar oluyor. Çalışma olarak ekiplerimiz sahada, elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar’ denildi.