“TURİZM, HERKESİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ OLAN BİR SEKTÖR”

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçesi Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) 2017 Yılı Olağan Mali Genel Kuruluna katılan Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, ilçe turizminin önünde engel oluşturan sorunların, günlük düşünceler ve anlık menfaatlerle olaya bakmadan çözülmesi gerektiğini söyledi. Kaymakam Görgülüaslan “Turizm otelcisinden taksicisine, sokakta gezen vatandaşına kadar herkesin yükümlülükleri olan bir sektör. Şu an konuştuklarımızın ülkenin birkaç tane önemli turizm merkezinden biri olan Ayvalık’ta bunların konuşulmaması lazım” dedi.

Sektörü disiplinize edip çalışmaya sevk edecek kişilerin yine sektör temsilcileri olduğuna dikkat çeken Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, “Allah vergisi bir güzellik var Ayvalık’ta. Buna birilerinin zarar vermeye hakkı yok. Siz buradan gelir elde ediyorken bir başkasının onu hoyratça kullanmasını zarar vermesini kimse istemez. Turizm otelcisinden taksicisine, sokakta gezen vatandaşına kadar herkesin yükümlülükleri olan bir sektör. Taksici gelmiş olan vatandaşı olmadık yerlere götürüp fazla ücret almaya çalışıyor, minibüsçü kibar davranmıyorsa, olmadık tavırlar sergileniyorsa restoranından lokantasına kadar olmadık fiyat ve davranışlarla karşılaşılıyorsa oraya kimse gelmez.  Bir gelir başka sefer gelmez. Varsa bu sektörün içindeki yanlış insanları ayıklamak disipline etmek öncelikle sizin görevi. Bunu başkalarından beklemek doğru değil. Bu yapının herkes tarafından benimsenmiş bir yapı hale gelerek sektörü böyle planlamak lazım. Burasının olmazsa olmazlarını muhafaza etmeli. Günlük düşünceler ve anlık menfaatlerle olaya bakmamak lazım. Herkesin bu süreci iyi disiplinize etmesi lazım turizmin karakterini oluşturmak lazım. Ayvalık için ‘Biz buyuz’ diyebilmeliyiz. Bize gelirseniz bu standartta hizmetle buluşursunuz algısını insanlarda oluşturmamız lazım. Sorunlar neler var ortaya koymalı ve çözüm üretmemiz lazım. Ülkenin birkaç tane önemli turizm merkezinden biri olan Ayvalık’ta bunların konuşulmaması lazım” dedi.

“FAHİŞ FİYAT, İLÇENİN TURİZM VASFINA ZARAR VERİYOR”

Fahiş fiyatlar konusunda BİMER üzerinde çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Kaymakam Görgülüaslan “Bence bu ilçenin karakterine, turizm vasfına zarar veriyor. İşletmelerin ve çalışanların daha özenli olması lazım. Fiyat listesi konusu da çok kolay ve Ayvalık gibi bir yerde konuşulması da bence ayıp. Bunun çoktan aşılmış olması lazım. Ama bu noktadaysa biz gerekeni yaparız ama esas sektörün sahip çıkması lazım. Yanlış insanların sektörün dışına çıkarılması lazım, böyle yapacaksa çalışmasın. Kimse Ayvalık’tan daha büyük değil. Tüm sektör paydaşlarının bir araya gelip toplantı yapması lazım. Burada çok ciddi değer var ama bence bir koordinasyonsuzluk var. Her şeyin karanlıkta ateş ederek gidiyor hedef gözetmeksizin. Kimin ne yaptığı tam belli değil ama her geçen gün buradaki değerlerimiz kaybolma ve turizm anlamında hitap ettiğimiz kitle azalmakta ” dedi.