VİZYON PROJELERİNİ KONSEYE ANLATTI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 45 aylık çalışmasını ve planladığı vizyon projeleri Kent Konseyi Genel Kurul toplantısında açıkladı. Balıkesir’in bütünşehir olmasıyla kurucu bir meclis olarak zor bir süreçte görev yaptıklarını belirten Başkan Gençer, eğitici ve mücadele dolu 45 ay geçirdiklerini söyledi.

Balıkesir’in bütünşehir statüsüne geçmesi, Ayvalık’ın Altınova, Küçükköy ve 16 köyle birleşmesi nedeniyle bir kurucu meclis olduklarını ifade eden CHP’li Belediye Başkanı Gençer,   “Bu düzenin ilk kurucu meclisiydik, grevimiz çok özeldi. Ayvalık’ın büyükşehir yasası ile adaptasyonu ile ilgili hepimiz bilgisizdik. Bütünşehir ile birlikte çok sıkıntılı günler geçirdik. Hala tam oturmuş değil. Eski sistem geçerli olsun, yetki buranın meclisinde olsun isterdik. Zor bir süreç. Yasalar tamamen açıklanmamış, yapılacak görevler tamamen tanımlanmamış doğru olarak. Büyük yetki büyükşehre verilmiş ” dedi.

“BİZİM ALMAMIZ GEREKEN PAYIN YÜZDE 40’INI BÜYÜKŞEHİR ALIYOR”

Belediye Başkanı, “Önce mallarımızı korumak için savaştık. Su gelirlerimiz tamamen alındı. Bize katı atık ücretini 2 yıl ödemediler ve biz o 2 yılda çok büyük zarar ettik.  Ayvalık’ın 2013 ‘te İller Bankası geliri ayda 1,6 milyon liraydı. Şu anda biz ortalama 1 milyon lira alıyoruz ve köyleri de ilave ettiler bize. Bizim almamız gereken payın yüzde 40’ını ise büyükşehir alıyor. Eski Ayvalık Belediyesinin gelir kaynaklarının yüzde 60’ı gitmiş oluyor. Ayda 2,5 milyon liralık su faturası bize gelmiyor. Bugün boynumuzu en çok büken şey maaşları ödeyememek. Geç ödemek. Aylık maaş ödememiz 2,5 milyon lirayı buluyor. Bu arada yatırım yapacaksınız, araçlarınıza mazot alacaksınız, borçları ödeyeceksiniz, kentimiz kültür sanat kenti onları devam ettirip, dik duracaksınız. Eksiklerimiz var yanlışlarımız var ama mücadele devam ediyor. Geldiğimizde 27 milyonolan bütçemizi 70 milyon liraya çıkardık.” dedi.

Boğaziçi Otel, Paşa Limanı ve Akaryakıt istasyonunun tamamen yenilendiğini ve günün şartlarına uydurulduğunu söyleyen Belediye Başkanı Altınova Taş Köşk, Cumhuriyet Meydanı Botanik Parkı, belediye parkı, Sosyal Hizmet Merkezi, fidan dikimi, 120 yaşlıya ulaşılan evde bakım hizmeti, ilçe merkezine parklar, köylere çocuk parkları 730 bin metre kare kilit taş döşeme gibi yeni çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Belediye Başkanı Gençer, Ayvalık’la ilgili vizyon projeleri olarak; Kırlangıç çok amaçlı sosyal ve kültürel yaşam merkezi, Altınova Gıda OSB, UNESCO Dünya Mirası geçici listesi çalışmaları,  Ayazma’nın Kent Müzesine dönüştürülmesi, At Arabacılar Meydanı projesi, Ali Bey Adası Sahil Projesi, Gençlik Merkezi Altınova Uzungöl-eko park projesi, Lale Adası Balıkçı Projesi, Altınova Pazar Yerini gösterdi.

“KANALİZASYON HALA SORUN”

İlçenin en büyük sorununun alt yapı olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Gençer, “Kanalizasyonun hala 6-7 noktadan denize akması ve merkez arıtmasının çalışmamasını kabul edemiyorum. 60 yılın birikimi var ve artan nüfusu karşılayabilecek durumda değil ama çalışmalar yapılması için konuyu takip ediyorum. Arada siyasi duvar vardı şimdi yıktık büyükşehirle. Bu olayları aşacağız” dedi.