HAKKIBEY YARIMADASI’NDA YANAN ALANA FİDAN DİKİLDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta 3 ay önce çıkan yangında zarar gören Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyu, 3 ay sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun sözlerini yazdığı, sanatçı Haluk Levent’in bestelediği ‘Ayvalık Bizim’ şarkısı eşliğinde ağaçlandırıldı.


17 Ağustos tarihinde çıkan yangında zarar gören Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyu’ndaki 20 hektarlık alan ağaçlandırılmaya başlandı. 15 Aralık Cuma günü saat 11.00’de alanda düzenlenen fidan dikme törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Orman İşletme Bölge Müdürü Metin Kırcı, Balıkesir Orman İşletme Müdürü  Osman Öner, Balıkesir İlçeleri Orman İşletme Müdürleri, AK Parti Balıkesir İlçe Başkanı Hasan Demirarslan, Ak Parti MKYK üyesi ve Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu İlçe Başkanı Hasan Kıtay, Ayvalık Orman İşletme şefi Deniz Meltem ve şeflik personeli ile ilçedeki okullardan öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törenin konuğu ise yangın sonrası sosyal medya üzerinden çağrı yaparak ‘Oraya villa değil fidan dikelim’ diyen Sanatçı Haluk Levent oldu. Törene ülkenin her yanından gelen yaklaşık 500 kişilik AHBAP ekibi ile birlikte gelen sanatçı, ilk olarak yanan alanı gezdi. Bakan Eroğlu’nun alana gelmesiyle birlikte tören başladı. Halk oyunları gösterisi ile Bakan Eroğlu ve beraberindeki heyet karşılandı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Orman Bakanlığının yaptığı çalışmaları anlatan sunum izlendi.


“MAVİYİ YEŞİLLE BULUŞTURUYORUZ”
Orman Genel Müdürü Metin Kırcı konuşmasında, yaşam alanlarının hiçbir metrekaresinin başka bir amaçla kullanılmadığını söylerken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir’in yüzde 47’sinin orman olduğunu ve Orman Bakanlığının ilgisini hak ettiğini söyledi. Kuvay-i Milliye kenti Balıkesir’e daha çok destek istedi.

Balıkesir valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran bir il olduğunu söyleyerek su konusunda destek verilirse bu durumun artacağını söyledi. Kendisini Balıkesir’in hizmetkarı fahri milletvekili kabul ettiğini belirten Bakan Eroğlu, “Balıkesir’e 3 milyar 230 tl yatırım yaptık. Şehir merkezinin suyu yoktu su getirildi. Kentin 2050’ye kadar su meselesini çözdük. Ayvalık’ın da su sorununu çözmek için projelerimiz olacak. 37 tane baraj inşa etmiş olacağız. 98 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Gelir getirici fidanlar dikiyoruz. Bugün dikilenlerle 100 milyonuncu fidanın dikilmesinin mutluluğunu yaşayacağız” dedi.

“ESKİ TÜRKİYE’DE ALANLAR YAKILIYORDU BİZ AĞAÇLANDIRINCA YANAN ALAN AZALDI”

Oraya villalar yapacaklar onun için takıyorlar’ denildi ben şunu söylüyorum. Hükümetimiz döneminde yanan alanlar hiçbir şekilde tahsis edilemez en geç 1 yıl içinde ağaçlandırılır. Dolayısıyla bunu gururla ifade ediyorum. Asla veremeyiz. Bunun çok büyük faydası oldu. Eski Türkiye’de alanlar yakılıyordu ama biz alanları hemen ağaçlandırınca kasıtlı yakmalar azaldı. Şu anda Avrupa’da bazı Akdeniz ülkeleri içinde orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülke gurur duymanız için söylüyorum Türkiye. Hatta biz zamanında Rusya’ya, Azerbaycan’a, Arnavutluk’a, Gürcistan’a Yunanistan’a, Bosna Hersek’e,  İsrail’e dahi yangınlarını söndürmede yardım eden ülkeyiz. Bölge yangınlarını kontrol ediyoruz. 17 Ağustos’ta bu alan yandığında ben de Ankara’dan kontrol etti. Çok hızlı bir şekilde 5 dakikada ekipler geldi. 20 hektar alan yandı aslında 20 hektar büyük bir alan değil ama bizim için yüreğimizi yaktığı için büyük. Hemen gerekli çalışmaları yapın dedik. Levent kardeşim ziyarete geldi beraber dikelim dedi ben de çok mutlu oldum. Böyle değerli sanatçıların bilgi vermesi kamuoyunu şuurlandırması çok faydalı. Biz de gidelim dedim. 33 bin fidan dikilecek. Hatta TBMM ‘de bakanlığımızın bütçesi görüşülecek. Oradaki meclisteki tüm vekiller için bir alanda birer fidan dikmiş olacağız. O milletvekilleri de Ayvalık Cennet Koyu’nda benim de fidanım var diyecek. Türkiye’yi hep birlikte korumaya ağaçlandırmaya var mıyız. Türkiye’yi hep birlikte yeşil, gelecek nesillere güçlü bir Türkiye bırakmaya var mıyız?’ dedi. Bakan daha sonra Haluk Levent’i yanına çağırdı.

“TÜRKİYE’DE ORMANLAR YANABİLİR AMA ORMANLAR YAKILMASIN”

AHBAP Türkiye ile birlikte bini aşkın genç kardeşi ile fidan dikmeye geldiğini söyleyen Haluk Levent, “yüreğimizde acılar oluşturan, rant peşinde koşan insanların artık tarihe gömülmesini istiyoruz. Orman bakanımızın yanına gittim kendileri de böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Hatta şöyle bir konu geçti ‘ben bir şiir yazayım sen de beste yaparsın’ ben her orman için bir şiir yazılsın yüzlerce beste yapmaya hazırım. Söz veriyorum. Bir şiir verdi sayın bakanımız ben onu şiir haline getirdim. Türkiye’de ormanlar yanabilir ama ormanlar yakılmasın istiyorum. Ormanların yerine rantçıların villacıların o rantın sahibi olmasını istemiyorum. Bakanlıkta bu konuda destek veriyor teşekkür ediyoruz” dedi. Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluşturuldu. Bakan Eroğlu’nun yazdığı Haluk Levent’in bestelediği ‘Ayvalık bizim’ adlı şarkıyı okuyarak Bakan Eroğlu ve beraberindeki heyet ile Sanatçı Haluk Levent fidan dikti. Bakan Eroğlu, fidan dikimi sırasında sanatçıya Çevreci beratı, ağaçtan tapılmış gitar v yine ağaç malzeme üzerine beraber fotoğrafları bulunan bir tablo hediye etti.

Haluk Levent bakanla birlikte fidan dikimi yaptıktan sonra sözleri Bakan Eroğlu’na ait düzenleme ve bestesi kendisine ait olan ve ‘İçinde bin canlı dolu, Patikası sevgi yolu, orman olmak istersen işte toprak Anadolu.  Haydi gel haydi gel bizimle Ayvalık seni bekliyor. Haydi Türkiye’ sözlerinin yer aldığı Ayvalık Bizim adlı şarkıyı söyledi. Yangında zarar gören 20 hektarlık sahaya; 10 bin 250 fıstıkçamı, 10 bin  kızılçam 6 bin 100 servi ve 7 bin yalancı akasya olmak üzere toplam 33 bin 350 fidan dikilecek. Sahada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman adına dikilen fidanlar da bulunuyor. Alanın bir bölümünde TBMM vekilleri adına da ağaçlandırma yapılacak.