“KADIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ, MÜCADELE GÜCÜ İLE KENDİSİNDEDİR”

Nilgün KAYA

Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 83. Yılı nedeniyle, seçilmiş bir kadını, Ayvalık Sahilkent Mahalle Muhtarı Safiye Ayla Erdil’i ziyaret etti.  Kadın Meclisi Başkanı Renin Dilek Tan, “Bugün kadının sosyal yaşamda karşılaştığı birçok sorunun çözümü mücadele gücü ile yine kendisindedir” dedi.

Renin Dilek Tan başkanlığındaki Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü nedeniyle kamuoyuna günün anlam ve önemi ile ilgili bilgi verici bir açıklama yaptı ve ardından Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ile birlikte Ayvalık’ın tek kadın muhtarı olan Sahilkent Mahalle Muhtarı Safiye Ayla Erdil’i ziyaret etti.

“KADINLARA  eşit YAŞAM HAKKI VEREN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü SEVGİ,  SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ”

Ayfer Uğurer, Aysel Kürtül, Dilek Yenim, İlknur İlhan Figen Erdoğdu ve Hilal Uslu’dan oluşan Kent Konseyi Kadın Meclisi adına yaptığı açıklamada Meclis başkanı Renin Dilek Tan, “5 Aralık Kadına Seçme seçilme hakkının kabulü; Atatürk devrimlerinin en önemlilerindendir.5 Aralık 1934’te kabul edilen bu kanun ile kadınların erkeklerle toplum içinde  eşit  yerlerini almaları  bir uygarlık aşamasıdır. Türkiye’de kadın haklarını gelişmesi belli aşamalardan geçmiştir. 1930’larda, Türkiye Cumhuriyeti’nde Kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınması gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder.1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar ve  ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık 1934’te Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa  değişikliği ile kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın muhtarı oldu. Milletvekili seçimi kanunu, Anayasa değişiklikleri çerçevesinde  11 Aralık 1934’te Milletvekili kanununda yapılan değişiklikler ile düzenlendi. Yasanın çıkarılmasının ardından  Türk Kadınlar Birligi7 Aralık 1934’te İstanbul Beyazıt meydanında büyük bir kutlama mitingi ve Taksime yürüyüş düzenledi. Yasanın çıkarılmasının ardından  Türk Kadınlar Birligi 7 Aralık 1934’te İstanbul Beyazıt meydanında büyük bir kutlama mitingi ve Taksime yürüyüş düzenledi. 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimleri Türkiye ‘de kadınların katıldığı ilk genel secimlerdir. Bugün kadının sosyal yaşamda karşılaştığı birçok sorunun çözümü mücadele gücü ile yine kendisindedir. Türk kadını olarak seçme ve seçilme hakkının kabulünün 83.yılında ülkemizin yurttaşları olarak eşit yaşam hakkı veren Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi,  saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.