KÖYLERDEKİ EVLER SATIŞA ÇIKARILACAK, KÖYLÜLER İSYANDA

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 16 mahallede köy halkının yıllardır yaşadığı araziler, tapusuz olduğu gerekçesiyle üzerindeki evlerle birlikte satışa çıkarılınca, köylüler isyan etti.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Ayvalık’a bağlı köylerde yaşayan halka ait arazilerin tapusuz olma​sı gerekçesiyle hazine tarafından satışa çıkarılmasının skandal olduğunu belirterek Bakanlığa acil çağrıda bulundu.

“BİR İNSANA YILLARDIR YAŞADIĞI EVİNİ İHALEYLE SATMAYA ÇALIŞMAK NASIL BİR MANTIKTIR!”

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker’le birlikte Çamoba Köyü’nü ziyaret eden CHP’li Mehmet Tüm, konuya ilişkin şunları söyledi: “Ayvalık’a bağlı Çamoba, Akçapınar, Bağyüzü ve Karaayıt Mahalleleri başta olmak üzere tam 16 köyde halkın yaşadığı arazilerin bir kısmı hazine tarafından evleriyle birlikte satışa çıkarılıyor. Bu araziler belki yüzyıldan fazla bir süre orada yaşayan köylüler tarafından değerlendirilmiş, üzerlerine evler bahçeler yapılmış ve yaşam alanlarına dönüştürülmüş durumda. O arazilerin evlerle birlikte ihaleye çıkarılması demek orada yaşayan köylüyü evinden yurdundan etmek demektir. İhalede arazilerin metrekaresi 45 bin liraya kadar çıkabiliyor. Köylülerin ihaleye girme şansı da yok; bir insana atasından dedesinden kalan evini ihaleyle satmaya çalışmak nasıl bir mantıktır, doğrusu anlamak çok zor. Yetkililer önümüzdeki pazartesi günü köye ait arazilerin ihale sürecinin başlayacağını belirtiyorlar. Köylü yurttaşlarımız ciddi şekilde mağdur olmuş durumda, ‘evimi, arazimi geri istiyorum’ diye isyan ediyorlar. Bu insanların mağduriyetleri bir an önce çözülmeli ve ihaleler iptal edilerek o araziler gerçek sahiplerine verilmelidir.”

“ARAZİLERİ İHALE YOLUYLA SATIŞA ÇIKARILAN KÖYLÜLERİN YAŞADIĞI MAĞDURİYETLER ÇÖZÜLECEK MİDİR?”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde CHP’li Mehmet Tüm şu soruları yöneltti:

  1. Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı mahallelerin (köy) hangilerinde yukarıda bahsi geçen durum yaşanmaktadır? Bu köylerdeki araziler hangi tarihlerde ihale yoluyla satışa çıkarılacaktır?
  2. Yüzyıllardan beri bahsi geçen köylerde yaşayan halkın arazi ve evlerinin ihaleyle satışa çıkarılarak mağdur edilmesinin gerekçesi nedir?
  3. İhale sonrası satışın gerçekleşmesi durumunda köylülerin yıllarca yaşadığı evlerinden tahliye edilmesi sosyolojik açıdan ne tür sonuçlara neden olacaktır?
  4. İnternete koyulan ilanlarda arazilerle birlikte evlerin de fotoğraflarının bulunmasının gerekçesi nedir? Arazinin satışı durumunda evlerin durumu ne olacaktır?
  5. Arazileri ve evleri ihale yoluyla satışa çıkarılan köylülerin yaşadığı mağduriyetler çözülecek midir? Mağduriyetlerin giderilmesi adına neler yapılacaktır?
  6. Türkiye’de benzer durumun yaşandığı kaç mahalle bulunmaktadır? Bu mahallelerde (köy) yaşanan mağduriyetler nasıl çözülmüştür?

“HALKIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”

Köylerinde 11 evin satışa çıkarıldığını belirten Akçapınar Köy Muhtarı Yasin Ataş, “Köyüm 450 hane. 2011 yılında tespit oldu ama yürürlüğe geçmesi 2014-2015 oldu. Köyümün yüzde 60’ı maliyeden satışa aldı ama geri kalanı şu anda ihale edilip satış yapılacak. Halkımız çok zor durumda. Halkımız arasında alabilecek arkadaşlarımız var ama alamayacak arkadaşlarımız da var. Haksızlık oluyor vatandaşlarımıza. Halkımız mağdur olduğundan dolayı topluca imza çalışması başlattık. 2 bin 3 adet imza topladık. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz” dedi.

“AÇIK İHALE USULÜ SATIŞA ÇIKARILAN EVLER İÇİN ANKARA’DAN KAYSERİ’DEN TELEFONLAR ALDIK”

Tıfıllar Köyü Muhtarı Mehmet Karaman “2011 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde tarımsal amaçlı kullanılan hazine arazilerinin devri 15 bin lira bedelle yarısı devlet destekli olmak kaydıyla alındı. Diğer vatandaşlar ise tarımsal amaçlı kullanmadıkları belirtilerek internet üzerinden açık ihale usulü ila satışa çıkarıldı. Değerler dönüm başına 45 bin liraya çıkıyor ve açık ihale usulü ile evlerinin ihaleye çıkarılması insanları rahatsız ediyor. Direk içinde yaşayan insanlara satılması gerekiyor. Mağduriyet yaşanmakta. Bize bu evi versinler biz alırız ama yeter ki bize versinler. Bugün Kayseri’den Ankara’dan telefonlar alıyoruz evler için” dedi.

“SENELERDİR OTURDUĞUM EVİ AÇIK ARTTIRMA İLE SATIŞA ÇIKARIYORLAR”

Akçapınar köyünde yaşayan ve evi satışa çıkarılan Ramazan Gökçe, “Senelerdir oturduğum doğduğum ev burası. 52 yaşındayım. Şu an toprağını satıyoruz diyorlar ama evimizi satışa sunmuşlar. 41 bin lira bedel konulmuş bunu bizim ödeyecek gücümüz yok” derken Metin Atılgan adlı vatandaş, “Evlerimizi açık arttırmaya çıkardılar. Tekrar almanız için tekrar almak için dilekçe verin dediler bize açık arttırma dilekçesi vermişler nerden bilelim. Komşum 2.5 milyara aldı evini bize 31 milyar yazdılar aynı dönüm arsaya. Biz evleri kendimiz yaptık. Kendi elimizle yaptığımız evleri açık arttırmaya çıkarıyorlar” dedi.