BİR DENİZ İKİ YAKA ‘DANSLARLA‘ KOLKOLA

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ta, ‘Bir Deniz iki yaka kol kola’ başlıklı Ege dostluk dansları buluşması başladı. Ege’deki dostluğu dansla pekiştirme amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte, Bodrum’dan Çanakkale’ye, İstanbul’dan Ayvalık’a dans toplulukları bir arada dans ederken, Ege’nin iki yakasındaki dansların benzerlikleri ve etkileşimi de gündeme getirildi.

Ayvalık Sirtaki Haftası 25 Kasım Cumartesi günü başladı. Ayvalık Dans Akademiden Dans eğitmeni Can Çinte öncülüğünde gerçekleştirilen iki günlük etkinliğin açılışı, Cumhuriyet Meydanı’nda sirtaki ve zeybek dansları ile yapıldı. Açılışta konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan zaten var olan dostluğun bu tür etkinliklerle daha da pekişeceğine inandığını vurguladı. Ayvalık Dans Akademinin sirtaki ve zeybek gösterisinin ardından Ege Dansları topluluğunun meydandaki gösterileri çok sayıda vatandaş tarafından ilgiyle izlendi. Gösteri Ayvalık İstanbul ve Bodrum’dan gelen ekiplerin yaptığı ortak dans ile tamamlandı.

DANS VE MÜZİK PANELİ

Etkinliğin ilk gününde, 13.00’te Taş Sahne’de açılış kokteyli, 14.00-15.30 saatleri arasında aynı yerde Veysel Aymaz yönetiminde Sirtaki workshop, 15.30-17.00 saatleri arasında Veysel Aymaz Can Çinte yönetiminde Ayvalık Zeybeği workshop yapıldı. 14.00-16.00 saatleri arasında Ayvalık Müzik Derneği’nde MEB eski jüri üyeleri geleneksel değerlendirme toplantısı düzenlendi.

BİR DENİZ İKİ YAKANIN KÜLTÜRÜ VE ETKİLEŞİMİ ELE ALINACAK

17.00-1900 saatleri arasında Sanat Fabrikasında ‘Bir deniz iki yakanın kültürü ve etkileşimi’ konulu panel yapıldı. Halk Kültürü Araştırmacısı, Yazar Şair Ahmet Şenol’un yönettiği panele, Ege Üniversitesi DTMK Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, Sosyolog, Halk Kültürü araştırmacısı Ali Aktaş, Ege Üniversitesi DMTK eski öğretim üyesi Abdurrahim Karademir, Halk Kültürü derlemecisi ve Halk Müziği uzmanı Erdinç Ertüzün, Midilli Adası Halk Müziği ve Dansları Araştırmacısı Argyris Chatzimalis, Ege Dansları Topluluğu kurucusu ve Halk Oyunları uzmanı Veysel Aymaz ile Ayvalık Dans Akademisinden etkinlik organizatörü Can Çinte konuşmacı olarak katıldı.