EGE’DEKİ DOSTLUK DANSLA PEKİŞECEK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, 25-26 Kasım tarihlerinde ‘Bir Deniz iki yaka kol kola’ başlıklı etkinlikte Ege dostluk dansları buluşması düzenleniyor. Ege’deki dostluğu dansla pekiştirecek etkinlikte, Bodrum’dan Çanakkale’ye, İstanbul’dan Ayvalık’a dans toplulukları kol kola dans ederken iki yakanın dans ve müzikleri incelenecek.

Ayvalık Sirtaki Weekend başlıyor. Ayvalık Dans Akademinin organize ettiği etkinlik, ikinci kez ’Aynı denizlerin dansları ve şarkılarını’ Ayvalık’ta buluşturacak. Etkinlik, Dans eğitmeni Can Çinte öncülüğünde, Ayvalık Belediyesi, aralarında müzik dernekleri dans toplulukları, zeytinci, lokanta  ve otellerin bulunduğu 22 işletme işbirliğinde gerçekleştirilecek 2 günlük etkinlikte hem work shoplar düzenlenecek hem de danslar gecesi yapılacak.

DANS VE MÜZİK PANELİ

25 Kasım Cumartesi günü saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda açılış konuşması ve gösteriler ile başlayacak etkinliğin ilk gününde, 13.00’te Taş Sahne’de açılış kokteyli, 14.00-15.30 saatleri arasında aynı yerde Veysel Aymaz yönetiminde Sirtaki workshop, 15.30-17.00 saatleri arasında Veysel Aymaz Can Çinte yönetiminde Ayvalık Zeybeği workshop yapılacak. 14.00-16.00 saatleri arasında Ayvalık Müzik Derneği’nde MEB eski jüri üyeleri geleneksel değerlendirme toplantısı düzenlenecek.

BİR DENİZ İKİ YAKANIN KÜLTÜRÜ VE ETKİLEŞİMİ ELE ALINACAK

17.00-1900 saatleri arasında Sanat Fabrikasında ‘Bir deniz iki yakanın kültürü ve etkileşimi’ konulu panel düzenlenecek. Halk Kültürü Araştırmacısı, Yazar Şair Ahmet Şenol’un yöneteceği panele, Ege Üniversitesi DTMK Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, Sosyolog, Halk Kültürü araştırmacısı Ali Aktaş, Ege Üniversitesi DMTK eski öğretim üyesi Abdurrahim Karademir, Halk Kültürü derlemecisi ve Halk Müziği uzmanı Erdinç Ertüzün, Midilli Adası Halk Müziği ve Dansları Araştırmacısı Argyris Chatzimalis, Ege Dansları Topluluğu kurucusu ve Halk Oyunları uzmanı Veysel Aymaz ile Ayvalık Dans Akademisinden etkinlik organizatörü Can Çinte konuşmacı olarak katılacak.  Saat 19.30’da Taş Sahne’de iki yaka mezeleri eşliğinde iki yaka şarkıları dinlenecek. Mirsini Steka ve Şair Turgut Baygın saat 20.30’da Taş Sahne’de iki yaka dillerinden şiirler okuyacak. İlk günün son etkinliği aynı yerde saat 21.30’da Grup Tirhandil ‘Aynı denizin şarkıları’ konseri ile tamamlanacak.

MÜBADELE SOHBETLERİ VE DANS GÖSTERİLERİ

26 Kasım Pazar günü Cunda Uygulama Oteli’nde 11.00-13.00 saatleri arasında Veysel Aymaz yönetiminde Hasapiko workshopu, aynı yerde 11.00-13.00 saatleri arasında ise Can Çinte yönetiminde etkinlik dansı Ela workshopu yapılacak. 13.30-14.30 saatleri arasında Cunda Doruk Kafe de Mübadele sohbetleri, Cunda sahil meydanında 14.30-15.00 saatleri arasında dans gösterileri ve sokak etkinlikleri yapılacak. 15.30-16.00 arasında Cunda da sokak turu, 16.00-16.30 saatleri arasında Moshos taverna ve Cunda Laterna bar önünde sokak gösterileri, 17.00-18.00 saatleri arasında Cunda Kültür Merkezi’nde Cunda muhtarlıklarının hazırladığı ‘Gidenlerin ardından’ fotoğraf sergisi ile Can Çinte ve Sedat Korman’dan canlı performans olarak iki yaka müzik dinletisi yapılacak. 18.00-20.00 saatleri arasında Cunda Kültür Merkezi’nde Cundalı deli çoban Hasan Bölgel anısına Yıldırım Yanılmaz ve Mustafa Dinç film sunumu ile ‘bir tutam baharat’ adlı film gösterimi var. Etkinlik Cunda Boncuk restoranda saat 20.00’de başlayacak Gala yemeği ile sona erecek.

İKİ YAKANIN MÜZİK VE DANS TEKNİKLERİ İNCELENECEK, BENZEŞEN YÖNLER ORTAYA KONACAK

Etkinliğin düzenleyicilerinden, Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu eski dansçısı Can Çinte, “ Bir deniz iki yaka kol kola; iki yakanın ortak dans ve müziklerinin araştırıldığı iki günlük bir weekend olarak planlanıyor. Türkiye’de ilk defa Sirtakiciler buluşuyor bu anlamda. Benzeş yönler mesela zeybek, zeybekiko müzik teknikleri dans teknikleri nedir, bunları araştırmak ve ortaya koymak için yapılan bir etkinlik. Diğer yönü de sosyal yönüyle herkesi kucaklayan bir etkinlik. Ayvalık’ta ikinci kez düzenleniyor. Bodrum, Ankara, İstanbul, Bandırma, Çanakkale, Sivas, Elazığ, Van, Gaziantep, Kocaeli, İzmir, Dikili, Edremit, Akçay, Altınoluk, Burhaniye Balıkesir,  Zonguldak, Sakarya, Muğla’dan çok sayıda konuğumuz olacak. Ayvalık’ta yaşayan herkesi etkinliklerimize bekleriz  ” dedi.