MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ BALIKESİR’DE TOPLANDI

Nilgün Kaya

Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) 2017 yılı ikinci meclis toplantısı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı. 186 belediyeden katılımın gerçekleştiği toplantıda Balıkesir’in zenginlikleri gündeme geldi.

Güre Adrina Otel’de yapılan toplantı saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantı öncesi Burhaniye Halkoyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni toplandı.  MBB üyelerine meclis toplantısında ev sahipliği yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur açılış konuşması yaptı. Birlik üyelerine Balıkesir’in sahip olduğu zenginlikleri anlatan Uğur, kış nüfusu 1 milyon 200 bin yaz nüfusu 3 milyon 600 bin ile 4 milyon arasında değişen şehrin gelecek vizyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uğur, Balıkesir’i planlayarak sosyal hayatı ve ticari alanları ile yaşanabilir kılmak istediklerini söyledi.

“BALIKESİR’İ YATIRIMCILARA HAZIRLIYORUZ”

Balıkesir’in Güney Marmara ve Kuzey Ege’de Ege ve Marmara Denizlerine kıyı olan bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Uğur şöyle konuştu: “22 adası bulunan, yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı, etiyle, sütüyle, balığıyla, kanatlı hayvanları ile Türkiye’yi doyuran bir illerden bir tanesi. Balıkesir, İstanbul- İzmir otoyolu, Çanakkale Köprüsü ve arkasından gelecek olan Çanakkale- Balıkesir otoyolu ile de çok büyük bir önem kazandı. Balıkesir’e önemli bir talep var. Bizlerde Büyükşehir olarak Balıkesir’deki organize sanayi bölgelerinin düzenlemelerini yapıyoruz. Yatırımcı geldiği zaman hiç zorluk çekmeden arazisini bulsun. Balıkesir’i planlayarak; sosyal hayatı ve ticari alanları ile yaşanılabilir bir kent olsun istiyoruz. Bir tarafta Cunda, diğer tarafta Avşa Adası. Avşa Adası’nın normal nüfusu 1700, yazın 150 bine çıkıyor. Sahillerimiz, Kaz Dağlarımız çok güzel. Çok zengin maden yataklarımız var. Balıkesir maden yatakları ile de zengin bir il” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe meclisin açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve deprem konusunda birliğin aldığı tedbirlere değindi. MBB’nin Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile iklim değişikliği konusunda Türkiye’nin oluşturduğu ve 2030 yılına kadar geçerli olacak yol haritasına uygun hareket ettiğini söyleyen Başkan Altepe, bu iki konunun yerelden takip edilmesinin elzem olduğunu dile getirdi. MBB’nin 2017 ikinci meclis toplantısında 2018 bütçesi karara bağlandı. Bütçede 15 milyon TL’lik gider öngörülürken, 15 milyon TL’lik gider bütçesine gelirler karşılık gösterilerek bütçe dengesi sağlandı. Meclis toplantısına katılan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Türkiye’de iklim değişikliği ve şehirler’ başlıklı semineriyle konuya ilişkin bilgileri birlik üyeleriyle paylaştı.