AYVALIK ‘TA İLK ELDEN İLK HASAT ŞÖLENİ YAPILDI

Nilgün  KAYA

Zeytin hasat sezonu başlayan Ayvalık’ta Ziraat Odası tarafından organize edilen ‘İlk elden ilk hasat’ başlıklı şölenin 2. si 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Balıkesir Valiliği, Gıda Tarım Hayvancılık Balıkesir İl Müdürlüğü desteğiyle Ayvalık Ziraat Odası tarafından düzenlenen 2. Zeytin Hasat Şöleni ‘İlk elden ilk hasat’, Mutluköy Nostalji tesislerinde saat 11.00’de başladı. Etkinlik için hazırlanan tarım makineleri ve zeytin-zeytinyağı firmalarına ait stantlar ziyaret edilirken çevre köylerden tayfaların katılımıyla zeytin toplama yarışması düzenlendi.

Zeytin Şölenine Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Gıda Tarım Hayvancılık Balıkesir İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ve oda yönetimi, Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Ayvalık Ziraat Odası, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hasan Kıtay, Ziraat odası yönetimi, zeytin-zeytinyağı sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“HEM KALİTEYİ HEM ÜRETİMİ ARTTIRMALIYIZ”

Zeytinin inanlık için en önemli erdemlerin sembolü olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay,  binlerce çiftçinin geçim kapısı zeytinle ilgili her yeni hasadın yeni bir umut, yeni bir heyecan olduğunu belirtti.  Kıtay, “Zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemi var. Yöremiz dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağının üretildiği bir yer. İster üretici ister paydaşı olalım bizlere büyük sorumluluk düşüyor. Hem kalitesini hem de üretimi arttırmak zorundayız. Bu vatanın evlatları olarak, bu yörenin insanı olarak zeytin vasıtasıyla elde edilen katma değeri yükselterek geri döndürmek mecburiyetindeyiz. Çiftçilerimiz alın terini akıtırken böyle ulvi bir amaç için çalıştıklarını unutmamalılar. Çiftçimizin ve üreticimizin desteklenmesi zaruridir” dedi.

“ZEYTİN KANUNUN DEĞİŞMESİNİ KİMSENİN İSTEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Marshall yardımını hatırlatarak Türkiye’nin milli değerlerini kullanamadığını söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Zeytin deyince hepimiz titriyoruz. Zeytin ülkemizin milli bir değeri ve milli bir ürünü sahip çıkmak ve onu korumak lazım. Oyunlara gelmemek lazım. Bu oyunlar 70 senedir devam ediyor. Bölgemiz zeytinle geçinir, evladı gibi sever. Zamanında birçok hata yaptık. Birçok zeytinlik alanı betona çevirdik. Aynı hatayı ovalarda da yaptık. Bundan sonra kalan zeytinliklerimizi, ovalarımızı gözümüz gibi korumamız lazım. Kendi değerlerimize ve mili değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bunun başında da zeytinyağı geliyor. Zeytin kanununda yapılacak olan değişikliklere tüm bu yörenin halkı, tüm Türkiye halkı hayır demeli. Bunlar bizim milli değerlerimiz geleceğimiz. Bunlar bize emanettir. Biz bu emanetleri başkalarına bırakmalıyız” dedi.

“AYVALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI AROMASI VE LEZZETİYLE AYRI BİR YERE SAHİP”

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “İlçemiz tarım sektörü içerisinde zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ülkemizin hatta onun ötesinde dünyanın bu sektöründe en önemlileri arasında yer almakta. İlçemiz 2 milyona yakın zeytin ağacıyla, 50 bin tona yakın zeytin üretimi, 10 bin tona yakın zeytinyağı ile ilçemiz ekonomisine ve ülke ekonomisine ciddi katkılar vermekte. Bunun asıl mimarı çiftçilerimiz onlara şükranlarımı sunuyorum. Onlar sayesinde üretilmiş bu değerimiz ülkemiz ekonomisinin olmazsa olmazlarından. Ayvalık Zeytinyağı aroması ve tadıyla özellikli bir yere sahip. Ticaret Odamızın gerçekleştirdiği Coğrafi işaretle birlikte markalaşma yolunda ciddi adım atılmış. Eksikliklerimiz yok mu tabii ki var.  Bu sahanın aktörlerinin birlik ve beraberliğinin sorunları çözeceğine inanıyorum ve biz de bu sahadaki sorunların çözümüne dönük katkıların içinde olmak istiyoruz” dedi.

“KÖRFEZİN ZEYTİNYAĞINI HERKESE TATTIRACAĞIZ”

Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran il olduğunu ifade eden Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “ Aklınıza gelen tüm tarım ürünleri Allah’ın da bir vergisiyle bu şehrin değişik noktalarında en kaliteli şekilde yetişiyor. Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağı, lezzeti  damaklarda asla bir daha kendini bir daha unutturmayan Körfez zeytinyağı burada sizin ellerinizden üretiliyor. Yağımızın az tüketiliyor olması, toplumda zeytinyağına olan düşkünlüğün kullanım düşüklüğünü hep birlikte aşmaya gayret göstereceğiz. Bu bizim sorumluluğumuzda. Çiftçimiz başta olmak üzere biz yöneticilerin ziraat odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmasıyla öncelikle ülkemizde sonra dünyada Körfezin zeytinyağını herkese tattıracağız. Bu ülkenin büyük hedefleri var. 2023 yılında dünyanın İlk 10 ekonomisinde olmak, orada tutunabilmek ve güçlü olmak için bir zamanlar atalarımızın dünyanın büyük bölümüne hükmettikleri gibi ekonomide hüküm sahibi olmak için sevgili çiftçilerimiz işimizi en kaliteli biçimde yapacağız, en kaliteli zeytinyağını burada üreteceğiz, bozulmasına izin vermeyeceğiz. Çiftçilerimiz üretecek bizler de ürünün bozulmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ben çiftçime güveniyorum. Bunu korumak kollamak ta bizim görevimiz. Bu kutu yolculukta hedefe doğru hep birlikte yürüyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi Halk oyunları ekibi ve Balıkesir Mehteran takımının gösterisi izlendi. Şölende en iyi çiftçi ödülü Erdinç Tügen’e verildi. Ziraat Odası tarafından Balıkesir Valisi Yazıcı, Kaymakam Görgülüarslan ve Belediye Başkanı Gençer’e plaket verildi. Mehteran ve Halk oyunları, taş baskı sistemi ile ilk hasat ve zeytin sıkımı yapıldı.  Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve beraberindekiler bereketli hasat dilekleriyle zeytin ve zeytinyağı tattı.