AYVALIK BELEDİYESİ’NİN 2018 TAHMİNİ BÜTÇESİ AÇIKLANDI; 120 MİLYON

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi’nin Çarşamba günü gerçekleştirilen Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında, 2018 yılı mali yılı gelir-gider bütçesi 120 milyon TL olarak açıklandı.

Ayvalık Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yapıldı. 2018 Mali yılı Gelir Tarifesi ile ilgili Tarife Komisyonundan gelecek kararın görüşülmesi gündemin ilk maddesi oldu. Karara göre; Pazar yeri ücretlerinden işgallere, taş kırma işleminden reklam ilan vergisine kadar tüm kalemlerde geçen yıla oranla yüzde 3.8’den yüzde 10-11’e kadar değişen oranlarda artış yapıldığı açıklandı. Karar, 5 çekimser oya karşın oy çokluğu ile kabul edildi. 2018 Mali yılı Gelir-Gider bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonundan gelecek kararın görüşülmesi gündemin ikinci maddesi oldu. Ayvalık Belediyesi’nin 2018 Mali yılı gelir gider bütçesi 120 milyon olarak açıklandı. Belediyenin analitik bütçesini inceleyen Plan Bütçe Komisyonu raporunda ise bütçede denklik sağlandığının görüldüğü ifade edildi.

“BÜTÇE TASLAĞI KEŞKE BİZE ÖNCEDEN ULAŞTIRILSAYDI”

Sinan Başkurt, 12 gün önce karar alınmış ama bize yeni ulaştırıldı, keşke bize e posta olarak gönderilseydi biz kamu adına karar vermek zorundayız, beş dakika içinde karar veremeyiz” dedi ve sermaye gelirleri kaleminin ne olduğunu ve diğer gelirler olarak ne öngörüldüğü sordu. Açıklama yapılırken okunmayan Hukuk İşleri Müdürlüğünün bütçede olup olmadığı soruldu. Olduğu ancak okunurken atlandığı öğrenildi. Halil Gür’e bütçe taslağının daha önce ulaştırılmadığını ifade etti. Gür, bütçe taslağında mal ve hizmet ayrımı yapılmasının gerektiği çünkü bu şekilde hazırlanan bütçeye bakıldığında yüzde 70’ine kadar olan kısmının çalışana ayrıldığının görüldüğünü ifade etti. Diğer gelirler içinde olduğu açılanan taş ocağı ve imar kalemlerinin nasıl bu kalemde olabileceği sorgulandı. 33 milyon olan diğer gelirlerin yüksek bir rakam olduğuna dikkat çekildi. Belediye Başkanı, “Hazırlanan bütçe tüm belediye yatırımlarının maliyetidir bunlar personel maaşları değildir” dedi. Tahmini Bütçe bir ret, 8 çekimser oya karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

TAŞINMAZLARIN KİRA SÜRELERİ YENİDEN BELİRLENDİ

Belediyeye ait ve kira süresi biten taşınmazların kira sürelerinin belirlenmesini içeren Plan ve Bütçe Komisyonu raporu toplantıda okundu. Sebze halinde 51, eski toptancı halinde 28, Perşembe pazarında 39, Cumhuriyet Meydanı’nda 3, Sakarya- Ali Çetinkaya Mahallesi’nde 64, Yeni Mahalle’de 3, Kemalpaşa- Sefa Çamlık’ta 12, Namık Kemal Mahallesi’nde  65, Kazım Karabekir Mahallesi’nde 4, Küçükköy Mahallesi’nde  9, Altınova Mahallesi’nde 71, Yeniköy Mahallesi’nde 2, Akçapınar Mahallesi’nde 3, Bağyüzü Mahallesi’nde 3, Çakmak Mahallesi’nde 2, Tıfıllar Mahallesi’nde 2, Murateli Mahallesi’nde 1, Türközü Mahallesi’nde 1, Beşiktepe Mahallesi’nde 1 adet olmak üzere toplam 364  adet kira süresi biten taşınmazın kiralanmak üzere ihaleye çıkartılacağı açıklandı. Söz konusu yerleri kullanan esnafın herhangi bir öncelik hakkı olup olmadığına yönelik soruya Belediye Başkanı Gençer, “Öncelik hakkı yok. İhale kanununda böyle bir madde yok. Yasa bunun çok üzerinde duruyor. 30 yıldır yapılmayan bir şey. Birçoğunun kira sözleşmesi yok. Kiracılar da her an risk altında. Sayıştay tarafından bu Ayvalık Belediyesine birinci kusur olarak yazıldı. Hepimizin sevdiği birçok esnafımız var Ayvalık’a hizmet eden ama söyleyecek bir şey yok. Hayırlısı olsun diyoruz. Kiralama süresi olarak 3 yılın az olduğunu ve 10 yıla uzatılması gerektiğini düşünüyoruz ama bazı yerlerde kiralama süresi 10 yılı vermeyebiliriz çünkü orada başka şeyler yapılacak olabilir. Planlarken öyle planlayacağız” dedi.  İlçe merkezi ve mahallelerinde bulunan taşınmazların 10 yıla kadar kiralanabilmesini belirleyen ve bu işlemlerin Encümen tarafından yapılmasını içeren karar oy birliği ile kabul edildi.

Belediye çalışmaları hakkında bilgi veren belediye başkanı, “Altı bölgede Zeytin Evleri Mevkii’nde Ayvalıkgücü Belediyesporumuzun futbol sahası yolu, Hamdibey Mahallemizde, Alibey Adası’nda tamirat çalışmaları, 150 Evler Mahallesi’nde kilit parke yol yapım çalışmalarımız sürüyor. Alibey Adası’nda dere yataklarına duvar örüyoruz.  Ayvalık Altınova, Küçükköy ve şehir merkezinde yağmur suyu kanallarının temizliğini yapıyoruz. Laka Deresi ıslah çalışmalarımız sürüyor ve kasım ayına kadar süreceğini planlıyoruz. Sıcak asfalt dökme çalışmaları Altınova’da başladı ve  kasım ayı sonuna kadar sürecek. Aynı ekip,  Küçükköy çöplük yolu, Armutçuk son durağa giden dolmuş yoları. 150 Evler Dolmuş yolu, Şeytan Sofrası yolunda yine asfalt dökme çalışmalarına devam edecek. At arabacılar ve sebze hali  için ocak ayında ihale aşamasına geleceğiz ve bu projeleri yeni yaz sezonuna hazırlamayı planlıyoruz. Yol sorununu elimizden geldiği kadar hızla çözmeye çalışıyoruz” dedi. Ek gündem Maddesi olarak  gündeme yapımı süren Gençlik Merkezi’nin adı 19 Cihan Şişman Gençlik Merkezi olarak belirlendi. Altınova’da kurulumu tamamlanarak inşaat geçme aşamasına gelinen OSB için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kararına göre, bölge halkının desteğinin alınması adına tüm mütevelli heyetinin 1500 vermesi, Ayvalık Belediyesi’nin hissesine düşen 300 bin vermesi görüşüldü ve kabul edildi.