ESKİ AYVALIK’I FOTOĞRAFLAR VE HİKÂYELERLE ANLATTILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Tatları ve Ayvalık Giritliler Derneğinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu 3.Ayvalık Tatları Günleri etkinliklerinin son programı ‘Eski Ayvalık Fotoğraf Sunumu ve Hikâyeleri’ oldu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernek Binası’nda düzenlenen etkinliğe katılanlar; arkeolojiden sosyal ve kültürel tarihe Türkiye ve Ayvalık’ın geçmişine ışık tutan çalışmalar yapan Taylan Köken ile Ayvalık’ın köklü isimlerinden Şaban Ersin Taş ve Yakup İçten’in anlatımlarını fotoğraflarla bütünleyerek dinleme imkânı buldular. Sosyal Medyada Fotoğraflarla Ayvalık’ta Nostalji sayfasını hazırlayan merhum Cihat Teker’i anarak konuşmasına başlayan Taylan Köken,   eski Ayvalık yaşantılarının günümüze ışık tutacağına inandığını ifade etti.

AYVALIK’IN İLK TAŞ KAHVESİNİN HİKAYESİ

Girit’in Hanya şehrinde kahvecilik yapan Zambetula İsmail Bey’in Ayvalık’ta Kanelo Cafe olarak bilinen Taş Kahveyi 1930’lu yıllarda kiralayarak işlettiklerini ve  bu binanın Ayvalık’ın ilk Taş Kahvesi olduğunu belirten Taylan Köken, söyleşi de sözü önce lakapları sonra soyadları olan Taş ailesinin bir bireyi olan Şaban Ersin Taş’a bıraktı. Aile bireylerinden Taş Kahve’ye uzanan fotoğraflarla gerçekleşen sunumda Şaban Ersin Taş, Taş Kahve’nin önünde gerçekleşen törenleri ve Ayvalık sosyal hayatından bazı kesitleri aktardı.

İCATLAR VE YAZLIK SİNEMA

Kırım’dan Anadolu’ya daha sonra Balıkesir’e, oradan da mübadele sonrası Ayvalık’a gelip yerleşen Eminzade ailesinin bir üyesi olan Yakup İçten ise 1974 yılında Ayvalık Makine Sanayi ve Ticareti firmasını kurarak burada tasarımı kendisine ait olan 40’a yakın makine icat etmesini ve ilk icadı olan Sıvı Dolum Makinesi’ni 1.500 adet kadar satarak önemli bir başarı elde etmesinin hikâyesini anlattı. İçten ayrıca, evlerinin bahçelerinde açmış oldukları yazlık Ferah Sineması günlerini, burada sahnelenen oyunları, konserleri ve hayatından bazı kesitleri kendi fotoğrafları ile birlikte sundu. Etkinlik beğeni topladı.