YASAK KARARI AYVALIK’TA ENDİŞE YARATTI

Nilgün KAYA

Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların ve yolcu gemilerinin liman çıkışlarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yasaklanması Ayvalık’ta yankı buldu. Ayvalık- Midilli arası sefer yapan tur sahipleri kararla ilgili endişeli bir bekleyiş yaşarken Jalem Tur sahibi Eşref Jale,bu kararın Ayvalık kadar Yunanistan’ı da olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Ayvalık Liman Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre; Yunanistan’ın 11’e yakın ticari yatta işlem yapması üzerine ticari yatlara çıkış verilmeyeceği, aynı kararın 12 Ekim tarihi itibariyle Türk bayraklı yolcu gemilerine de uygulanacağı,  Ankara’dan konuyla ilgili talimat geldiği ve Ayvalık’taki ilgililere bildirildiği öğrenildi. Ayvalık’ta 1’i charter yapan 3 ticari yat ile 2’si hızlı, 2’si arabalı 4 feribot bu karar doğrultusunda Yunanistan’a çıkış yapamayacak.

Kararı değerlendiren Ayvalık Midilli Adası yolcu taşımacılığı yapan Jalem Tur sahibi Eşref Jale, “Pazartesi günü ticari yatlara çıkış izni verilmedi. Liman Başkanlığı bizi aradı. Denizcilikte beyaz, gri ve kara listeye göre değerlendirme yapılır. Biz Ülke olarak beyaz listedeyiz. Bu listelere göre denizcilikte itibarınız artıyor. Ve bu listelerde kalmak bazı muafiyetlerden yararlanmanızı da sağlıyor. Beyaz listede kalmak için uluslar arası kurallara uymayan gemi sayısının belirli bir sayı altında kalması lazım. Yunanistan bunu fırsat bilip yatlarımızı yakalıyor. Ankara’dan bir heyet Yunanistan’ın başkenti Atina’ya görüşmeye gitti ancak bir sonuç alınamadı. Geçen Cumartesi bir yat daha aynı durumu yaşadı. Yaşanan son olaylarla Türkiye neredeyse gri listeye girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kontrol yapan uzmanlar bir gemiyi tutmak isterse tutar. 3 bin tane madde var yerine getirilmesi gereken ancak yatlarla ilgili istenenlerin yapılması mümkün değil. Kontrol edenin niyetine bağlı. Bakanlık ticari yatları yasaklarken yolcu gemilerimizi de yasakladı” dedi.

“BU İPİN UCU AÇIK”

Bu kararın ekonomik krize neden olabileceğini ifade eden Eşref Jale,” Bizim gemilerimiz 2004 yılından bu yana kurallara uyarak çalışıyor. Atlas Okyanusuna açılan gemilerle bizim gemilerimiz arasında yerine getirilen yükümlülükler açısından fazla fark yok. Bizim gemilerimin eksiği yok ama her ihtimale karşı bi tedbir kararıdır. Ülkemizin dik durması lazım. 38 senedir bu sularda çalışıyoruz ve ülkemizden bu dik duruşu görmek istiyoruz. Çalıştırdığımız personel, sigortalar, kredi borçlarımız var. Bu konular göz önüne alınmalı. Bu karar bize zarar verir. Bizim esnafımız kadar Yunanistan’da da zarara neden olur. Yunanistan hükümeti bunu göz ardı etmemeli. Yunanistan’ın gemilerinde daha çok sorun var. Yedikapı’ya yanaşan gemilere bakarsanız Akdeniz’in en kötü gemileri. Türkiye iyi niyetli davranırken onların bu yaklaşımı üzücü. Şimdi alınan bu karar karşısında Yunanistan’ın ne tavır alacağı belli değil. Bu ipin ucu açık” dedi