SAHİLİ TEMİZLEYİP KULLANIMA KAZANDIRDILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık Hükümet Konağı arkasındaki sahili temizleyip düzenleyen Pirüpak Sakarya Grubu ve TEMA Ayvalık ekibi, atıl durumda olan sahilin tertemiz olunca ne kadar güzel ve kullanılabilir olduğunu gösterdi.  Ekip, Ayvalık’ta yaşayanlara da, ‘ Ortak alanlarımız temizse güzellik ortaya çıkar’ mesajını verdi.

Eski zeytinyağı tenekelerini boyayarak saksıya dönüştüren, naylon poşete dur demek için bez torba dağıtan ve mahalle bazında tanıtım çalışması başlatan Pirüpak Sakarya Grubu ve TEMA Ayvalık ekibi Hükümet Konağı arkasında atıl durumda olan sahilde temizlik çalışması yaptı.

2 SAATLİK TEMİZLİKLE 15 TORBA ÇÖP TOPLANDI

Çarşamba günü köpekleriyle birlikte sahile giden TEMA Ayvalık Temsilcisi ve Pirüpak Sakarya Grubu kurucularından Haluk Aysu, eşi İngrid Aysu, kafe işletmecisi Damien Dessane, turizmcilikle uğraşan Monica Çandarlı’ya İngrid Aysu’nun 89 yaşındaki babası Owen ve Alman arkadaşları Britt eşlik etti. 11.00-13.00 saatleri arasında plajda önce temizlik ardından tırmıklarla düzenleme yapan ekip, 2 saatlik çalışma ile 15 torba çöp topladı.

YAĞMUR SUYU KANALINDAN ÇÖPLER VE TOPRAK BİRİKİNTİSİ ÇIKARDILAR

Plajdaki yağmur kanalından çok sayıda plastik ve atık malzeme ve birikmiş kum çıkara ekip, kanalı da tekrar işlevsel hale getirdi. Ekip, plajı temizledikten sonra şemsiye ve şezlong yerleştirerek bir süre plajda oturup keyif yaptı ve yıllardır atıl durumda kalan plajın aslında kent içinde soluklanma imkanı verecek güzel bir nokta olduğunu gözler önüne serdi.  Haluk Aysu, “Pirüpak ekibi Tema İşbirliği ile beraber Ayvalık’ın çeşitli yerlerinde öncelikle temizlik, güzelleştirme, Ayvalık’ın çekici yerlerini ortaya çıkarma, tarihini keşfetme ve paylaşma gibi bazı sorumlulukları üstlendi. Bir buçuk yıldır buna devam ediyoruz. Bu yıldan ibaren önce yeşil alanları temizlerken şöyle karar verdik, Ayvalık’ın birkaç yerinde denize açılan birkaç plaj vardı. Onlardan birini seçerek pilot bölge gibi temizlik yaptık. Yağmur suyu drenajları denize ulaşamadığı için tıkanıklık nedeniyle soruna neden oluyor. Evleri su basıyor. Kanalın içi tamamen tıkanmış, temizledik. Artık bu görevleri sorumlulara devretmek istiyoruz ama bir öncü çalışma olarak yaptık. Katılım artarsa daha ciddi çalışmalar yapabileceğiz” dedi. İngrid Aysu, “Ayvalık o kadar güzel bir yer ki ama keşke bu ortak yerleri daha temiz olsa” Monica, “Zaten herkes biliyor komple aşığım Ayvalık’a, sürekli çöp topluyorum ama kimse beni anlamıyor ama devam edeceğim” 89 yaşındaki Owen, “Ayvalık o kadar güzel ki, o kadar güzel manzaralar var ki ama mesela bu tür plajları temiz tutması lazım” dedi.

“ARTIK SAKARYA MAHALLESİNİN BİR PLAJI VAR”

Damien Dessane, “Bu sakarya mahallesinin plajı ve ortak alanı. 6 kişi temizledik. Şu anda çok temiz güzel bir yer oldu. Herkes eğlenebilir orada. Tabii ki temiz tutalım, bilgi verelim. Otak alanlar temiz olursa herkes eğlenebilir. Bu mevsim şahane Ayvalık’ta ve bu tür yerler önemli köprü yapılmış su daha temiz olması gerek burada yüzebiliriz çünkü şimdi Sakarya’da  bir plaj var” dedi. ‘Ortak alanlarımız temizse, güzellik ortaya çıkar’ düşüncesi ile gönüllülük esasına dayalı olarak 2016 yılında kurulan Pirüpak Ayvalık Çevre Grubu, Pirüpak Ayvalık, Sakarya Mahallesi Güzelleştirme projesine devam edeceklerini belirtti.