“İKTİDARI ELEŞTİRDİ DİYE İNSANLARIN YARGILANMASINI DOĞRU BULMUYORUM”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, 10 Ekim 2015 Ankara Katliamı’nı protesto eden Emek Partisi ve Eğitim-Sen İlçe Temsilciliğinden beş kişiye Cumhurbaşkanına hakaretten açılan dava devam ediyor.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde yaşanan katliamın ardından düzenlenen protestoya katılan Emek Partisi İlçe Başkanlığı’ndan Ömer Aslan ve Parti İl yönetim kurulu üyesi Cemil Tosunoğlu, Eğitim-Sen Ayvalık İlçe Yürütme Kurulu’ndan Hasan Elmacı, Evren Nesil Dinçer ve Halis Çalık hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten açılan dava devam ediyor. Ayvalık Adliyesi’nde 21 Eylül günü yapılan duruşmaya çıkan Emek Partisi ve Eğitim-Sen’lilere, Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim-Sen İl Yürütme kurulundan İbrahim Kılcılar ve İbrahim Coşkun, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP, EMEK partisi ilçe yöneticileri, Birleşik Haziran Hareketi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Park Forum, Çevre Derneği temsilcileri de Adliyeye gelerek destek verdi.

Duruşma sonrası yaptığı açıklamada Vekil Mehmet Tüm, “Muhalif seslere tahammül edemiyorlar. Ayvalık’ta şu anda yaşanan olay onlardan biridir. İnsanlar elbette kendi düşüncelerini söylüyorlar. Eleştireceklerdir. Sadece iktidarı eleştirdi diye insanların yargılanmasını doğru bulmuyorum. Biz düşünce özürlüğünü savunuyoruz, konuşan bir Türkiye istiyoruz. Elbette saygı çerçevesinde hepimizi düşüncemizi söyleyebilmeliyiz. Bugün burada yapılan şeyi haksızlık olarak görüyoruz. Umarız adalet yerini bulur ve arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşurlar” dedi.

“EMEK, BARIŞ, DEMOKRASİ MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Eğitim-Sen ‘liler olarak TÖS ve TÖBDER’in devamı olarak yola çıktıklarını belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakma mücadelesi, emek, barış ve demokrasi mücadelesi yürüttük. 1969’un TÖS bildirisindeki cümleye sahip çıkma mücadelesidir mücadelemiz. ‘Bizler mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayı reddettik’ ataması yapılmayan öğretmenlerin de güvencesiz çalışma koşullarının da, tüm çocuklar için kamusal eğitim olanakları parasız eğitim mücadelesini sürdürdük. Tekel’de, Soma’da, Ermenek’teki işçi katliamlarına karşı sokaklarda olduk. Türkiye’nin her yerinde yaşanan her mağduriyete karşı sokaklardan doğru mücadelemizi sürdürdük, sürdürmeye devam edeceğiz. 10 Ekim’de Türkiye’nin her yerinden geldik, yüzyıllardır biz bu topraklarda yaşadık ‘bir arada bu topraklarda yaşamaya devam edeceğiz, barışı haykırmaya geldik. Dostlarımızı, yol arkadaşlarımızı, çocuklarımızı katlettiler. Bu acılara karşı tabii ki katliamlara karşı ses çıkarmaya devam edecektik. Bir hukuksuzluk sürecinin Türkiye’de sürdürüldüğünü görüyoruz ama bizler emekten, barış ve demokrasiden yana güçler olarak, emek barış ve demokrasi demeye ve mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Yargılanan EMEK Partili ve Eğitim-Sen’li temsilciler adına yapılan savunmada; Cumhurbaşkanlığı Manevi Şahsiyetine Hakaret suçunu düzenleyen TCK 299. Maddesinin ifade özgürlüğü bağlamında Anayasa’nın 15, 25. ve 26. Maddelerine ve Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve uluslararası düzenlemelere aykırı olduğu, Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık dönemindeki eylemlerine karşılık kullanılan siyasi eleştiri hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi gerekliliği, Cumhurbaşkanlığı Makamının manevi şahsiyeti ile ilişkisi bulunmadığı ifade edilmişti. Duruşmanın 25 Ocak 2018’e ertelendiği öğrenildi.