GELİŞME PLANI, KORUMA AMACIYLA 15 YIL SONRA DEVREYE GİRİYOR

Nilgün  KAYA

Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için ‘Koruma kalkanı’ niteliğindeki 2004 yılı uzun devreli gelişme planı, Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğinin çalışması gerçekleştiği takdirde 15 yıl sonra uygulanıyor olacak.

Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyunda, 17 Ağustos’ta meydana gelen ve 20 Hektarlık çamlık ve zeytinlik alanı küle çeviren yangının ardından Ayvalık Adaları Tabiat Parkının korunması amacıyla, 2004 yılında hazırlanan Gelişme planının hükümlerinin uygulanması için çalışma başlatıldı. Sabotaj ihtimali üzerinde durulan ancak çıkış nedeni hala belirlenemeyen yangın sonrası, Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği, 19 bin 624,27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için koruma projesi hazırladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 2004 yılında hazırlanan ve parkın kullanım- koruma ilkelerini belirleyen’ Uzun devreli Gelişme Planı’ gerekleri doğrultusunda çalışma yapan Atasay Tanrısever yönetimindeki Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği, çalışmayı Maliye Bakanlığına sundu.

DENİZSEL EKOSİSTEM İÇİN DE KORUMA PLANLANIYOR

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 2004 yılı Gelişme Planında belirlenen koruma önlemlerini temel alarak hazırlanan koruma projesi; Tabiat parkı sınırları içinde iki adet günü birlik tesis yapımını, park içindeki yürüyüş yollarının kilit taş kaplanmasını, denizsel ekosistemde koruma amacıyla tonoz atılması ve denizsel alanların kontrolü için tekne alınmasını, tabiat parkı içinde alt yapı ve üst yapı projeleri hazırlanmasını ve 6 noktaya seyir terası yapılmasını öngörüyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük Tabiat parkına girişler de ücretli olacak. Tabiat parkının giriş kontrolleri için büroların yanı sıra tanıtım bürolarının da yapılması sunulan projenin kapsamı içinde geçiyor.

ALAN KILAVUZLARI DA ÖNERİLİYOR

Şefliğin, ‘Gelecek nesillere ekolojik dengenin korunarak aktarılması’ amacıyla hazırladığı koruma projesinde, bölgede görev yapmak üzere, Milli Parklar Kanunu kapsamında 2007 yılında yetiştirilen ama uzun yıllar geçmesine rağmen işlev kazandırılmayan Alan kılavuzluğu sisteminin de aktif hale getirilmesi isteniyor. 33 alan kılavuzu belgelerini almış ancak bir türlü göreve başlatılmamıştı. Projedeki alan kılavuzları talebine ilgili kurumların nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor.

2019 YILINDA HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR

Maliyetinin yaklaşık olarak 15 milyon lirayı bulacağı öğrenilen projenin Maliye Bakanlığına sunulduğu, bakanlığın geçtiğimiz günlerde projeye olumlu yanıt verdiği ancak maliyeti 10 milyon lira olarak belirlediği öğrenildi. Maliye’nin ilk yıl için yüzde 10 civarında bir ödeme göndermeyi kabul ettiği de gelen bilgiler arasında. Projenin 2019 yılı içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.