“AYVALIK ADALARI TABİAT PARKI ASLA BOZULMAMALIDIR”

Nilgün  KAYA

Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Ayvalık’taki yaşam savunucuları ile bir araya geldi.  Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının ülke ve dünyadaki tabiat parkları içinde en estetik  doğal alan olduğu vurgulanan görüşmede tabiat parkının mutlak surette korunması gerekliliğine dikkat çekildi.

50 kişilik bir ekiple ilçeye gelen Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Kazdağları gezisinden sonra Ayvalık’a gelerek ilçedeki çevre bileşenleri ile toplantı yaptı. Sarımsaklı Çavdar Otel’de düzenlenen toplantıda Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek Tan,  Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç ile Tabiat Platformu temsilcileri de hazır bulundu. Kent Konseyi Şube Başkanı Filiz Karayelli Türkiye ve Ayvalıktaki çevre sorunlarını özetleyerek derneğe destekleri için teşekkür etti. Dernek Başkanı Ömer Sert ve derneğe etkinlikte destek veren Orman Mühendisi Salih Sönmezışık kısa birer değerlendirme konuşması yaptı.

“DOĞAL SİT ALANLARININ DERECELERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE VE AYRICA YANAN ORMANLIK ALANLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Madra dağı çevre platformu sözcüsü Orman Mühendisi Salih Sönmezışık, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın Türkiye ve dünyadaki tabiat parkları içinde en estetik tabiat parkı olduğunu belirtirken, Tabiat Parkı ve sit alanlarını konusunda Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler bir sunum yaptı. ADD şube başkanı ve ayvalık Kent konseyi eski başkanı Ahmet Üzgeç’te ilçedeki sorunlara ilişkin genel değerlendirme yaptı. Toplantı sonucunda alınan ortak kararlar şöyle oldu; ‘Önümüzdeki günlerde mecliste görüşülecek olan meclis çevre komisyonundan geçen Tabiatı  ve biyo çeşitliliği koruma kanun tasarısı Türkiye ‘de korunan alanların tümünün yeniden değerlendirilmesini öngörüyor. Bu değerlendirme sırasında üniversiteler, bilim çevreleri ve sivil toplum örgütleri dışlanıyor. Tasarı yasalaşırsa korunan alanların yıkımına sebep olacaktır. Bizler gerek bu yasa tasarısının gerekse Ayvalık’ta yapılan sit alanlarının ekolojik temelli yeniden değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaların yakın takipçisiyiz. Birinci derecede korunan doğal sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine ve ayrıca yanan ormanlık alanların yapılaşmaya açılmasına asla izin vermeyeceğiz. Dünyanın estetik ve peyzaj değeri en yüksek ve ayrıca Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı asla bozulmamalıdır.’