VALİ YAZICI, YANAN ALANDA ÖNCE İNCELEME SONRA AÇIKLAMA YAPTI

Nilgün KAYA

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, 17 Ağustos ta 20 hektarlık alanın kül olmasıyla sonuçlanan Ayvalık Hakkıbey Yarımadası Cennet Koyu’nda inceleme yaptı. 20 hektar alanda, 10 bine yakın ağacın zarar gördüğü yangında sabotaj ihtimali üzerinde durulduğunu  ve sahada dikim hazırlıklarına başlandığını söyleyen Vali Yazıcı, bölgenin Tabiat Parkı olduğunu da hatırlatarak Tabiat parkının gereklerine göre çalışma yapılacağını, alanın yapılaşmaya açılmasının söz konusu bile olamayacağını belirtti.

Yangından 6 gün sonra, yanan alanın ranta dönüşmesi endişesi yaşanırken bölgeye gelen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, yangının çıktığı noktada, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Müdür yardımcısı Kenan Berber, Edremit Orman İşletme Müdürü Canan Avcu, Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem, Milli Parklar ve Doğa Koruma Balıkesir Şube Müdürü İlker Baldan, Burhaniye Şefi Atasay Tanrısever ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekibiyle birlikte inceleme yaptı.

“İKİ NOKTADAN BAŞLAYAN YANGINDA SABOTAJ İHTİMALİ VAR”

Üzücü bir olay yaşandığını,  20 hektar alanda 10 bine yakın ağacın zarar gördüğünü belirten Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “ Tabii ki böyle olayların yaşanması bizi üzüyor. Arzu ediyoruz ki bu tür olaylar yaşanmasın. Nedenini henüz tespit edemediğimiz fakat başlangıç noktası itibariyle bakıldığında sabotaj ihtimali de olan iki noktadan başlayan yangın yaklaşık 30- 40 dakika içinde ilk müdahalesi yapılmış. Orman Bölge Müdürlüğü Balıkesir ile diğer illerden gelen takviyelerle hem havadan hem karadan 16.10 civarında başlayan yangın 19.00 civarında kontrol altına alınmış yaklaşık 3 saat içinde büyümeden çok şükür yangını kontrol altına aldık. 26 yıldır mülki idare amiriyim son 8-10 yıldır devletimizin gücü imkanı, hükümetin orman bakanlığımıza sağladığı imkanlar geliştiği için çok şükür ki bu tür yangınları kısa sürede kontrol altına alıyoruz. 15-20 yıl önce böyle bir yangın başladığında günler sürüyordu. Ama arzu ediyoruz ki bunlar hiç yaşanması. Her ne kadar bizim bütün donanımımız ekibimiz hazır olsa da sonuçta bir ağaç kaybolduğunda canımız yanıyor” dedi.

“ KURUMLARIN ZAN ALTINDA BIRAKILMASI DOĞRU DEĞİL, YAPILAŞMA SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Sahada temizlik çalışmalarının başladığını kaydeden Vali Yazıcı, “Ekiplerimiz sahada. En seri şekilde dikim zamanı olan Ekim sonu Kasım ayına saha hazırlanmış olacak. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun yaptığı açıklama gibi asla ve asla Anayasamıza göre yanan ormanlık alanın başka bir amaçla kullanımı mümkün değil. Başka bir örneği de yok. Bu konuda yapılan açıklamaları anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu alanın başka türlü değerlendirilmesi söz konusu olamaz, yapılaşma ile ilgili bir şey olması söz konusu değil.  Orman Bakanlığımızın buna aksi yaptığı bir çalışma, bir örnek yok. Bu tür beyanları doğru bulmuyorum. Orman ve Su işleri, Ayvalık Belediyesi ve Büyükşehir belediyesi yetkili. Siz bu kurumları suçlarsanız, hiçbir şey yokken zan altında bırakırsanız doğru değil. Ayvalık Belediye Başkanı ile konuştum. Sizin bu alanla ilgili bir düşünceniz var mı diye, tabii ki korumak dışında başka bir düşüncesi yok. Orman Bakanlığının aynı şekilde. İnşaatların yapılabilmesi için bu üç kurum dışında başka kurumlardan izin alma durumu yok. İsterdik ki bu yangın olmasa ama olduktan sonra müdahale ettik ve söndürdük şimdi buranın rehabilitesi yapılacak ve ağaçlandırılacak. Tabii ağaçlandırma yapılırken şunu atlamamak gerek burası Tabiat Parkı. Tabiat parkının gerekleri neyse yani 20 hektarlık alanın belki bir bölümü ağaçlandırılmayabilir. Nasıl olması gerekiyorsa, tabiat koşulları neyi gerektiriyorsa, korumamız gereken bitki ve ağaç varsa ona göre teknik arkadaşlarımız  koordineli  çalışarak alanın nasıl olması gerekiyorsa o şekilde çalışmaya Kasım ayında başlarız. Belli bölgeler ağaç dikilmeden kalacaksa kalabilir. Buna teknik arkadaşlar karar verecek. Dünyadaki bu işin standardı neyse bizde de o olur.

Stk ‘lardan duyarlılıklar duyuyoruz. Ayvalık çok özel bir bölge. Çok nadide bitkilerin olduğu, yeryüzündeki güzel noktalardan biri. Biz buraya gereken çalışmaları yapacağız. Orman Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmaları yeterli ama sivil toplum kuruluşları bize destek olmak isterse hep birlikte bu alanda bu çalışmayı yapabiliriz. Orman Genel Müdürlüğümüzün başkanlığında ve koordinasyonunda.Kanunlarımıza göre buranın bakımından korunmasından sorumlu bir teşkilat var.bu teşkilat buramın yenilenmesi gerektiğinde gerekli çalışmayı yapıyor. Orman Müdürlüğümüzün gücü yeterli. Orman Bakanlığının insan kaynakları maddi kaynakları bu iş için yeterli ama gelecek katkıdan memnuniyet duyarı ama bunlar ancak bizim koordinasyonumuzda gerçekleştirilebilir. Arazideki çalışmalar bittikten sonra hep birlikte, tüm Ayvalıklarla tüm bu bölgeyi sevenlerle bu işe duyarlı sivil toplum kuruluşları ya da kişilerle bu işi yapabiliriz. Sanatçılarımızı, sivil toplum kuruluşlarını bekleriz. ” dedi.

“TABİAT PARKINI EĞİTİM VE BİLİNÇLE KORUMALIYIZ”

Tabiat Parkında alan kılavuzlarının yetiştirilmesine rağmen göreve başlamamaları ve yaşanan yangınlar sonrası giriş çıkış kontrolü konusunda ne yapılacağı sorusuna Vali Yazıcı, “2017 yılındayız. Dünyanın iletişim bilgi çağındayız. Her tarafı tel örgülerle kapatalım, bütün giriş çıkışları sınırlandıralım buralara bekçiler dikelim. Orman muhafaza memurlarını 100 metrede bir konuşlandıralım. Bu mümkün değil gerek te yok. Artık insanımızın bu çağda vereceğimiz eğitimle bilinçle, buraları korumamız gerektiğini bilincini yerleştirmemiz lazım. Tamamen kontrolsüz bırakalım demiyorum. Zaten kontrol ediliyor. Orman bakıyor, milli parklar bakıyor ama biraz da bilinçle ilgili. Bizim bu alanları korumak için araç gerece ve insana ihtiyacımız olmamalı artık. Avrupa’da, dünyanın birçok yerinde bu alanlarda görevli yok.  Bu bir değer. Bu hepimizin değeri ve kaybolduğunda doğanın dengesini bozuyoruz. Bunu korumak ve o manada istifa etmek hepimizin bilinçle yapması gereken bir şey. Ben bütün alanlarda her işin zabıtayla yapılması gerekmediğine inananlardanım. Bu değer bizimse hep birlikte koruyacağız” dedi. Açıklamanın ardından Vali Yazıcı ilçeden ayrıldı.

“ İŞ MAKİNELERİNİN BULUNMASIYLA SUÇ İŞLENİYOR”

Park forum, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği temsilcileri ile emekli orman mühendisi Hasan Basri Avcı da Valinin inceleme ve açıklaması sırasında hazır bulundu.  Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği üyesi Halil Coşkun, Yangın alanında orman bakanlığı çalışmasının, Danıştay kararıyla yürürlükte olan tek plan olarak açıklanan Tabiat Parkı 2004 yılı planına uygun olup olmadığını sorarken, Hasan Basri Avcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yangından sonra kızılçam olan alanlara fidan dikilmemesi gerektiğini belirterek, “Doğa bu ağaçlara öyle bir özellik vermiş ki; yangın anında çimlenme yeteneği yok olmuyor tersine artıyor. Doğa bu işi kendi kendine yapabilecekken neden müdahale ediliyor. Bir de burası mutlak koruma alanı. Şu an dozerlerle doğal alan bozuluyor. Bu konu mahkemeye yansırsa suçtur” dedi.