“TABİAT PARKINA BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILMADAN KEYFİNE FİDAN DİKİLEMEZ”

Nilgün KAYA

CHP Milletvekilleri Mehmet Tüm, Şenal Sarıhan ve Namık Havutça, Ayvalık Tabiat Parkı’nda çıkan yangından sonra bölgeyi ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundu. Ayvalık ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç’in de eşlik ettiği inceleme sonrası CHP’li vekiller, bölgenin imara açılmaması noktasında konunun takipçisi olacağını belirttiler.

Ayvalık Tabiat Parkı’nda çıkan yangın sonrası konuya ilişkin tartışmalar devam ediyor. CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm’ün Ayvalık yangınında ‘sabotaj şüphesi’ üzerine verdiği soru önergesi sonrası açılan tartışma, müzisyen Haluk Levent’in yanan bölgeye fidan dikme kampanyasıyla sosyal medyada yayıldı. Haluk Levent’in çağrısına twitter üzerinden yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yanan bölgenin bakanlık tarafından ağaç dikileceğinin sözünü verdi.

“BAKANLIĞIN HANGİ AĞAÇ TÜRLERİNİ VE HANGİ KRİTERLERE GÖRE DİKECEĞİ BELLİ DEĞİL!”

Şeytan Sofrası ve Tabiat Parkı’na giderek incelemelerde bulundan CHP’li vekiller, bölgenin ranta açılma riski olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu. Ayvalık’ta çıkan yangını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Mehmet Tüm, konuya ilişkin “Tabiat Parkı’nda çıkan yangın hepimizin yüreğini yaktı. Ülkemizin en güzel ormanları ‘parsel parsel’ yanıyor; diğer taraftan Orman ve Su İşleri Bakanlığı da insanları yalan vaatlerde bulunarak oyalıyor. Bakanlık buraya Kasım ayında fidan dikeceğinin sözünü verdi; ancak burası bir Milli Park bölgesi ve herhangi bir bilimsel çalışma yapmadan keyfi şekilde fidan dikilemez. Bu bölgeye uygun, bilimsel çalışmalar yapılarak hangi ağacın buradaki coğrafi dokuya uygun olduğunun incelenmesi ve ona göre fidan dikilmesi gerekiyor. Diğer taraftan, Bakanlığın yangınlardan sonra verdiği ağaçlandırma sözünü tutmadığını geçmişten de biliyoruz. Bodrum Güvercinlik’te çıkan yangın sonrası da ağaçlandıracağız denilmişti ancak bugün bölgeye 4 tane büyük otel dikildi. Trabzon Sürmene için de aynı şeyler söylendi ancak oraya da villalar dikildi. Biz, CHP olarak, Ayvalık’ın akıbetinin böyle olmaması için konuyu yakından takip edeceğiz.” dedi.

“BİZ BU FİLMİ DAHA ÖNCE DE SEYRETTİK, BUNA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Ayvalık’ta çıkan yangında rant şüphesinin olduğunu ifade eden Namık Havutça, “Biz bu filmi daha önce seyrettik. Önce yangın çıkarılıyor, daha sonra yanan alana bir hotel ya da villalar dikiliyor. Ne Balıkesir halkı ve ne de biz Balıkesir milletvekilleri buna asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da yangına dair şüphelerin altını çizerek, rant için yangınlar çıkarılarak ormanların katledildiğini, Ayvalık’ta çıkan yangında da aynı şüphelerin olduğunu ve Ayvalık Tabiat Parkı’nı rant ve talana teslim etmemek için konunun yakın takipçisi olacağını ifade etti.