MUZAFFER AKYOL AYVALIK AŞKI VE ZEYTİN AĞACININ TÜRKÜSÜNÜ RENK VE BİÇİMLE ANLATTI

Nilgün KAYA

Ressam Muzaffer Akyol’un ‘Ayvalık aşkım-Zeytin ağacımın türküsü’ adını verdiği sergisi, 13. Ayvalık Kültür Sanat Günleri kapsamında Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açıldı.

İstanbul, İzmir, Bodrum ve Ayvalık’taki koleksiyonlarda bulunan resimleri, son dönem çalışmaları ve Ayvalık’ın özgün kapılarına yaptığı özgün resimlerin yer aldığı sergi, Ayvalık Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel etkinliğin ikinci gününde açıldı.

AYVALIK VE ZEYTİNDE MUZAFFER AÇISI

Sanatçı Tuncel Kurtiz’i ‘Dağ adam, adam dağ dostuma saygı’ başlığı ile resmettiği tablosuna da zeytin ve Ayvalık temalı sergisinde yer veren Ressam Muzaffer Akyol, 41 yıl önce geldiği Ayvalık’ta kapılara ve kapı tokmaklarına olan ilgisini, kente ve zeytin ağacına olan tutkusunu anlattı.

“AYVALIK’I ANLATIRKEN ZEYTİN AĞACI VARLIĞINI AYIRMAK HAKSIZLIK OLUR”

‘Uçuyor Muzaffer renklerle güzele. Bir başka gerçeği yansıtarak. Yansıttığı gerçeğe başka bir açıdan, Muzaffer açısı oluyor bu’ sözleri ile ressam Akyol’u anlatan Sanatçı Tuncel Kurtiz’in dediği gibi sanatçı duyarlılığını başka bir açıya dönüştüren Muzaffer Akyol, “İlk geldiğimde Macaron denilen semti gezdim. İki şeye gönlüm aktı gitti birincisi Ayvalık kapı formu diğeri kapı tokmakları. Bu iki önemli objeyi desenlerle anlatmaya çalıştım. Geçen zaman içinde Ayvalık beni kendine çekti. 41 yılda Ayvalık içimde bir aşka dönüştü. Zeytin ağacının dedeme benzediğini hissettim. Zeytin ağacın köklerinde yattım ve zeytin ağacının ölmez ağaç olma ironisini kendi coğrafyamda Cumhuriyetimle özdeşleştirdim ve zeytin ağaçlarının dallarında ellerini köklerinde gözlerini gördüm, hissettim. Ayvalık’ı anlatırken zeytin varlığı ile Ayvalık’ı ayırmak Ayvalık’a haksızlık olur. Zeytin ağacı bizi görüyor, yapılan ihaneti görüyor, sevgiye kucak açıyor salkım saçak ürünlerini veriyor. Bu kutsal ağaç tapınılası değerleri ile sahiplenilsin bu tarihi mirası hep beraber koruyalım. Bir ressam olarak ben üzerime düşeni yapmaya devam ediyorum” dedi.

“MUZAFFER AKYOL, AYVALIK’A DAİR HERŞEYİ TUTKU İLE ANLATIR”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık’ın kentsel standartlarını daha üst düzeylere çıkarmak, sanat ve kültür faaliyetleriyle kentimizi uluslar arası bir çekim merkezi haline getirmek ve bu faaliyetlerimizi toplumumuzun daha geniş kesimlerinin beğenisine sunabilmek hedefi doğrultusunda, Muzaffer Akyol’un sergisine ev sahipliği yapma olanağı bulduğumuz için mutluyum. Muzaffer Akyol Ayvalık’a dair her şey, müthiş bir tutku ile anlatır. Hep doğallığı tuvallerine yansıtır. Ayvalık resimlerinde zeytin ağaçlarının kuşların, balıkların, mutluluğunun heyecanlarını bulursunuz. Ayvalık’ın özgün kimliği, doğasıyla olduğu kadar mimari ve çevresel birikimleri ile Muzaffer Akyol’un sanatçı duyarlılığını coşkulu bir mutluluğa dönüştürüyor” dedi.

YÜZ ALTMIŞ YILLIK AYVALIK KAPISININ MÜBADELE YOLCULUĞU

Sergide, Akyol’un yüz altmış yıllık Ayvalık kapılarına akrilik yağlı boya ile yaptığı resimlerin yanı sıra ‘Ayvalık aşkım-hüzünlü zeytin ağacım’, ‘Şeytan Sofrasından sırlar alemine yolculuk’ ‘Cunda’da rakı, balık ve Ayvalık akşamları’, ‘Dilek ağacı-zeytin ağacında sevdalı kuşlar’, ‘Zeytin ağacındaki yaşamın aşk teknesi’, ‘Ayvalık’ta kutsal ağaç’, Mübadele balığının hasretlik türküsü’, ‘Ayvalık anıları ve zamana yolculuk’  gibi başlıklarla yer alan resimleri beğeni topladı. Sergi 17 Eylül tarihine kadar gezilebilir.