KÜLTÜR SANAT GÜNLERİNİN İLK GÜNÜNDE SABAHATTİN ALİ ANILDI

Nilgün  KAYA

13. Ayvalık Kültür Sanat Günleri, 21 Ağustos günü Yazar ve şair Sabahattin Ali Sergisi ile başladı. Sabahattin Ali’nin hem çektiği hem de dostlarıyla yer aldığı fotoğrafların yer aldığı serginin ardından edebi kişiliğini toplumcu bir düzlemle bütünleyen yazarın eserleri ve eserlerindeki bakış açısı bir panelle irdelendi.

Ayvalık Muhabbet Sokağı’ndaki eski Zeytinyağı Fabrikası’nda gerçekleştirilen sergide, Sabahattin Ali’nin çektiği fotoğrafların yanı sıra ailesi ve dostlarıyla birlikte objektife gülümsediği fotoğraflar da yer aldı.

SABAHATTİN ALİ’NİN AYVALIK VE EDEBİYATTAKİ YERİ ELE ALINDI

Ülkemizin önemli yazar ve şairlerinden olan Sabahattin Ali’ye ayrılan 13. Ayvalık Kültür Sanat Günlerinin ilk gün etkinliği ‘Sabah Yıldızı’ adlı belgesel gösterimi ve Sabahattin Ali’nin kızı Ayvalık Uluslar arası Müzik Akademisi (AİMA) Koordinatörü Prof. Filiz Ali, Editör ve eleştirmen Sevengül Sönmez ve Şair Asuman Susam ‘ın konuk olduğu panel gerçekleştirildi.

Yazarın kızı Filiz Ali, gerek babası gerekse dedesinin hayatında Ayvalık’ın önemli bir yeri olduğunu ifade ederek Müzik Akademisini de bu amaçla Ayvalık’a kurduğunu belirtti.  Ali’nin Ayvalık’ın yanı sıra Türk Edebiyatı’ndaki yerinin vurgulandığı panel, CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan, CHP Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça Ahmet Akın ve Mehmet Tüm, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tarafından izlendi. Kültür ve Sanat Günleri’ni merhum şairimiz Sabahattin Ali’ye adadıklarını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “ Ayvalık bir kültür, sanat kentidir. Gerçekten sanata ve sanatçıya önem verir. Göreve geldiğimizden günden bu yana daha önce Ayvalık’ta yapılan kültür ve sanat etkinliklerini tüm hızıyla sürdürmeye çalışıyoruz. Zeytin Çekirdeklerimizle sanatı her yaş gurubuyla buluşturmaya çalışıyoruz. Herkesten tüm etkinliklerimize katılmasını istiyorum “dedi.