DOĞALGAZ İÇİN 1500 İMZA TOPLANDI

Nilgün KAYA

İlçeye doğalgaz gelmesi için imza kampanyası başlatan Ayvalık Muhtarlar Derneği, toplanan 1 500 imzayı Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya teslim etti. İlçedeki hava kirliliğine dikkat çeken Ayvalık Mahalle Muhtarları Dernek Başkanı Yener Koşvar, “Rüzgâr esmezse ne kış ne de yaz Ayvalık’ta nefes alma şansımız yok” derken Kaymakam Nazlı, “Belki zaman alır ama doğalgaz Ayvalık’a gelir” dedi.

2013 yılında gündeme gelen Doğalgaz fırsatını, abone sayısının %60’ı başvurması koşulunu 22 bin 413 olan abonesinden 385’inin başvurması ile sağlayamayan Ayvalık, 22.10.2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararında yeterlilik sağlayan ilçeler arasında olmasına rağmen doğalgazın gelip gelmeyeceği konusundaki belirsizliğin sona erdirilmesini bekliyor.  Doğalgazın kente gelmesini isteyen Ayvalık Muhtarlar Derneği, ‘Ayvalık Doğalgaz istiyor’ sloganıyla bir imza kampanyası düzenledi. 15 gün süren ve Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği başta olmak üzere Ali Çetinkaya, Gazi Kemalpaşa, Fevzi-Paşa Vehbibey, İsmetpaşa, Sefa-Çamlık ile Yenimahalle’de gerçekleştirilen imza kampanyasını sonlandıran muhtarlar, toplanan imzaları Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya teslim etti.

15 GÜNDE 1500 İMZA TOPLANDI

Kaymakam Nazlı’yı makamında ziyaret eden Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve 150 Evler Mahalle Muhtarı Yener Koşvar, Fevzipaşa-Vehbibey Mahalle Muhtarı Emin Canseven, İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Necdet Uğral, Gazi Kemalpaşa Mahalle Muhtarı İbrahim Bülbün, Yenimahalle Muhtarı Beytullah Gündoğan, Sefa-Çamlık Mahalle Muhtarı Yusuf Artay, Ali Çetinkaya Mahalle Muhtarı Halil Gencer, kampanya kapsamında 1500 imza toplandığını, istenirse ilçe geneline yaymak için diğer mahallelerde de ilerleyen süreçte kampanya yapabileceklerini belirtti.

“RÜZGÂR YOKSA NEFES ALMA ŞANSIMIZ YOK”

Kışın fosil yakıtlar yazın ise prina nedeniyle nefes almakta zorlandıklarını belirten Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve 150 Evler Mahalle Muhtarı Yener Koşvar, “Rüzgâr yoksa ne kış ne de yaz Ayvalık’ta nefes alma şansımız yok. O kadar kötü bir hava kirliliğinde kaldık ki umarım doğalgaz gelir, bu sorun çözülür. Daha önce abone sayısı yetersiz olduğu için iptal edildi. ” dedi.

Türkiye bu doğalgaz konusunda doğalgaz rezervlerinin olduğu noktadan doğalgaz tüketicilerinin arasında bir köprü. Bu kadar zenginliğin içerisinde hala biz doğalgaz kullanma konusunda, halkımızın bunu tercih etmemesi bizim için bir kayıp. Doğalgaz hayatı kolaylaştıran, çevreye duyarlı, gerçekten güvenlik açısından diğer yakıtlara göre daha az tehlikeli olan, temiz bir yakıt. Onun için biz de Ayvalık olsun, Körfezin diğer ilçeleri olsun doğalgaza geçilmesi konusunda hemfikiriz ve gereken gayreti göstermeye hazırız. Daha önce haberler yayınlandı, körfezin ilçelerine getiriliyor diye. Mutlaka bunun akabinde Ayvalık’a doğalgaz gelecektir ama hangi yıllar arasında gelecek bilmiyoruz. Sizin gösterdiğiniz bu talepkar tavır belki bunu hızlandıracaktır. Biz de bu imzaları ilgili yerlere ileteceğiz, gerekli yerlerde de söz hakkımız olursa dile getireceğiz” dedi.

“LİSTEDEN ÇIKTIĞIMIZA DAİR RESMİ BİR YAZI YOK”

Ayvalık’ın listeden çıkartıldığı konusunda herhangi bir resmi yazının kendilerine ulaşmadığını belirten Kaymakam Nazlı, doğalgaz gelene kadar geçen sürede hava kirliliği konusunda önlem alınıp alınmayacağı sorusuna ise, “Özellikle yerel yönetimler ve çevre müdürlüğünün katı yakıt kullanımı konusunda kontrolleri olması lazım. İl Hıfzısıhha kurulumuz ve çevre kurulumuz zaman zaman toplanıp kullanabilecek yakıtların değerlerini tayin eder, bu değerler dışındaki yakıtların satılmasını yasaklar işte bu değerlere göre kontrol edilmesi gerekiyor ama bunda ne kadar başarılı oluyoruz kış olunca hepimiz görüyoruz” yanıtını verdi.

“BİZ İYİMSER TARAFINDAN BAKALIM”

Bağyüzünde çam fıstığında hastalık konusunda Üniversitelerin araştırma raporunda, ‘Hava kirliliğinin’ tespit edildiği hatırlatılarak Ayvalık’ta hiç yapılmayan hava kirliliğinin ölçümü için gerekli çalışmaların yapılıp yapılmayacağı sorusuna Kaymakam Nazlı, “Mutlaka sınır değerler içerisinde kalması konusunda çevre şehirciliğin çalışma yapması zaten gerekiyor. İnsan ve canlı sağlığını sıkıntıya sokacak hale geldiği zaman mutlaka gerekli kurumlar ilan ediyorlar bugüne kadar demek ki o sınıra kadar hava kirliliği gelmiş değil. Biz iyimser tarafından bakalım. Çin Halk Cumhuriyeti’nde kışın hava kirliliğinden yaşamak bile zor hale geliyor ama Allah’a şükür bizim öyle bir şeyimiz yok. Biz rüzgâr esmezse sıkıntı yaşıyoruz. Ayvalık gibi her yerden rüzgârı alabilen bir konumdayız. Ha tabi işimizi tabiata bırakmamak kendi tedbirlerimizi almakla da mükellefiz” dedi.