ADALET VE DEMOKRASİ PANELDE ELE ALINDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Demokrasi Platformu ‘Adalet ve Demokrasi Nasıl yok oldu’ başlıklı panel düzenledi. Sarı Zeybek Tesislerinde gerçekleştirilen panelin konukları, CHP Ankara Milletvekili Şanal Sarıhan ile EMEP MYK Üyesi ve Kurucu genel Başkanı A.Levent Tüzel oldu.

Ayvalık Demokrasi Platformu’nun düzenlediği Adalet ve Demokrasi Nasıl yok oldu’ konulu panelin ilk konuşmacısı EMEP MYK Üyesi ve Kurucu genel Başkanı A.Levent Tüzel oldu.  Tüzel, “Demokrasiden nasibini almamış ülkelerde, adalet ve demokrasiden söz edilemeyeceğini ve 15 Temmuz Örtülü darbe girişimi ve akabinde yürürlüğe sokulan OHAL hukuku ile var olan küçücük kırıntıların da tüm yönetimsel güçlerin tek parti ve tek adamın eline geçmesi ile yok oluyor” dedi.  ‘Çıkarılan KHK’lar ile meclisin pasifize edilerek sesinin kısılmaya çalışıldığını’ söyleyen Tüzel, adalet ve demokrasinin birilerinden beklenmemesi gerektiğini ve bunu da halk güçlerinin eşitlik, özgürlük ve adalet talepleri doğrultusunda bir araya gelerek demokratik yollarla tepkilerini göstermeleri ile gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi. Bir Eylül Dünya Barış gününün bir fırsat olarak değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Tüzel, yakın bir zamanda Çanakkale’de yapılacak olan Adalet kurultayına tüm yerellerden yoğun katılım ve destek yapılmasının önemine değindi.

Panelin diğer konuşmacısı  Şenal Sarıhan ise gerçekleştirdikleri Adalet yürüyüşünün kişisel bir girişim olarak başlamış olmasına karşın kitlelerin de bunu sahiplenmesinin önemine değinerek bu sürecin bir başlangıç olduğuna ve Çanakkale’ de yapılacak olan kurultay ile adalet arayışının sürekli kılınacağına dikkat çekti. Sarıhan sözlerinin devamında AKP’nin mecliste tüm muhaliflerin sesini kısmaya çalıştığına da değinerek KHK’lar ile görevden azledilenlerin hukukunun savunulmasına “Fetocuları mı koruyorsunuz?” denilerek yapılan her girişim ve eylemin suç olarak nitelendirildiğini belirtti. Bir soru üzerine CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklife imza atma kararının da yanlış olduğunu sözlerine ekledi.