AYOP ‘ARTIK YETER’ DEDİ

Nilgün  KAYA

Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği (AYOP) 2017 yılı Ayvalık turizm sezonuna etki eden sorunları yaptığı toplantıda ele aldı. AYOP, gürültü ve çevre kirliliğinden fiyat-hizmet dengesizliğine uzanan sorunların çözümü için yetkililerden yardım bekliyor.

Hatice Arga başkanlığındaki AYOP yönetimi, Ayvalık’ın yol haritasını turizm olarak belirlemesine rağmen yıllardır kemikleşmiş sorunları ve her sene eklenenlerin arasında turizmde bocalamaya başladığına dikkat çekerek sorunların çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

“AYVALIK’IN SORUNLARI ÇOK”

7 Temmuz günü saat 13.30’da toplanan AYOP yönetimi, ilçedeki sorunları irdeledi. Pansiyon işletmecisi Tugay Durmaz, “İçinde bulunduğumuz 2017 yılı yaz sezonuna etki eden bir takım sorunlar olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu sorunları Ayvalık’ta bulunan konaklama, eğlence ve gıda hizmeti veren oteller, pansiyonlar, kafe ve restoran sahiplerinin sorunlarını belirli başlıklarda topladık” diyerek, ‘fiyat kalite dengesi, şehrimizin tanıtımının yapılmaması, turizmciler arası işbirliği eksikliği, turizm sezonunun kısalığı’ olarak belirlediği 4 sorunu içeren taslak listeyi toplantıda diğer üyelere sundu. Toplantıya katılanlar sırayla söz alarak yaşadıkları sorunları paylaştı. Deniz Tuğhan Arbak, “Sokak aralarının yanı sıra ana caddede hala trafik sorunu olduğunu görüyoruz. Ayvalık’ta işletmecilerin bu konuyu tartışıp karar bağlaması lazım. İlçede gezilecek noktalar açısından bir rota yok. Getirmek dışında gelen müşterilerimize iyi bakamıyoruz. Sokaklar arasında onları kaybediyoruz” derken Çiğdem Celasin, “Hala alt yapı sorunlarını konuşuyoruz. Benim burada 12. yılım bunları artık konuşmamalıyız, çözüm bulunmuş olmalı başka şeyleri konuşmalıyız. Biz eskiden yerimiz yok deyip arkadaşlara gönderirdik ama artık o da yok. Yabancı turist yok. Yerli turiste kaldık ama Türk piyasası rakip oluyor. Midilliye gidiyorsunuz tertemiz ama hala Ayvalık bunu başaramadı. Yetkililerin artık bir şeyler yapmaları gerekiyor” dedi. Lesvos Adası Midilli kentinin Ayvalık’a pek çok açıdan ciddi rakip olmaya başladığı, Ayvalık’ın turizmde kan kaybettiği bunun da ilçede yaşanılan sorunların çözülmemesinden kaynaklandığına dikkat çekildi.

“SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE BOŞA KÜREK ÇEKERİZ”

AYOP Başkanı Hatice Arga, “Ayvalıklı turizmciler ‘Artık yeter’ diyor. Bu sorunları artık yaşamak istemiyoruz. Sorunlar çözülmezse bir burada boşa kürek çekeriz. Bu sorunlar yıllardır devam ediyordu ama birkaç senedir daha arttı. Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi birbirine topu atıyorlar. Bunların sezonda olmaması gerekiyor. Baştan koordinasyon kurarak çözümleri kendi aralarında halletmeleri gerekiyor. Bayram çok kötüydü, gelen misafirlerimiz Lesvos Adası Midilli kentine kaçıyor. Neden, gidiyorlar Cunda’ya fiyatlar fahiş, bu bizim için çok büyük kayıp. Neden turistler Ayvalık’ta olmasın, neden bu sorunları aşmayalım? “ diye sordu.

“GÜÇ BİRLİĞİ İLE AYVALIK’I CAZİBE MERKEZİ YAPALIM”

Gürültü ve çevre kirliliği başta olmak üzere Trafik sorunu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi arası uyumsuzluk, bakımsız, bozuk yollar, fiyat –hizmet dengesizliği, etkinliklerin yetersizliği, ruhsatsız pansiyonların faaliyette olması, su kesintileri Ayvalık turizminin önündeki en büyük engeller olarak belirlendi. AYOP temsilcileri yetkililerden, kentte temizlik ve düzenin sağlanmasının yanı sıra pansiyonların ruhsat kontrolünden etkinliklerle ilçenin çekim merkezi haline getirilmesine, turizm bürolarının aktifleştirilmesinden pansiyon ve işletmeler için standartlar belirlenip bunların uygulatılmasına, kent içinde tur için rota oluşturulmasından Midilli ile nasıl rekabet edileceğine yönelik yöntem belirlenmesine kadar farklı taleplerde bulundu. Sorunlara karşın ‘of ne yapalım’ demeyeceklerini ve sorunları çözmek için güç birliği yapacaklarını ifade eden AYOP üyeleri, “El birliği ile Ayvalık’ı cazibe merkezi haline getirelim” dedi.