İHALE SONRASI İLK AÇIKLAMA

Nilgüni KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında, 13 Haziran’da 3. kez ihale edilen Kırlangıç Fabrikası Dönüşüm Projesi ele alındı. İhaleyi kazanan firma ve şartnamesi açısından ilçede tartışmalara neden olan proje ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Kimliği ve yapısı bozulmayacak” dedi.

Sosyal medyada söylentiler üzerine ihale sonrası ilk kez açıklama yapan ve 3 yıldır proje üzerinde çalışıldığını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer “Onlarca kez Ayvalık halkına anlattık. Hedefimiz şuydu; oradaki tel örgüleri kaldıralım. Yıllardır orası Ayvalık halkından uzak bir yer. Çok değerli bir mülk, Ayvalık’ın gözbebeği. Burasını halka nasıl açarız, nasıl bir yaşam merkezi yaparız? diye düşündük. Kırlangıç’ı kimse satmadı ve satamaz. Satılması için Belediye Meclisi’nden satılma kararı alınması gerekir. İhaleye çıkarken öncelikle Kırlangıç’ın tarihi dokusunun korunmasını ortaya koyduk. Tarihi fabrika kimliğini asla kaybetmeyecek. Proje, bir fabrikadan, bir endüstriyel merkezden, Ayvalık’a ve Ayvalıklılara soluk aldıracak bir yaşam merkezine geçişin adıdır. Orası halkın malıdır ve halk kullanacak. Kafasında soru işaretleri olanlar, eğer art niyetli değilseler, bana ve çalışma arkadaşlarımıza gelebilir” dedi.

Kırlangıç’a yapılacak yatırımın bedeli hesaplamalara göre tam olarak 19 milyon lira olduğu, Proje ihalesine sadece Sökeli Karakaşlar Firmasının başvurduğu ve 26.5 yıllığına ihaleyi kazandığını, yüzde 60’ı ticari, yüzde 40’ı belediyeye kalmak üzere yap-işlet-devret modeli ile projenin yapılacağını, iş bitim süresinin yer tespitinden itibaren 540 gün olduğunu açıkladı. Boğaziçi Otel’in yanındaki Telekom Binasının kiralandığı, Kırlangıç Fabrikası içinde bulunan Plan Proje, İmar İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün oraya taşınacağı öğrenildi.