AKÜLÜ ARACI VAR AMA YOLU YOK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Cunda Adası’nda yaşayan yüzde 90 bedensel engelli Mustafa Şimşek, kentsel sit alanı kapsamındaki yolun engelli aracının geçmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlemesini istiyor. Sokağın yapılması için Bursa Anıtlar Kurulu hatta Cumhurbaşkanına bile ‘ayak parmaklarını kullanarak’ dilekçe yazan Mustafa, azimle başlattığı girişimin olumlu sonuçlanmasını ve yolunun bir an önce yapılacağı anı bekliyor.

47 yaşındaki Mustafa Şimşek yürüyemiyor, konuşamıyor ve ellerini kullanamıyor ancak zekası ve azmi sayesinde zoru başararak ayak parmakları ile klavye kullanıyor. Evdeki televizyon, vantilatör gibi elektrikli aletleri tamir edebiliyor. Evden sadece Ayvalık Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin aracıyla özel etkinliklere katılmak için çıkabilen Mustafa, 1 yıl önce kendisine verilen akülü aracıyla sokaklarda gezmek istiyor.

ELLERİNİ KULLAMADIĞI İÇİN DİLEKÇELERİNİ AYAK PARMAKLARIYLA YAZIYOR

Cunda (Ali Bey) Adası’nda Mithatpaşa Mahallesi Bakkal Sokağı No:2’de Annesi Hanife Şimşek ve Babası Orhan Şimşek ile birlikte yaşamını sürdüren Mustafa Şimşek, çok sayıda kişiye örnek olacak mücadelesini yaklaşık 1 yıl önce başlattı. Mayıs 2016’da verilen akülü sandalyesi ile Cunda sokaklarında gezmek isteyen Mustafa Şimşek, önce Ayvalık Belediyesine ardından tarihi kent dokusu nedeniyle sokaktaki düzenleme talebini Bursa Anıtlar Kuruluna bir dilekçe yazarak iletti.

 

 

 

Ellerini kullanamadığı için dilekçelerini ayak parmaklarıyla yazan Mustafa Şimşek dilekçesinde, “Bana 6 ay önce akülü araç verdiler ama ben daha bu arabayı hiç kullanamadım çünkü bizim Cunda’nın yolları eski Rum taş kaldırımı olduğundan ben yeni kaldırım döşenmesini istedim ama Ayvalık Belediyesi hiçbir şey yapamıyor. Benim oturduğum çevre sit alanı olduğundan bir tane bile taşının sökülmesi mümkün değilmiş. Ama Ayvalık’ta sit alanıdır. Nasıl oluyor da Ayvalık’taki yollar güzel de benim yollarımı yapmıyorlar ben anlamadım. Sanki ben Cunda’nın bütün yollarının yapılmasını istedim. Ben sadece bana uygun bir yolu yapmalarını istedim, uzunluğu en fazla 700 veya 800 metredir. Benim yolumun yapılması için sizin izniniz gerekiyormuş. Benim akülü aracımın gidebileceği genişlikte bir yol olsun yeter bana.  Lütfen bana yardım edin” dedi. 2 Mart 2017’de gönderdiği yazıda Anıtlar Kurulu, Ayvalık Ali Bey Adası kentsel sit alanına yönelik koruma amaçlı imar planını hatırlatarak, ‘Belirtilen mağduriyetin giderilebilmesi amacıyla yürürlükteki koruma amaçlı imar planı hükümlerine uygun olabilecek çözüm önerisinin Ayvalık Belediyesince değerlendirilmesine’ karar verdi.  Anıtlar kurulu ekibinin incelemesi sonrası Ayvalık Belediyesi’nden de bir ekip gelerek yolda inceleme yaptı. Aradan geçen zamanda yol yapılmayınca Mustafa bu kez Cumhurbaşkanına derdini yazdı. Dilekçesinde, ‘Biz engellilerin sokağa çıkma hakkı yok mu?’ diye sorarak ricada bulunan Mustafa Şimşek, 1 yıldır yolun yapılmasını beklediğini belirtti. Akülü arabası ile sokağa çıkmak ve gezmek isteyen Mustafa Şimşek yetkililerin bir an önce yol sorununu çözmesini bekliyor.

“AZMİNE HAYRAN KALDIK VE CAMİA OLARAK ÖRNEK ALDIK”

Ayvalık Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Güler Çapraz Özlemiş, “Mustafa kardeşimizi tanıdığımızdan bu yana yaşama sıkı sıkı bağlı olmasına azmine hayran kaldık ve camia olarak örnek aldık. Bence herkesin de örnek alması gerekiyor. Hiçbir eğitimi olmamasına rağmen ayaklarıyla bilgisayar kullandığı gibi bilgisayardan her yönüyle de yararlanabiliyor. Konuşup derdini anlatamadığı için sosyal medya aracılığı ile her kesime ulaşıp irtibata girebiliyor. Biz BOED olarak yanında ve destekçisiyiz.Belirli günlerde,organizasyonlarda,özel durumlarda kendi özel araçlarımızla imkanlarımız dahilinde evinde alıp sosyal hayata bir nebzede olsa adapte etmeye çalışıyoruz.Manuel aracını temin ettik. Tabi ki elimizden gelmeyen durumlarda maalesef yardımcı olamıyoruz” dedi.