FARKLI MATERYALLERDEN DİKKAT ÇEKİCİ TAKILAR ÜRETİYOR

Nilgün KAYA

30 senedir Ayvalık’ta yaşayan Levent Çandarlı, deniz kabuklarından taşa, kristalden cama farklı materyallerden dikkat çekici takılar yapıyor. Osmanlı döneminde değerli taşlarla yapılan cevahiri uyguladığını söyleyen Çandarlı’nın, tasarım takıları beğeni topluyor.

İstanbul doğumlu olan, eğitimini Almanya’da yaptıktan sonra İstanbul’da Kapalı Çarşı ve Cevahir bedestenin de takı işi ile uğraşan Levent Çandarlı, gönül verdiği takı tasarımı için Hindistan ve Pakistan yolculuğu da yapmış. Takı tasarımının yanı sıra kaligrafi ile de uğraşan Çandarlı, “ Takı konusu ilgimi çektiği için Hindistan ve Pakistan’da bu sanatla uğraşan insanlarla görüştüm. Almanya’da Makine Teknik okudum.  Okulu bitirdikten sonra 6 ay mesleğimi yaptım ama akabinde sanata yönlendim. Takı tasarımı yapmayı çok seviyorum. Takı ile 40 yıldır uğraşıyorum. Tasarım yapıyorum. Uyguladıklarımda petrol ürünü ve benzeri şeyleri bulunmuyor. Doğal malzeme tercih ediyorum. Her tür doğal taş, kristal türü camlar, midye kabukları, buna uygun teknik tarafında gümüş gibi malzemeler kullanıyorum.  Takılarım beni yansıtmakta, her yaptığım takı özgün bir parçadır. Takılarımın neticesinde benim o dönemdeki psikolojimi tabii ki yansımaktadır. Kendimi iyi hissetmediğim zaman kesinlikle bir şey yapmıyorum” dedi.

“BİR EŞİ DAHA YOK”

Levent Çandarlı’nın yapımı kimi zaman 3 saat kimi zaman günler süren takıları arasında deniz kabukları ve doğal taşların bir araya getirildiği kolye, Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan sedef, doğal taşlar ve metal alaşımlarla süslü bilekliklerin taşıdığı saatler dikkat çekiyor. Tasarım takıların bir eşi daha bulunmuyor.

“OSMANLI KÜLTÜRÜNDEN BUGÜNE GETİRİLEN CEVAHİR DENEN BİR TÜR ÇALIŞMA YAPIYORUM”

Sakarya Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde evinin altında yaklaşık 4 ay önce açtığı atölyesinde çalışmalarına devam eden Levent Çandarlı, “Yaptıklarımın boyutu kuyumculuk değil de Osmanlı kültüründen bugüne getirmeye çalışılan benim de idame ettirmeye çalıştığım cevahir denen bir tür çalışmadır. Cevahir kısmen mücevher anlamına gelmektedir. Ben bu kültürü korumaya çalışıyorum. Çok kıymetli, değerli taşlarla çalışamasam da yarı değerli ve doğal taşlarla çalışmaktayım” dedi.