“24 YIL OLDU MADIMAK HALA YANIYOR”

Nilgün KAYA

24 yıl önce yaşanan Sivas Katliamının insanlık tarihinin en büyük ayıplarından biri olduğunu belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, ‘Madımak hala yanıyor ve o ateş asla sönmeyecek. Bu vahşetin sorumluları ve emri uygulayanlar hak ettikleri cezaları alana kadar bu davanın takipçisi olacağız” dedi.

Ayvalık Talatpaşa Caddesi’nde katliamın 24. Yılı nedeniyle bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubesine Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, TEMAD, ADD Ayvalık Şubeleri, CHP ve Emek Partisi ve Birleşik Haziran Hareketi temsilcileri ve vatandaşlar destek verdi.

O gün doğan çocukların bugün yetişkin bir birey olduklarını ancak o gün bugün acılarının devam ettiğini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten,”  Dünyanın gözü önünde canavarca katledildiler. Madımak Katliamının üzerinden 24 yıl geçti. O günden bugüne katliamın gerçek sorumluları ceza almadan aramızda rahatça dolaşmaya devam ettiler. Hatta öyle ki katliamın baş sorumlusu olarak sözüm ona kırmızı bülten ile aranan Cafer Erçakmak Sivas Valiliğine 200 metre mesafedeki evinde yıllarca yaşadıktan sonra eceli ile öldü ve tesadüfen tespit edildi. Bu da yetmedi hiçbir tutuklu sanığı kalmayan dava zaman aşımına uğratıldı ve bu karar dönemin Başbakanı günümüzün AKP Genel Başkanı ‘Bu karar vatanımıza milletimize hayırlı olsun’ diye açıklandı. Olayın mağdurları olarak bizlerin adalet arayışı hiçbir zaman bitmedi. Adalet tecelli edene kadar da bitmeyecek. Uzunca bir süre kebapçı olarak hayasızca çalıştırılan daha sonra da otele dönüştürülen bina bizlerin ‘Utanç müzesi’ ne dönüştürülmesi yönündeki taleplerimize rağmen müze yapılması bir kenara uyduruk bir anı köşesi komikliği ile geçiştirilmiş ve katillerimizin isimlerinin en başa yazıldığı bir pano ile taçlandırılarak hiçbir etkinlik düzenlenemeyen ve ziyaret edilemeyen bir kültür evine dönüştürülmüştür. Madımak hala yanıyor ve ateş asla sönmeyecek. Bu vahşetin sorumluları ve emri uygulayanlar hak ettikleri cezaları alana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Bizler Pir Sultan Abdal’ın yoldaşları olarak muhasip saydığımız dostlarımızla birlikte emek, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesini yükseltecek ve sonunda mutlaka kazanan taraf olacağız. Sivas için adalet arayışımızı herkes için adalet talebi ile birleştirip dili, dini, mezhebi, inancı, siyasi düşüncesi, cinsiyeti, ırkı ve milliyeti ne olursa olsun bütün insanların bir arada kardeşçe yaşadığı bir ülkeyi ve insan haklarına saygılı laik demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz” dedi.

“ÜLKEDE BARIŞ VE ADALET İSTİYORUZ”

Alevi toplumu olarak ülkede barış istediklerini ifade eden Başkan Tekten, “Ayrımsız adalet ve eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Sivas için ve herkes için adalet istiyoruz. Haksız bir şekilde işleri ellerinden alınan ve ölüm orucunda olan Nuriye ve Semih için KHK mağduru tüm kamu emekçileri için adalet istiyoruz. Cem evi önünde polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt için, evinde polis kurşunuyla öldürülen Dilek Doğan için adalet istiyoruz. Hiçbirinin katilinin ceza almadığı Gezi Şehitlerimiz için, evlerinin bodrumunda katled,len çocuklarımız için adalet istiyoruz. 14 yaşındaki Uğur Kaymakz için, Tahir Elçi için adalet istiyoruz. Hapisteki vekiller, gazeteci ve yazarlar için adalet istiyoruz. işsizliğe terk edilmiş üniversite gençliği için  ününü simsara, geçimini tefeciye kaptıran çiftçi için, kepenk kapatan esnafımız için adalet istiyoruz. Tecavüz mağduru kadın ve çocuklarımız için, talan edilen doğamız için, tutsak edilen derelerimiz için, katledilen ormanlarımız için adalet istiyoruz. bu coğrafyanın kadim halkları ve onların inançları için adalet istiyoruz. teröre kurban verdiğimiz insanlar için adalet istiyoruz. terörden beslenenlerin çarkının kırıldığı, ölümlerin olmadığı ve anaların ağlamadığı bir ülke istiyoruz. Faillerinin cezalandırılmadığı, savunuculrının bakanlık, müsteşarlık, belediye bşkanı ve milletvekili yapılarak ödüllendirilen Madımak şehtilerimizin  şahsında tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor, aziz hatıraları önünde eğiliyoruz” dedi.