“AYVALIK HASSAS DURUMDA”

Nilgün KAYA

Ayvalık Duba Plajındaki Mavi Bayrak töreni sırasında 2 gün önce Balıkesir Su Kanalizasyon İşleri Müdürlüğüne ait vidanjörün plaj yakınına boşaltım yaptığı da gündeme geldi. Olayı ‘Çok kötü’ olarak niteleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, yapılan ölçümlere göre Duba Plajının etkilenmediğini söylerken Mavi Bayrak Kuzey Ege Koordinatörü Doğan Karataş, Ayvalık’ın çok hassas bir durumda olduğuna işaret etti.

Ayvalık Belediyesi Duba Plajına Mavi Bayrak törenle çekildi. Cumartesi günü gerçekleştirilen törende, 2 gün önce BASKİ’ye ait vidanjörün plajın arka tarafında denize boşaltım yapması konusuna da değinen belediye başkanı, “Bir kurumun kendi vidanjörü bu olduğumuz alanın arka tarafında denize bir deşarj yapıyor kanalizasyonu. Çok duyarlı bir vatandaşımızda bunun görüntüye alıyor ve bize ulaşıyor. Perşembe günü Meclis toplantısında yetkililere bu görüntüyü gösterdim onlar da gerekli yaptırımı uygulayacaklardır. Bu işlerin arkasındayız ama yapılan ölçüme göre bunun Duba Plajına hiçbir zararı yok. Duba Plajı ile bağlantı haline soktular ama böyle bir şey yok. Tabii çok kötü bir olaydı ama bunu yapan herhalde cezasını çekecektir ama bunu bağlı olduğu bütün kuruma bağlamak doğru değil. Böyle bir şeyi hiçbir yönetici şehri için düşünemez” dedi.

“ÇOK DİKKATLİ, DUYARLI OLMALIYIZ”

Mavi Bayrağın denizin mikrobiyolojik olarak takibi üzerinden kalite standartları sağlanması vesilesiyle aldığı bir ödül olduğunu söyleyen Türkiye Çevre Vakfı Kuzey Ege Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, “Ayvalık’ın hassas bir durumu var. Ayvalık’ta deniz suyu kalitesinin standart ve kararlı bir hale gelmesi için biz 3 yıldır mücadele veriyoruz. Edremit Körfezinin bütününde bu standardın sağlanması için mücadele halindeyiz. Bu mücadeleye rağmen bazen kaçak deşarjlar yaşanabiliyor. Bu durum Mavi Bayraklı plajlarımıza doğrudan etki ederse Mavi Bayrak’ın kaybedilmesine yol açabilir. Halkımızın şuna dikkat etmesini istiyorum. Deniz suyu analiz sonuçları Mavi Bayrak panomuzda güncel olarak yer almaktadır. Bu plajımızda böyle bir etki ortaya çıkmamıştır. Kaçak boşaltım yapılan yer ile plajımız arasında bir ilişki olmadığı için etki yok ama bu daha sonra ileride böyle bir şey olmayacağı anlamına gelmemektedir. Çok dikkatli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Böyle bir durum görüldüğünde hem belediyeye hem tarafımıza ulaşılması gerekiyor ki önlemi alalım” dedi.