KIRLANGIÇ FABRİKASI 3. İHALESİNDE YATIRIMCI BULDU

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi’nin ‘prestij projesi’ olarak lanse ettiği Eski Kırlangıç Fabrikası Dönüşüm Projesi üçüncü kez ihale edildi. Katılım olmadığı belirtilen iki ihalenin ardından üçüncü ihalede şeytanın bacağını kırarak bir firmaya 26 yıl 6 aylığına yap-işlet-devret modeli verildiği öğrenilen Kırlangıç Tesisleri, firmanın isminin açıklanmaması nedeniyle sorulara ve ilçede tartışmalara neden oldu.

İhalesine ilk olarak 22 Ekim 2016’da çıkılan, katılım olmayınca ertelenen ikinci ihalesi 27 Aralık’ta gerçekleştirilen Kırlangıç Dönüşüm Projesinin, ikinci kez de katılım olmayan ihalesinin üçüncüsü 13 Haziran tarihinde yapıldı. Projenin 3. İhalesine bir firmanın katıldığı öğrenildi ancak Ayvalık Belediyesi firmanın ismini sözleşme yapılıncaya kadar açıklamayacağını duyurdu. Sosyal medyada ‘İhaleyi kimin aldığı, Gezi Parkının, Kırlangıç ihalesine dahil mi edildiği’ gibi sorular gündeme getirildi.

İHALEYE İLİŞKİN TEK AÇIKLAMA DESTEK HİZMETLERİNCE SOSYAL MEDYADA YAPILDI

İhaleye ilişkin tek açıklamayı Ayvalık Belediyesi Destek Hizmetlerinin sosyal medya üzerinden yapması dikkat çekti. Destek Hizmetlerinin yaptığı açıklamada, ‘Üç seferde de 2886 sayılı devlet kanununun 35/A maddesinin kapalı teklif usulünce yapıldığı, irtifak kullanım süresi 336 ay olmak üzere açılan ihaleye katılan firmanın teklifini yapım işi dahil 318 ay olarak verdiği, Gezi park’ın ihale kapsamında olmadığı, eskiden 5 ayrı parselde bulunan tesislerin Bursa Anıtlar Kurul kararı gereği şu an ki halini aldığı ‘ belirtiliyor. Açıklamada ayrıca, ‘Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylanan fikir konsept avam proje kapsamında yapılacak olan binalar için İnşaat Mühendisleri Odasından yapım maliyeti 19.934.244 TL’dir. Ayrıca SPK Lisanslı Ekspertiz şirketine de ekspertiz çalışması yaptırılmıştır.
Yüklenicinin yapım sonrası irtifak kullanım hakkına sahip olduğu işletmelerden her türlü elde edeceği brüt cirosunun %4’ü her ay belediyeye bırakılacaktır. İhaleye katılım için 598.026,73 TL geçici teminat şartı aranmış olup, ihale sonrası sözleşme imzalanmadan önce yüklenicinin yapım bedelinin %3’ü olan geçici teminatını, yapım bedelinin %6’sı olan kesin teminata çevirmesi gerekmektedir. Bu da 1.196.053,46 TL’ye tekabül etmektedir. İhalede istekliler yapım maliyetine göre değil irtifak kullanım hak sürelerine göre yarıştırılmıştır.  İhale şartname ve ekleri 2886 sayılı kanun çerçevesinde hazırlanmıştır. Proje iki yıllık bir hazırlık süreci içinde başta Kent Konseyi olmak üzere çeşitli STK’larla fikir alışverişi yapılarak titizlikle hazırlanmıştır. Proje kapsamında; Konser Salonu, Kadın Emeği Satış Dükkanı (2 adet),  Kent Arşivi (Kuvayı Milliye Arşivi de içinde olacak), Sanat Galerisi, Göç (Mübadele) Müzesi, 5 Adet Sanat Atölyesi Belediye Bünyesi’nde halkımıza hizmet verecektir. Tüm Proje Alanı 24 saat halkımıza açık olacak’ denildi.  Kırlangıç İskele’den Ayvalık- Merkez- Alibey Adası- Çamlık- Gelin Kayası’na deniz seferleri için gerekli izinlerin alındığı, Kırlangıç Projesi ile birlikte hayata geçeceği de verilen bilgi arasında yer aldı.

MECLİS ÜYELERİ İHALEYİ MAHKEMEYE TAŞIYOR

Haziran ayı meclis toplantısında konuyla ilgili önerge veren Belediye Meclisinin muhalefet kanadının, ihalenin yapım şekli ile ilgili olarak Bölge İdare Mahkemesine gitmeye hazırlandığı öğrenildi. Kırlangıç Fabrikası dönüşüm projesi ihalesini, ihaleye tek katılan firma olarak ticari, gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi Karakaşlar Grubun aldığı kulislerde konuşuluyor. Karakaşlar Grup bünyesindeki Karakaşlar Yapı Türkiye’nin öncü AVM kurucusu olarak tanıtılıyor.