BELEDİYE MECLİSİNİN DEVAMLILIK KARNESİ İNCELENDİ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün  KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısında belediye meclis üyelerinin devamlılık karnesi incelendi.  2016 ve 2017 yıllarındaki toplantılara en fazla katılmayan iki meclis üyesinin savunmasının istenmesine ve Temmuz ayı toplantısında üyeliklerin düşürülmesi konusunun görüşülmesine karar verildi.

Orhan Peker Sanat Galerisi’nde 7 Haziran Çarşamba günü saat 10.00’da başlayan toplantının ilk gündem maddesi, İç İşleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda kurulması gereken Muhtarlık Müdürlüğü oldu. Müdürlüğün kurulması oy birliği ile kabul edildi.

MECLİS ÜYELERİNİN DEVAMLILIK KARNESİ AÇIKLANDI

İkinci madde 5393 sayılı Belediye Kanununun 29. Maddesine istinaden devamsızlıkları bulunan meclis üyelerinin durumlarının görüşülmesi oldu.  2016 yılında 12 olağan ve 1 olağanüstü toplantı düzenlendiği, Adalet ve Kalkınma Partili Kamil Volkan Evren, bağımsız üye Merih Arslan ve Demokratik Sol Partili üye Özge Toygar’ın birer, Cumhuriyet Halk Partili üye Nilay Toprak ve Adalet ve Kalkınma Partili Ali Gür’ün ikişer, CHP’li Ufuk Ova, Nusret Taşan, Aydın Derinova, ve Bağımsız üye Ufuk Turan’ın üçer, Bağımsız üye Muhittin Tüfekçi ve Adalet ve Kalkınma Partili üye Şeref Akın’ın dörder, bağımsız üye Arif Tünek’in ise 7 kez toplantıya katılmadığı açıklandı. Meclis üyelerinin 2017 yılı devamlılık karneleri göre ise; CHP’li Nilay Toprak, Fahri Güren, Aydın Derinova, DSP’li Özge Toygar ve Bağımsız üye Ufuk Turan’ın birer kez, bağımsız üye Muhittin Tüfekçi’nin iki kez, Adalet ve Kalkınma Partili üye Şeref Akın, Cumhuriyet Halk Partili Ufuk Ova ve bağımsız üye Arif Tünek’in üçer kez ve CHP’li Nusret Taşan’ın 6 kez toplantıya mazeret bildirerek katılmadığı öğrenildi.

SAVUNMALARI ALINACAK

Devamlılık durumunun açıklanmasından sonra söz alan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Burada 13 toplantının yarısından fazlasına katılmayanlarla sorunumuz var. İki arkadaşımızın durumu görüşülecek” dedi. Önceki toplantılarda Nusret Taşan’ın toplantılara katılmadığını hatırlatarak üyelik durumunun sorgulanmasını isteyen DSP’li meclis üyesi Özge Toygar, ‘Nusret hanımı savunma almaya gerek yok. Kendine yeni bir hayat kurdu. Birçok insan oy verdi, emek verdi ama durumu belli, Türkiye’ye bile gelmiyor 9 aydır belki daha fazla. Büyükşehir meclisinde bir eksiğiz, neden savunma alınıyor’ demesi üzerine CHP’li meclis üyesi Ahmet Erkal, tepki göstererek  ‘Siz hukukçusunuz, savunma hakkını niye elinden alıyorsunuz. Siz yargılayamazsınız, buna hakkınız yok’ dedi. Belediye Başkanı da ‘Kanun böyle diyor. Savunmasını alıp konuyu görüşeceğiz” dedi.  Maddede 2016 yılında 7 toplantıya katılmayan Arif Tünek ve 2017 yılında 6 toplantıya katılmayan Nusret Taşan Fischer’in savunmaları alındıktan sonra bir sonraki meclis toplantısında durumlarının görüşülmesine 1 ret oya karşın oy çokluğu ile karar verildi. 5393 sayılı Belediye Kanununun 29. Maddesi (Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla (25/2=12) karar verilir deniyor.

FİRE VERMEDİLER

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Yalçın Taş, Halil Gür, Hüseyin Barış, Ahmet Erkal, Salman Kayran, Dilek Saraçoğlu, Şakir Sakarya, Mehmet Ali Tuncer, Firdevs Türkyılmaz, İbrahim Mühürdaoğlu ve Oğuz Başkurt fire vermeyen meclis üyeleri oldu.

Altınova’ya yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis heyetinin kurulması görüşüldü. % 20 katılma payı oranı ile hissedar olacak Ayvalık Belediyesi’nin OSB ‘de temsil edecek müteşebbis heyetine başkan Rahmi Gençer, meclis üyeleri Ahmet Erkal ve İbrahim Mühürdaroğlu, yedek üyeliklere Salman Kayran, Hüseyin Barış ve Şakir Sakarya önerildi.  Biri CHP’den diğeri DSP’den iki avukat belediye meclis üyesinin ret oyuna rağmen önerilen isimler oy çokluğu ile kabul edildi. Ayvalık Sanat Derneği’nin 31 kişilik heyetinin Makedonya’nın Ohrid kentindeki festivalde ilçeyi temsilen katılabilmeleri konusu görüşüldü. Heyetin Makedonya’ya kendi imkânlarıyla gideceği belirtildi. Madde oy birliği ile kabul edildi.  Sabancı Üniversitesi’nin Yaratıcı Fikirler Atölyesi için Küçükköy’deki Necmi Komili ilk –ortaokulu 25 yıllığına kullanması konusu gündemin bir diğer maddesi oldu. Hukuk Komisyonu konuyla ilgili olarak verdiği rapor okundu. Belediye başkanı, “Ayvalık’ta bölge çocuklarına yaz ve kış ücretsiz eğitim verilecek. Seçim yok, her çocuk katılabilir. Sabancı Üniversitesi dünyadaki tüm üniversiteler içinde ilk 500’e giren bir üniversite. Bunun Ayvalık’a gelmesi çok önemli. Esas amaçları yaratıcılığı, çocukların ufuklarını genişletmek için çalışılacak. Burası sit alanı başka bir bina yapılamaz, okulda açık hava tiyatrosu, binada düzenleme gibi çalışmalar da yapılacak” dedi. 1 ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.  5393 sayılı Belediye kanunun 76. Maddesine istinaden Kent Konseyi Çalışma gruplarının faaliyetleri de toplantıda gündeme geldi. Toplantıda meclis imar komisyonundan gelen konuların görüşülmesiyle tamamlandı.