“ARITMA ÇALIŞSIN İSTİYORUZ AMA…”

Nilgün KAYA

Dünya Çevre Günü nedeniyle Ayvalık’ta düzenlenen yürüyüşe katılan Sahilkent Mahallesi sakinleri, arıtmanın çalışmasını istediklerini ancak yer seçiminin yanlış olduğunu söyledi. ‘Evime 20 m uzaklıkta arıtma tesisi istemiyorum’ yazan dövizlerle eyleme katılan vatandaşlar, arıtma için farklı bir yer bulunması ya da farklı bir düzenleme yapılmasını istedi.

Temiz Körfez, Temiz Deniz için Ayvalık, Burhaniye, Akçay, Altınoluk ve Ayvalık’tan ortak ses verildi. Dünya Çevre Günü nedeniyle Ayvalık’ta yapılan bir diğer etkinlik, Öğretmen Evi önünde başlayıp tek sıra halinde Armutçuk Yunus Emre Parkına yapılan yürüyüş ve insan zinciri oldu.  ‘Arıtma tesisleri çalıştırılsın, Kanalizasyon sistemi yenilensin, sahil pis kokmasın, deniz temiz kalsın, doğal sit alanlarına dokunulmasın, zeytin korunsun’ talepleriyle Ayvalık Tabiat Platformu tarafından düzenlenen eyleme, Sahilkent Mahallesi’nden çok sayıda vatandaş katıldı.

“SÖZ UÇTU KOKU KALDI, SÖZ DEĞİL İCRAAT İSTİYORUZ”

Ellerinde, ‘Evime 20 m uzaklıkta arıtma tesisi istemiyorum’, ‘Arıtmanın kokusunu çekmek zorunda değiliz’, ‘Koku yapmayacak sözü verme, bu sözü verenler şimdi mazide’ ‘Doğru yerde ve insanların yaşama hürriyetini kısıtlamayan çalışan arıtma istiyoruz’ yazılı dövizler taşıyan Sahilkent Mahallesi ve Engürü Sitesi sakinleri, siyaset gözetmeden Ayvalık’ın arıtma sorununa el atılmasını istedi. Engürü Sitesi Başkanı Gürsel Uslu, site adına yaptığı açıklamada, “Yer seçiminin yanlış olduğu kanıtlanan arıtmaya çözüm getirmenin zamanı gelmedi mi?” diye sordu.  Siyaset gözetmeden Ayvalık’ın arıtma sorununa el atılmasını talep ettiklerini söyleyen Uslu, “Doğru yerde ve Kokudan dolayı insanların yaşama hürriyetini kısıtlamayan bir Arıtma istiyoruz. Ayvalık Evsel Atık Su Arıtma Tesisinin kapasitesi kış aylarında bile yeterli değil, bu yüzden de yeni derin deşarj hattı’nın BASKİ tarafından devreye girmesi Ayvalık için  bir hizmettir. Yanlış yer seçimi tüm uzmanlarca da kabul edilen bu tesisin daha güçlü kapasiteye ve teknolojiye sahip Badavut’daki Atık Su Arıtma Tesisine entegrasyonu şimdiden hem yeni bir kaynak israfını, hem de önceden öngörülemeyen eksik planlama anlayışının bir yanlışını daha düzeltme fırsatına olanak sağlayacaktır” dedi.