EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ’NDEN ‘EYLEM VE ETKİNLİKLER ENGELLENMESİN’ TALEBİ

Nilgün KAYA

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma töreni sonrasında, törene katılan 30 kişinin ifadeye çağrılması üzerine Ayvalık Emek ve Demokrasi Güçleri, Kaymakamlığa bir dilekçe ile başvurdu. Anayasal hak olmasına karşın bazı faaliyetlerin engellendiğini ifade eden Emek ve Demokrasi Güçleri OHAL’in, tüm toplumsal muhalefete, sendika ve siyasi parti faaliyetlerine karşı uygulanmakta olduğuna dikkat çekti.

CHP, ÖDP, HDP, EMEP Ayvalık İlçe Örgütleri, Birleşik Haziran Hareketi Ayvalık Meclisi, Pir Sultan Abdal Derneği, Tüm Bel Sen, Belediye İş Sen. Ayvalık Temsilciliği, Büro Emekçileri Sen, Eğitim Sen. Ayvalık Temsilciliği, Emekli Sen, Ayvalık Temsilciliği ortak bir dilekçe ile Perşembe günü Ayvalık Kaymakamlığına başvurdu.

“KHK’LAR ANAYASA, SİYASİ PARTİLER YASASI, YASALAR VE ULUSLARASI SÖZLEŞMELERİN ÜZERİNDE OLAMAZ”

Kaymakamlık Makamına verilen dilekçede, ‘İlçemizde son zamanlarda yapılan çeşitli faaliyetlerde kolluk kuvvetlerinin engellemesi ile karşılaşmaktayız. Emniyet güçleri buna gerekçe olarak 2935 sayılı OHAL Kanunu’nu göstermektedir. Hâlbuki anayasamızın 34. Maddesi, ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir’ der. Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ifadesinde de belirtildiği üzere vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler olarak, haklarımızın korunması hususunda oldukça duyarlıyız. Ayrıca KHK’ların, Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, Yasalar ve uluslararası sözleşmelerin üzerinde olamayacağı, herkes tarafından bilinen bir gerçektir. OHAL Kanunu’na gerekçe gösterilen 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen olaylar bahane edilerek siyasal içerik taşıyan veya taşımayan tüm sosyal etkinlikler yasaklanmakta veya izne tabi tutulmaktadır. Başbakan Binali Yıldırım’ın birkaç kez ‘Bu OHAL vatandaşa karşı değil, devlete karşı ilan edilmiştir’ Demesine rağmen yapılan uygulamalar göstermiştir ki OHAL, tüm toplumsal muhalefete, sendika ve siyasi parti faaliyetlerine karşı uygulanmaktadır. İlçemizde çok sayıda dernek, STÖ, sendika ve siyasi parti mevcuttur. Bütün bu çevrelerin faaliyet alanı bakımından OHAL’e gerekçe gösterilen FETÖ-PDY Örgütü ile hiçbir ilgileri bulunmadığı tarafınızdan da bilinmektedir. Bütün bu dernek, STÖ, sendika ve siyasi partilerin etkinliklerinin kriminalize edilmesi ve bizlerin topluma potansiyel suçlu olarak gösterilmesi, en başta evrensel insan hakları beyannamesine, TC Anayasası 34. maddesine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bugüne kadar göreviniz süresince Ayvalık’ta yapılan eylem ve etkinliklerde herhangi bir sorun yaşanmamış, eylemlerin tamamı barışçıl ve toplumsal uzlaşı çerçevesinde gerçekleşmiştir. Makamınızın da, bundan dolayı tüm eylem ve etkinliklerde vatandaşın hak ve hukukunu koruyacağına olan inancımızı ifade etmek istiyoruz’ denildi.