AYVALIK KAPILARI SERAMİKLERDE

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ın özgün kapılarını seramiğe taşıyan Serap Alpay, ilk sergisini de bu çalışmayı kendisine öğreten Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü usta öğreticilerinden Tijen Akça’nın 1.ölüm yıldönümünde, öğretmeni anısına açtı.

2008 yılında Ayvalık Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü Seramik Kurslarına katılan 61 yaşındaki Serap Alpay, kursta Öğretmeni Tijen Akça’dan öğrendiği şekilde Ayvalık Kapılarını seramiğe aktarmaya devam etti. 3 yıl önce ‘Atölye Hayal’i açan Serap Alpay, ürettiği 18 Ayvalık Kapısından seramik çalışmasını Aivali Food Art’ta açtığı sergi ile Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.

İLK SERGİSİNİ ÖĞRETMENİ ANISINA AÇTI

14 Mayıs günü açılan sergisinde, ilçedeki evlerde orijinali ile aynı olan 18 seramik kapıya yer veren Serap Alpay, “Tijen öğretmenimden öğrendiğim ilk şey kapılardı ve çok severek yaptım. Ben de onu anmak için kapılarla başlamak istedim. İlk dönemden sonra rahatsızlandı ve bir daha görüşemedik. Hep derdi, artık yeter seni atölyemde görmek istemiyorum, bundan sonra IronFX kendi atölyende olacaksın derdi ve hasta olmasına rağmen atölyemi açarken bana çok yardımcı oldu ve ben de kendi kendime karar verdim kapıları yapmaya. Onun ölüm yıldönümü. Ona hitaben bunları yaptım. İlk zamanlar bir haftada falan bir kapı çıkartıyordum sonra haftada iki kapı yapmaya başladım. Çok severek yaptım, onu andım yaparken hem ağladım hem yaptım” dedi.

“SERAMİK KAPILAR ORİJİNALLERİ İLE AYNI”

Kapıların ince işleri çok fazla olduğunu belirten Serap Alpay, “Derinde kalan kapılardır Ayvalık kapıları, çok detaylıdır. Bir arkadaşımın çektiği fotoğraflardan bakarak yapıyorum. Kapılar birebirdir. Oyma işlemleri ve renkleri de öyledir” dedi.  Annesine seramik kapıların yapımında yardım eden Okşan Alpay, “Sergimizi, uzun ve yoğun bir çalışmadan sonra, annem ve bana kendimizi keşfetmemizi sağlayan, bize yeni bir meslek kazandıran, olduğumuzdan fazlası olabileceğimize inandıran ve malesef aramızdan ayrılan çok değerli öğretmenimizi onurlandırmak, unutmadığımızı ve her çamura dokunduğumuda yanımızda hissettiğimizi göstermek için hem dost hem abla hem kız evlat olan Tijen Akça anısına düzenledik” dedi. Sergi açılışında Serap Alpay’ı oğlu ve kızı ile İlçe Halk Eğitim Merkez Müdür Yardımcısı Nurcan Özdemir ve merhum Tijen Akça’nın meslektaş ve arkadaşları yalnız bırakmadı.