ANMA ETKİNLİĞİNE KATILAN 30 KİŞİNİN İFADELERİ ALINIYOR

Nilgün  KAYA

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 45. yılı nedeniyle Ayvalık’ta düzenlenen anma törenine katılan 30 kişi ifadeleri alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğüne çağrıldı. Aralarında CHP ilçe Başkanı Ahmet Toker’in de bulunduğu kişilere destek için Emniyet önüne giden Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri, anma etkinliğine katılanların ifadelerinin alınmasını doğru bulmadıklarını, etkinlikle sadece Anayasal hakkın kullanıldığını söyledi.

6 Mayıs günü, 45 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı anmak için Ayvalık’ta etkinlik düzenlendi. Gezmiş’leri anmak için sembolik darağacı ile yürüyüşlerine izin verilmeyen Emek ve Demokrasi Güçleri, darağacını bırakarak Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptı, darağacından çıkardıkları ipler ve karanfilleri denize attı.  Önceki gün Emek ve Demokrasi Güçlerinden, aralarında CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Belediye Meclis üyesi Mehmet Ali Tuncer, CHP İlçe Yönetiminden Onur Satıcı ve Zekiye Sarıoğlu, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Şerife Tezkaçan’ın da bulunduğu 30 kişi ‘etkinliğin izinsiz yapıldığı’ gerekçesi ile ifadelerini vermek üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldığı öğrenildi. 12 Mayıs Cuma günü CHP’den 10 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.  Pazartesi günü Emek Partisi temsilcilerinin Salı günü ise Birleşik Haziran Hareketi temsilcilerinin ifadelerinin alınacağı öğrenildi.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE DESTEK BEKLEYİŞİ

Cuma günü saat 11.00’de 10 CHP’li ifade verirken CHP, EMEK partileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubesi, Birleşik Haziran Hareketinden temsilciler ile Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan bina önünde destek için bekledi.

“BU ANAYASAL BİR HAKTIR”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık’taki çeşitli sivil toplum örgütleri CHP ile birlikte anayasal haklarını kullanarak Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anısına meydanda bir toplantı yaptılar. Bununla ilgili bir ifade süreci oldu bugün. Zannediyorum ki ifadelerden sonra hepsi serbest bırakılacaklar. Tabii ki öyle olması lazım. Bu bir anayasal haktır. Özgürlükler hiçbir zaman için kısıtlanamaz. Ayvalık’ta bu konuda duyarlı bir kenttir. Ben de arkadaşlara destek olmak için buraya geldim” dedi.

“ONLAR BU TOPLUMUN DEĞERİDİR, ANMAK İÇİN İZİN KABUL ETMEYİZ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, “Biz, Deniz Gezmiş’leri anmak için herhangi bir iradenin iznini kabul etmeyiz. Onlar bu toplumun değeridir. Bu toplumun ışık ve aydınlığı için kendi canlarını feda etmiş, o dönem itibariyle suçlu görülerek bu sistemin emirleri ile idam edilmiş. Bizim olanlardır onlar. Biz onları anmak için herhangi bir kurumun iznine bağlı bir eylem içinde olmayı düşünmeyiz bile. Her hal ve şartta anarız. OHAL yasalarına göre izin alınması gerektiğini biz orada öğrendik. Yürüme ve basın açıklaması yapma talebimizi Emniyet birimlerine bildirdiğimizde orada sembolik olan darağacının bırakılması koşuluyla yürünebileceğini söylediler. Biz de ona uygun olarak yürüdük. Dönüşte parti önünde açıklamamızı okuduk. Deniz’leri asan zihniyet onları da ananları da çokta normal görev anlayışı işe soruşturmaya davet etmiş bulunuyor. O nedenle de buradayız” dedi.

“ANAYASA, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINI KORUYOR”

Emek Partisi Balıkesir Yönetim Kurulu üyesi Cemil Tosunoğlu, “ 6 Mayıs Deniz Gezmiş’lerin idamının 45. Yıldönümüydü. Biz onları anmak için bir araya geldik. Anayasadan doğan ifade hakkı özgürlüğümüzü kullanarak orada bulunduk. Şimdi de Kaymakamlığın genelgesi var deniyor. Biz bunu doğru bulmadığımızı bir OHAL yasası Anayasanın üzerinde olamaz. Anayasayı da değiştirdik biliyorsunuz ama bu madde değişmedi, değişikliğin içinde bu madde yok. İfade özgürlüğü saklı ve hala kalıyor, biz bunu kullandık” dedi.

“DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK”

CHP İlçe Yönetiminden Hüseyin Şalmanlı, “Demokratik hakkımızı kullandığımızı düşünüyoruz. Bununla ilgili eylemlerimizi yapıyoruz. Böyle bir şey yaşamak gerçekten üzücü. Sonuçta alanlara çıkmak insanların en doğal hakları ve bunu da her zaman kullanmak gerek. Bu bir anma etkinliği, hükümeti yerme yoktu. İdam edilmiş üç genç fidanı anma etkinliğiydi. Başka bir şey yoktu”  dedi.

“EMNİYET DARAĞACINI GÖTÜRMEYİN YÜRÜYÜŞE DEVAM EDİN DEDİ”

Birleşik Haziran Hareketinden Kemal Gözüyaşlı, “Her şeyden önce bizim meşru bir hakkımız. Kaldı ki Emniyet Müdürü ‘Darağacını götürmeyin, yürüyüşe devam eden diye söylemlerde bulundu. Herhangi bir taşkınlı olmadı. Gidip saygı duruşunda bulunuldu, açıklama yapıldı, denize karanfil atıldı. Bu yıllardır, 1972’den beri Türkiye’de çok geniş kapsamlı yaşanan olay, Ayvalık’ta daha dar kapsamlı olmasına rağmen Kaymakamlık ve Emniyetin böyle bir tedbir alması doğru ve sağlıklı değil” dedi.