KÜÇÜKKÖY’DE TEFERİÇ ŞENLİĞİ İLE BAHAR KARŞILANDI

Nilgün KAYA

1900’lü yıllardan bu yana Karadağ’dan gelen Boşnak Türklerinin yaşadığı Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde bu yıl 2. si gerçekleştirilen Küçükköy Teferiç Şenlikleri’nde hem Küçükköy’ün özellikleri hem de Boşnak kültürü tanıtıldı.

Yeni açılan otel ve sanat galerileri ile Alaçatı benzeri bir dönüşüm süreci yaşayan Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nin Boşnak kültürü, Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen sempozyum ve şenlikle gündeme getirildi.  Geçmişte düzenlenen akordeonlu Teferiç kutlamaları yeni bir düzenlemeyle hayata geçirildi. Teferiç Şenlikleri, Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde 7 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da düzenlenen sempozyum ile başladı.

BOŞNAK YEMEKLERİ İKRAM EDİLDİ, KINA GECESİ CANLANDIRMASI İLE GEÇMİŞTEKİ GELENEKLER HATIRLANDI

Küçükköy’ün tarihi ve mimari özellikleri ile kültürel birikiminin ele alındığı sempozyum Özkul Çobanoğlu moderatörlüğünde yapıldı. Sempozyuma Asker Kantarı, Bayram Ertuğral ve Berrin Akın konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun ardından saat 12.00’de Boşnak bandosu Tapani eşliğinde Küçükköy Meydanı’na yürüyüş yapıldı.  

Küçükköy Meydanı’nda ve Küçükköy Merkez Cami bahçesinde hazırlanan el işlerinden Boşnak börekleri ve yemeklerine kadar çok sayıda ürünün sergilenip satışa sunulduğu stantlar gezildi. İlçede ikinci kez düzenlenen Küçükköy Teferiç Şenlikleri’nde katılanlara Boşnak kahvesi ve yemekleri ikram edildi. Küçükköy’de yaşayan kadınların el emekleri satışa sunuldu. Boşnak kültürünü yansıtan defile ve kına gecesi canlandırması ise ilgiyle izlendi. İzmir Güreler Rumeli Göçmenler Derneği Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile Chomas Korosunun çok sesli müzik dinletisi beğeni topladı.

“AYVALIK’TA BU KÜLTÜRÜMÜZÜN ANANELERİNİ YAŞATACAĞIZ”

İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, İstanbul Bosna Sancak Derneği Başkanı Muhammet Sancaklar, Biga Boşnak Derneği Başkanı Ergun Erhal İstanbul Sefaköy Bosna Sancak Derneği Başkanı İsmail Şen, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’nın da konuk olarak katıldığı Teferiç Şenliklerinde konuşan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “ Hiç bir millet kendi kültürünü unutmamalı. Kendi kültürümüzü bu shadowsocks zenginliklerimizi yaşadığımız ve kim olduğumuzu hatırladığımız sürece Cumhuriyete daha iyi sahip çıkarız. Biz Ayvalık’ta çok kültürlüyüz. Zengin bir kültürümüz var. Bu kültürümüzün ananelerini Ayvalık’ta yaşatacağız” dedi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise konuşmasında, “Coğrafyanın her tarafından bu topraklara gelmiş ve bu topraklarda harman olmuşuz. Türk Milleti olmuşuz. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.