TARİHİ SOKAKLARDA HIDIRELLEZ ATEŞLERİ BAHAR İÇİN YANDI

Nilgün KAYA

Mevsimlik bayramlardan biri olan ve Türkiye’nin hemen her köşesindeki Hıdırellez kutlamalarına Ayvalık’ta yaşayanlarda 5 Mayıs akşamı ateşler yakarak katıldı. Sokak aralarında toplanan aileler ve çocuklar, ateşten atlayıp şarkılar söyledi, dilekler tuttu.

Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün kabul edilen, bahar mevsiminin gelişi olarak müjdelenen ve Hıdır ile Hızır kardeşlerin dünyaya bereket ve bolluk getirdiği gün kabul edilen 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan Hıdırellez gününde Ayvalık’ta, Şenlik ateşleri yakıldı.

HIDIRELLEZ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Hıdırellez geleneğine göre, gül dallarına dileklerini yazan, denize dileklerine göre çeşitli objeler bırakan vatandaşlar, 5 Mayıs akşamı sokaklarda toplanarak ateş yaktı. İlçe Merkezinde çok sayıda sokakta yanan hıdırellez ateşlerinden sadece çocuklar değil, yetişkinlerde atladı. Ateş üzerinden 3 kez atlayan vatandaşlar, ateşte patates ve kahve de pişirdi. Güzel bahar akşamının tadını çıkaran vatandaşlar, ilçenin tarihi sokaklarında şarkı söyleyip dilek tutarak hıdırellez geleneğini keyifle yaşattı.