8. AYVALIK TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

Nilgün KAYA
Tiyatronun sesini duyuran, toplulukların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasına ortam hazırlayan Ayvalık Tiyatro Festivali’nin 8. si tiyatro oyunları, oyun yazarlığı atölyesi ve drama çalışması ile başladı. Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayan açılış etkinliğinde ise tiyatronun gücü ve gerekliliği vurgulanarak ‘Yaşadım diyebilmek için tiyatro’ mesajı verildi.
4-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Ayvalık Tiyatro Festivali’nin 8. si, Ayvalık Kültür Sanat Derneği (AYKÜSAD) ve Ayvalık Sanat Derneği (ASD) tarafından düzenleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ayvalık Belediyesi’nin desteklediği festival, önceki senelerde olduğu gibi yine Türkiye’nin birçok bölgesinden amatör, profesyonel, üniversite ve gençlik tiyatroları ile sahne çalışmalarını bir araya getirerek izleyiciyle buluşturuyor. Bu yıl ki sloganı ‘Yaşadım diyebilmek için’ olan festival Perşembe günü, Şaban Ol’un oyun yazarlığı atölyesi, Gülşah Demir Koryürek’in Çocuklarla Drama Atölyesi ve tiyatro oyunlarının gösterimi ile başladı.
‘YAŞADIM DİYEBİLMEK İÇİN TİYATRO’
8.Ayvalık Tiyatro Festivali’nin açılış etkinlikleri ise 5 Mayıs Cuma günü düzenlendi. Saat 12.00’de At Arabacılar Meydanı’ndan başlayan kortej yürüyüşü, Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde tiyatro ekiplerinin Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşü ile noktalandı. Sanatçı Rasim Öztekin, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP ilçe Başkanı Ahmet Tokel, Ayvalık Sanat Derneği Başkanı Ali Gün’ün de katıldığı kortej yürüyüşü sonrası Ayvalık Dans Akademisi Ege Dostluk Dansları gösterisi, Objektif Genç Oyuncular Romanlar skeci, Tiyatro Ütopya ise ‘Katarsis’ adlı oyunu sundu. Gardırop oyuncuları canlı heykel performansı sergiledi.

“TİYATRO YAŞAMIN İÇİNDE”
Ali Gün, “Tiyatroda yaşam var; tiyatro yaşamın içinde. Tiyatro ruhumuzu özgürleştirecek, yaşadığımız anı sergileyecek, gözler önüne serecek yaptıklarımızı. İnsanı insanla anlatan bu sanat, bizi kendimize getirecek. Bizi birbirimize yapıştıracak. Kavgalara son verecek. Bugün sahnelerin kapatılmasına, ağaçların kesilmesine, madencilerin göçük altında kalmasına, kadın cinayetlerine, çocukların tacizine ve ölümlerine halkların birbirine düşmen edilmesine karşı duracaktır tiyatro ve tiyatrocular. Yaşadım diyebilmk için yapacaktır bunu. Yaşamımızı anlamlandırmak için her kapatılan sahnenin önünde, her kesilecek ağacın gölgesinde her öldürülmek istenen canın önünde duracağız” dedi. Tiyatronun bir ülkeyi özgürleştireceğini belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “Demokrasisi ilerlemiş ülkelerin hepsine baktığımızda hepsinin temelinde sanat vardır. Sanatı olmayan, sanatçısı olmayan, sanatçısı özgür olmayan, konuşamayan bir toplum hiçbir zaman demokratik bir şekilde ilerleyemez. Sanat özgürlüktür, yeni fikir, yeni ufuklardır. Sanat özgürlüktür, muhalefettir. Sanat bir ülkenin temel taşıdır” dedi.
GÖKSEL KORTAY VE HALDUN DORMEN’E EMEK ÖDÜLÜ VERİLECEK
İki ayrı okulda “Çocuklarla Drama” çalışmalarının yanı sıra “Gençlerle Drama” çalışmaları, Oyun Yazarlığı Atölyesi, Canlı heykel performansları, Sokak Tiyatrosu ve söyleşilerin yer aldığı festivalde sanatçılar Göksel Kortay, Rasim Öztekin, Serhat Özcan, Füsun Kostak, Hakan Dursun, Yeşim Özsoy, Merve Engin, Savaş Özdural, Pelin Turancı’nın katılacağı söyleşiler de düzenlenecek. Festivale Yurtdışından katılan yazar, yönetmen Şaban Ol dört gün boyunca yazarlık atölyesi, Gülşah Özdemir Koryürek ve Serel Alpan drama atölyeleri ile festivalde yer alacak. Bu yılki Emek Ödülünün sahipleri iki değerli sanatçı; Göksel Kortay ve Haldun Dormen’e verilecek. Alternatif tiyatrolar ile ilgili belgesel bir film gösteriminin de yapılacağı festivalde film gösteriminin ardından Mahir Günşıray’ın da söyleşiye konuk olarak katılması bekleniyor.