BELEDİYE MECLİSİ KÖŞKTE TOPLANDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı, onarılıp düzenlenerek 23 Nisan’da açılan Altınova Mahallesi’ndeki Belediyeye ait Taş Köşk’te yapıldı.

Daha önce Yaşlı Bakım evi ve Zihinsel engelliler eğitim merkezi olan binanın Gençlik Merkezi olarak 19 Mayıs’ta düzenlemesine başlanılacağı, bin metre kapalı alanı olan merkezde 25-30 kişilik sinema salonu, çok amaçlı kütüphane ile masa tenisi ve bilardo masası da bulunacağını söyleyen belediye başkanı Rahmi Gençer, gündeme geçmeden önce yaptığı konuşmada, “Çok büyük bir eksikliği tamamlamış olacak. Bu sene bu merkezi yapacağız” dedi.  Altınova Taş Köşk’te nezih ve aile ortamı yaratıldığını ve yapıyı mahalleye kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirten Belediye Başkanı ayrıca, ÇED süreci tamamlanan ve tapusu alınan Altınova OSB için müdürlük kurulacağını, şu ana kadar 30 yatırımcı olduğunu bunun Altınova’da 750- 1500 kişi arasında iş imkânı yaratacağını da söyledi.

Muhittin Tüfekçi ve Nusret Kantarcı Fisher’in mazeret verdiği toplantıda Muhittin Tüfekçi’nin mazereti oy birliği ile kabul edilirken Nusret Kantarcı Fisher’in mazereti sadece CHP’li meclis üyeleri tarafından kabul edildi.  Toplantı 2016 yılı kesin hesabının görüşülmesiyle başladı. 2015 yılından devreden 12 milyon 377 bin lira, 2016 yılı tahakkuk 22 milyon 375 bin, toplam tahakkuk 35 milyon 113 Bin lira, 2017 yılına 14 milyon 939 bin lira devredildiği, toplam tahakkuk 30 milyon 466 bin lira, toplam tahsilat 22 milyon 564 bin lira 2017’ye devreden tahakkuk 7 milyon 902 bin lira, alınan bağış ve yardımlar 1 milyon 811 bin, 2016 yılından devreden toplam tahakkuk 20 milyon 738 bin, 2016 yılı toplam tahakkuk 73 milyon 90 bin, toplam 93 milyon 829 bin lira, 2016 yılı tahsilat 69 milyon 156 bin lira, 2016 yılı Mali Giderler 18 milyon 795 bin lira personel gideri, SGK toplam 3 milyon 267 bin lira, mal ve hizmet giderleri toplam 41 milyon 339 bin, Faiz giderleri 1 milyon 705 bin,  cari giderler 581 bin 754 lira, Sermaye giderleri toplam 4 milyon 299 bin lira, 69 milyon 882 bin lira olarak açıklandı. Kesin hesaba ait rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Belediye Başkanı, “Ayvalık Belediyesi çok uzun yıllar sonra denk bütçeyi yakaladı. Hem hizmet üretip hem de bütçeyi denklemekle ilgili 2016 yılını çok verimli geçirdik. Giderleri azaltıp gelirleri arttırdık” dedi. Belediyede çalıştırılmak üzere sözleşmeli personel alınması gündemin ikinci maddesi oldu. Toplantının dördüncü gündem maddesi Meclis İmar Komisyonundan gelen konular oldu. Meclis İmar Komisyonundan gelen konular arasında Yenimahalle’de devri yapılamayan taşınmazların arsa bedelinin Mali Hizmetler tarafından hesaplanıp hemen yatırılması kaydıyla, süresinin 1 yıl uzatılması konusu yer aldı.

“BÖLGEDEKİ SORUNU PARÇA PARÇA KARARLARLA DEĞİL KÖKTEN ÇÖZELİM”

Bağımsız Meclis Üyesi Halil Gür “Ayvalık gecekondu önleme bölgesi 30 yıla yakın bir süredir gündemde. Başlangıçtan bugüne oradaki yapılanma süreci de dahil olmak üzere yapılanların yasal zemine oturması konusunda hep sıkıntılar yaşandı ve bu sıkıntılar günümüze kadar katlanarak gelmiştir. Böyle parça parça kararlar almak yerine birçok konu var o bölgemizdeki sorunu kökten ele almak için Hukuk Bürosunun sorunlara ait tespitleri yapıp İmar işleri ile birlikte bir bütüncül yaklaşım yapması lazım. Bu sorun süre uzatmalarla çözülmüyor. Belki bundan 3-5 yıl sonra sorun çözülmeden o bölgenin kentsel dönüşüm içinde yer alması gündeme gelebilir bu nedenle sorun çözülmeli” dedi.

“SON BİR KERE DAHA UZATILMASINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Kentsel alan içinde sıkıntılar var bunlara bütüncül bakıp binlik planlar yapılacak. Yenimahalle’yi bu şekilde değerlendirmemiz gerek. Yapılanların yüzde 99’u imar yönetmeliklerine uygun değil ve büyük bölümünün tapusu yok. Binaların sağlıklı olmadığını biliyoruz ev Allah korusun bir deprem olsa orada büyük sıkıntı yaşarız. Ayvalık’ın tüm çevresiyle revizyon planı ile düzenleyeceğimizi düşünüyoruz. Son bir kere uzatılmasını düşünüyoruz” dedi.  Karar, 4 çekimser oya karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

MECLİS, ALTINOVA HASTANE BİNASINDA LİSE YAPILMASINDA KARARLI

Sakarya Mahallesi’nde Şirinkent Yörük Mehmet Restoranının arka tarafında bulunan alanın cami alanı olarak kullanılması konusuna dini tesis alanının gerekli olmadığı gerekçesiyle askı süresi içinde itiraz edildiği belirtilen madde ile Tıfıllar Mahallesi’nde güneş enerjisi santrali yapımı için hazırlanan plan Meclis İmar Dairesinden gelen konular arasında görüşüldü. Alanın cami alanı olarak kalması oy çokluğu, Tıfıllar Mahallesine yapılacak güneş enerji santrali oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 5. Maddesi Altınova Mahallesi’nde bulunan Devlet Hastanesi olarak yapılan ancak kullanılamayan binanın bir bölümünün planını sağlık alanından eğitim alanına çevrildiği, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘imar kanununa göre bir sağlık alanı daha yaratılması gerekir’ diyerek karşı çıkması konusu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazıyı okuyan belediye başkanı, “Bakanlık bize kararımızda devam edip etmediğimizi soruyor. Büyükşehir Belediyesi aldığı karar da devam ettiğini belirtmiş. İnşallah bu süreci atlatırsak Milli Eğitim Bakanlığı orayı bir meslek lisesi yapmak istiyor. Biri Sağlık Meslek Lisesi diğeri Yenilenebilir Enerji Lisesi olmak üzere iki düşüncesi var Milli Eğitim Müdürlüğü’nün. Karar verecek Milli Eğitim ama bizim görüşlerimize değer veriyor. Yenilenebilir Enerji Lisesi açılırsa güzel olur” dedi. Belediyenin 2016 yılı içinde aldığı kararın aynen uygulanmasına oy çokluğu ile karar verildi.