AYVALIK ADALARI TABİAT PARKI 22 YAŞINDA

Nilgün KAYA

19 bin 624,27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 22 yaşında. Bakanlar Kurulu kararıyla 21.04 1995 tarihinde tabiat parkı ilan edilen, flora ve faunası ile ülkenin en özellikli doğal alanı için doğum günü etkinliği düzenleyen OSİB Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğünce, “21 Nisan günü Tabiat Parkının 22. Doğum gününü coşku ile kutlamaktayız” denildi.

1.930 hektarı orman, 1.179 hektarı hazine arazisi, 872 hektarı özel mülkiyet ve 15.643 hektarı denizden oluşan, Ayvalık çevresinde bulunan 22 adanın 20’sinin içinde yer aldığı, Kıyı yapısı ve doğal güzellikleri nedeniyle dikkat çeken Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 22 yaşına bastı. Bakanlar kurulu kararı ile tabiat parkı statüsüne alınan alanın 22. Yaşını kutlayan Milli Parklar Burhaniye Şube Müdürlüğü, güne özel bir bilgi notu hazırladı.

“ZENGİN FLORA VE FAUNA ÖZELLİKLERİ VAR”

DKMP 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunulan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın doğum gününe ilişkin bilgi notunda, ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 19.624,27Ha. Büyüklüğünde Denizsel Ekosistem ağırlıklı adalar topluluğundan oluşur. Bununla birlikte ormanlık alanlar, kıyı kumul alanlar, zeytinlik alanları,tarımsal alanlar ile değişik karasal ekosistem olarak da çarpıcı ekosistemlere sahiptir. Tabiat Parkında 652 bitki türü ile zengin flora yapısına sahiptir. ‘Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’, Proje Yürütücü ve Ortakları olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) uygulayıcı ortaklığıyla ve Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle Türkiye’de altı bölgede yürütülmüştür. Bunların beşi Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi, biriyse Tabiat Parkı’dır: Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi, Fethiye – Göcek ÖÇK Bölgesi, Foça ÖÇK Bölgesi, Gökova ÖÇK Bölgesi, Köyceğiz – Dalyan ÖÇK Bölgesi ve Balıkesir İl Şube Müdürlüğümüze bağlı Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğimiz koruma alanı içerisinde yer almakta olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’ dır. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı çalışmasının sonucunda oluşturulan ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Biyolojik Çeşitlilik Çalışması Final Raporu’nda bahsi geçen Bern ve Barcelona Sözleşmeleri ile UICN kriterlerine göre koruma altında olan 16 türe rastlanmıştır.  Ayvalık Adaları Tabiat Parkında zengin fauna özellikleri de bulunmaktadır. 2001 yılı verilerine göre yörede 76 kuş türü tespit edilmiştir. 21 Nisan günü Tabiat Parkının 22. Doğum gününü coşku ile kutlamaktayız’ denildi.

Hızlı gelişen turizm karşısında ortaya çıkan altyapı sorunları ve beraberinde getirdiği çevre kirliliği ile yoğun insan baskısı yaşayan Tabiat Parkı, koruma statülerini büyük ölçüde azaltan revize planı ve son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan sit derecelerinin yeniden değerlendirilmesi ile yapılaşma tehlikesi altında bulunuyor.